Zdravje > Otrok
1471 ogledov

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni: Kdaj bodo zares zdravili, še ne vedo ...

Igor Gregorič Anže Petekovšek
Kdaj bodo zares zdravili, še ne vedo ...

Zaradi dolgoletnih težav na otroški srčni kirurgiji, se je vlada odločila ustanoviti Nacionalni instituta za otroške srčne bolezni, samostojni zdravstveni zavod, ki bo deloval na UKC Ljubljana. Na ministrstvu za zdravje so na začetku tega tedna zagotovili, da bo začel delovati v začetku julija. 

Igor Gregorič | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek
Igor Gregorič, ki strokovno bdi nad vzpostavljanjem Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, v torek pa je postal tudi predsednik sveta inštituta, je danes povedal, da bo do 1. julija inštitut zagotovo začel administrativno delovati. Medtem po njegovih besedah še ni jasno, kdaj bodo začeli tudi s kliničnim delom, torej z zdravljenjem otrok. Dokler inštitut ne bo klinično začel delovati, oskrba otrok s prirojenimi srčnimi napakami ostaja nespremenjena, torej v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana s pomočjo tujih zdravnikov.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je  na torkovi izredni seji  poslancem državnega zbora pojasnila, da se pogovarjajo o sodelovanju z otroškima srčnima kirurgoma Josejem Salazarjem iz univerzitetnega kliničnega centra v Marylandu (ZDA) ter Charlesom Fraserjem iz teksaške univerzitetne bolnišnice, ki bi bila pripravljena prevzeti del izobraževanja slovenskih kirurgov, ki bodo sodelovali v inštitutu.

Sicer je državna sekretarka že pred tem pojasnila, da je vzpostavljanje inštituta kompleksno tudi zaradi tega, ker je glede na zgodovino dogajanja v programu čedalje manj strokovnjakov v UKC in Sloveniji.

Kot je znano, je UKC Ljubljana 10. maja objavil, da so odpoved dali trije otroški kardiologi. Glede na njihov dvomesečni odpovedni rok bo UKC v začetku julija ostal brez lastnih otroških kardiologov. 

Pogodbe za zdaj še niso podpisali z nobenim zdravnikom

Igor Gregorič je dejal, da bo klinični del inštituta začel delovati "takrat, ko bomo imeli vse elemente, ki bodo zadoščali varnosti". Trenutno se po njegovih besedah dogovarjajo o sodelovanju z veliko zdravniki tako iz Slovenije kot iz tujine. V tem trenutku se dogovarjajo o podrobnostih, medtem ko pogodbe še niso podpisali z nobenim strokovnjakom.

Igor Gregorič | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek
Imen strokovnjakov, s katerimi se dogovarjajo, ni želel izpostavljati, saj je po njegovem mnenju bolje, da se dogovarjajo v miru. "Pogovarjamo se z vsemi, zaenkrat imen ne bi izpostavljal, ker pogodbe niso podpisane," je dejal in dodal, da bodo sporočili imena, ko bodo z njimi podpisali pogodbe.

Število kardiologov, ki bodo zaposleni v inštitutu, bo odvisno od potreb. Gregorič ocenjuje, da jih bo med štiri in šest. Če bodo dodatne potrebe, pa bodo lahko po pogodbi sodelovali tudi s tujimi kardiologi.

Slovenski kirurg, ki deluje v ZDA, je še dodal, da bodo za izobraževanje slovenskih strokovnjakov potrebovali 6 do 8 let, ob tem je seveda vprašanje, če jim bo te specializante splošne kirurgije za srce sploh uspelo dobiti. 

Kako do takrat?

Dokler inštitut ne bo klinično začel delovati, oskrba otrok s prirojenimi srčnimi napakami ostaja nespremenjena, torej v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana s pomočjo tujih zdravnikov.

Mednarodno priznani slovenski srčni kirurg, ki deluje tako v ZDA kot v Sloveniji, je dejal, da bo kot predsednik sveta večinoma spremljal in usmerjal delovanje inštituta iz ZDA preko videokonferenc, veliko pa bo tudi v Sloveniji.

Sodelovanje z UKC na tem področju v zadnjem letu, zlasti pa v zadnjih mesecih, ocenjuje kot odlično. Po njegovem mnenju prehod resursov ob vzpostavljanju inštituta ne bi smel biti problem.

Komentarjev 2
  • smejka 19:54 25.maj 2018.

    Sramota...vsem odgovornim se ne izplača osebnih dohodkov,ker jih ne zaslužijo.V mesecu dni morajo ''nekaj narediti'', sicer izgon na cesto.Politiki,kje ste sedaj,ki nos vtikate povsod v času obljub? Primc?????

  • miki1234 15:15 25.maj 2018.

    noro... še en inštitut za mešanje megle. spet so zrihtali svojim najbližjim službe za nedelo. "ne vedo kdaj bodo pričeli z delom"... glavno, da bodo do takrat vlekli mastne plače.

Sorodne novice