Zdravje > Otrok
1662 ogledov

Čebašek Travnikova: Trenutna rešitev ne zagotavlja varne obravnave teh otrok

Otroška srčna kirurgija
Zaradi neurejenih razmer odhajajo tudi izkušene medicinske sestre...

Kot je znano, bodo izredne razmere na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami obravnavali tudi poslanci na jutrišnji zredni seji državnega zbora.

Pobudnika seje sta stranki SDS in NSi, v predlogu obeh strank pa na primer piše, da naj vlada poskuša doseči, da otroški kardiologi, ki so napovedali odhod iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, do dejanskega odhoda opravljajo vsaj urgentne posege. Poleg tega naj se dogovori s priznano kliniko v eni od sosednjih držav za takojšnjo obravnavo urgentnih primerov, poskrbi pa naj tudi za nujni prevoz malih bolnikov v tujino.

Otroška srčna kirurgija UKC Ljubljana Zdravje Otroška srčna kirurgija: "Izjave o varnosti pacientov so zavajanje javnosti"

Dan pred izredno sejo DZ, za katero na primer v Društvu za zdravje srca in ožilja pravijo, da gre zgolj za nabiranje politinih točk - kot je dejal predsednik društva in zdravnik Dr. Matija Cevc."Analfabeti bodo govorili o strokovnih zadevah. To kaže, da jim je popolnoma vseeno za otroke, dokler oni zbirajo politične točke,"  -  se je oglasila še predsednica Zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik. 

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce Razpad sistema Zdravje Aleš Šabeder: Zdravniki dajo odpoved in zahtevajo visoke podjemne pogodbe

Tujci niso rešitev

Čebašek Travnikova je poslance poučila, da trenutne rešitve UKC Ljubljana ne zagotavljajo varne obravnave teh otrok, saj je novo vodstvo kliničnega centra s strokovnjaki iz tujine sklenilo drugačno pogodbo, ta pa po njenem bistveno odstopa od mednarodnih strokovnih priporočil - gre za dokument iz leta 2015, ki je pokazal, da so za slabšanje storitev otroške srčne kirurgije krive kadrovske pomanjkljivosti in pomanjkljivosti v poklicni kulturi.

Pri Zdravniški zbornici Slovenje se še ni začel noben nadzor nad primeri zdravljenj v otroški srčni kirurgiji, je danes potrdila predsednica zbornice Zdenka Čebašek-Travnik. Težave imajo s sestavo komisij, ki bi izvedle nadzore. Čebašek-Travnikova upa, da primeri ne bodo ostali brez epiloga.

Po sklenitvi nove pogodbe med UKC Ljubljana in češkimi otroškimi srčnimi kirurgi, ki bodo prišli v Ljubljano operirati nekaj dni v mesecu, medtem ko so po prejšnji pogodbi bili navzoči pet dni v tednu čez celotni mesec, je bilo "nekako pričakovano, da so zdravniki, ki so v preteklosti opozarjali, da je treba zagotoviti sistemsko rešitev programa, podali odpovedi delovnega razmerja," dodaja predsednica zbornice.

Številna vprašanja

Sicer predsednico skrbi, kako bo sistem brez slovenskih strokovnjakov sploh deloval, koliko časa bodo tuji zdravniki sploh prisotni na oddelku in kako bo teklo komuniciranje med njimi in starši: "Na zbornici nam ni znano, iz katerih tujih centrov prihajajo in ali sta v teh centrih otroška kardiologija in kardiokirurgija razviti v smeri, da bodo lahko samostojno delovali v Ljubljani Kako bodo zagotavljali prenos znanja – na koga, če domačih strokovnjakov nimamo več,"  je še zapisala Čebašek Travnikova. 

Domači kardiologi odzivnejši 

Na zbornici jih skrbi tudi delovanje Pediatrične klinike v celoti, saj do sedaj domači kardiologi zagotavljali pomoč dežurnim kolegom drugih pediatričnih strok, ki so se zato počutili bolj suverene, "predvsem pa je bila obravnava otrok s prirojenimi srčnimi napakami bolj varna".

