Zdravje > Aktualno
543 ogledov

Obmetavanje z očitki in žalitvami na račun hudo bolnih otrok

Otroška srčna kirurgija
Poslanci SDS in NSi očitajo neukrepanje na področju otroške srčne kirurgije, nasprotna stran odgovarja, da sklicatelji seje na račun bolnih otrok pridobivajo politične točke.

Na današnji izredni seji poslanci razpravljajo o razmerah na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Pobudo za sklic seje sta podali SDS in NSi in zahtevo utemeljili z besedami, da gre za nacionalni problem, saj da koalicija ni naredila dovolj za razrešitev težav.

Kot je znano, je UKC Ljubljana 10. maja objavil, da so odpoved dali trije otroški kardiologi. Glede na njihov dvomesečni odpovedni rok bo UKC v začetku julija ostal brez lastnih otroških kardiologov.

Otroška srčna kirurgija Odšli vsi zdravniki Zdravje Razpad sistema na kardiologiji: "Resno razmišljamo o ukinitvi programa"

Po mnenju sklicateljev seje ostajajo odprta številna vprašanja tako glede otroške srčne kirurgije v prihodnje kot tudi nacionalnega inštituta: "Prišli naj bi tuji zdravniki, med njimi dva s Hrvaške, ki naj bi že zdaj obvladovala celotno Hrvaško, zdaj pa še Slovenijo," je opozorila Jelka Godec (SDS) in ob tem dodala, da je tudi ustanovitev Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni pod velikim vprašajem.

Otroška srčna kirurgija Šefica zdravniške zbornice Zdravje Čebašek Travnikova: Trenutna rešitev ne zagotavlja varne obravnave teh otrok

Očitki ministrici v odhajanju in vladi 

"Na kakšen način je vlada zagotovila, da bodo mladi zdravniki, ki se izobražujejo, ostali pri nas," je dodala Godčeva, ki je glavno krivdo pripisala ministrici za zdravje v odhodu Milojki Kolar Celarc"Zdravstvo je v krču, kar je eskalirano na vseh področjih, celo na področju najmlajših bolnikov. Koalicijske stranke so pripeljale zdravstvo do popolnega uničenja, zato upajmo, da v novi vladi te koalicije ne bo," je dejala Godčeva. "Edini uspeh ministrice je, da ji je uspelo ohraniti ta položaj," je še dodala poslanka.

Razprava postala vroča...

Tako kot je bilo pričakovati, seja poteka v duhu medsebojnih obtoževanj tudi o tem, katera politična opcija je bolj kriva za težave, ki so stare že več kot deset let. "Tudi SDS je kriva. Že obdobju od leta 2007, ko je bila na oblasti, se je nakazal problem, ki bi ga SDS lahko rešila. Lepo vas prosim," je dejala Violeta Tomič

Razprava je postala vroča tudi po očitku, da gre SDS-u in Novi Sloveniji za nabiranje političnih točk pred volitvami. Predsednik NSi Matej Tonin pa je ob tem pojasnil, da je politika, "ki sedi v tej dvorani" dolžna poskrbeti potrebno za vzpostavitev takšnega centra. Ukrepi, ki jih je predstavilo vodstvo UKC Ljubljana na tem področju, po njegovi oceni sicer pomirjajo, da gredo zadeve naprej, a je to daleč od končne rešitve. Se mu pa zastavljajo številna vprašanja glede delovanja nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

Padli z drugega planeta

Ni hujšega kot pogled na bolnega otroka, je dejala Simona Kustec Lipicer (SMC) in sklicateljem seje očitala, da na račun bolnih otrok pridobivajo politične točke. "Tisti, ki verjamete, da v takih razmerah pomaga politika, ste zame milo rečeno padli z drugega planeta,"  je dejala dejala poslanka SMC in poslancem SDS ter NSi očitala zahrbtnost in licemerstvo. "Meja med skrbjo za javni interes in nespodobnim in zavrženim poskusom pridobivanja političnih točk v primeru izrabe stiske bolnih, v tem primeru otrok s prirojeno srčno napako, je nevarna in skrajno občutljiva." 

"Poden od poslanca"

"Vi ste s svojo zahrbtnostjo pokazali poden od podna od poslanca," je Kustec Lipicerjevi odgovorila Godčeva. Na ostre očitke poslanske kolegice se je odzvala tudi Ljudmila Novak (NSi), ki je od predsednika državnega zbora zahtevala opomin, saj je po njenem Kustec Lipicerjeva navedla vrsto žalitev na račun poslancev, ki so zahtevali današnjo sejo državnega zbora. "Ta problematika je vroča in žgoča in to ste nam naprtili vi. Vaša ministrica je nesposobna in vi ste jo kar dvakrat zagovarjali na interpelaciji,"  je dodala Novakova. 


 

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:44 22.maj 2018.

    Tele ranocelnike,ki se gredo zaslužkarstvo na račun malčkov s prirojeno srčno napako, naj načevljajo in najamejo tuje,da bodo teli dosedanji videli,da so nepogrešljivi in nepomembni v zdravljenju otrok!