"Domači kardiologi so se hitro odzvali na vsak klic dežurnega zdravnika, poleg tega so svoje paciente tudi dobro poznali. Pa ne le to – na njihovo znanje in strokovno pomoč so se zanašali tudi pediatri iz drugih delov Slovenije. Kdo bo svetoval njim in pod kakšnimi pogoji?" se sprašuje predsednica zdravniške zbornice, ki dodaja, da zaradi neurejenih razmer odhajajo tudi izkušene medicinske sestre.

Tudi sestre odhajajo

Predsednico zato skrbi, da znanja teh sester zaradi odhoda iz klinike ne bo mogoče neposredno prenesti na nove ekipe Nacionalniega inšituta za otroške srčne bolezni, ki ga je napovedalo ministrstvo za zdravje. 

"Ali bo dejavnost tega inštituta temeljila na uvoženih začasnih specialistih iz tujine, ki bodo zdravili, ne da bi znali govoriti slovensko in da bi poznali delovanje slovenskega zdravstvenega sistema," poslance pred jutrišnjo izredni sejo sprašuje predsednica Zdravniške zbornice Slovenije.

Poslanci v bolnišnici

"Težave zdravljenja otrok s srčnimi boleznimi imamo v UKC Ljubljana že več kot 15 let in niso od danes," so zapisali v UKC, ki so se pozno popoldne odzvali na obtožbe predsednice zdravniške zbornice.  

Kot so pojasnili, si je novo vodstvo zelo prizadevalo zagotoviti nadaljevanje sodelovanja s kirurgi iz bolnišnice Motol. Pogodbe so podpisane tudi s petimi pediatri intenzivisti iz Hrvaške, od tega sta dva pediatra interventna kardiologa. Podpisana je tudi pogodba s pediatrom, intenzivnim kardiologom iz Češke, so zapisali in dodali, da so si člani odbora za zdravstvo, torej poslanci, danes na licu mesta ogledali izvajanje zdravstvene oskrbe otrok s srčnimi boleznimi: "Da je za te otroke varno poskrbljeno, pa so se lahko prepričali tudi v pogovoru z osebjem in starši otrok," so sporočili iz UKC Ljubljana. 

 

Otroška srčna kirurgija Otroška srčna kirurgija Zdravje Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni: Vabijo slovenske zdravnike, ki delajo v tujini

 

Komentarjev 3
  • miki1234 06:44 22.maj 2018.

    sedaj pa se naj prosim poglobijo še na ostale nefunkcionalne oddelke, in naj kr razpustijo celoten kader doktorjev v ukc, ker jih je velika večina prepotentnih, egocentričnih prascev.

  • Pepe007 15:57 21.maj 2018.

    Kadar se o delovanju neke male organizacije z denimo 100 zaposlenimi ukvarja cela država in mediji, je nekaj hudo narobe že dolgo časa. Problem ni iz danes na jutri. Ta organizacija pa je del UKC-ja, ki je pa tako ali ...prikaži več tako očitno prevelik sistem, da bi ga Slovenci znali sami upravljati.

  • jakec1575 14:56 21.maj 2018.

    Na kratko. Zgodil se je monopol domacih frajerjev in ko je vodstvo UKC sploh vzpostavilo pogoje za pogajanja in mediacijo s konkurenco iz tujine, je surla zbornice in zdravnikov segla do tal. Prej bi mislili na suverenost stroke, ko so ...prikaži več furali ego nad vsemi. oddelek je treba narediti z nule od zacetka. In pripraiti pogoje, da nikoli vec ne pride do monopolizacije in prostora za izsiljevanje. Kriv je pa bivsi "nazi" direktor pediatricne in konfliktna oseba verjetno tudi s psihiatricno diagnozo.