Zdravje > Otrok
2964 ogledov

Otroška srčna kirurgija: "Izjave o varnosti pacientov so zavajanje javnosti"

Otroška srčna kirurgija
" Kar so 20 let uničevali, bo treba z veliko denarja popraviti," je dejal zdravnik in predsednik društva za zdravje srca in ožilja. UKC Ljubljana popoldne staršem predstavil novo, začasno rešitev.

UKC Ljubljana je danes podpisal pogodbo s petimi otroškimi intenzivisti s Hrvaške, dva sta tudi kardiologa, je po sestanku s starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami povedal generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder. Za sodelovanje so se dogovorili tudi s češkim interventnim kardiologom. V UKC bodo začeli delati prihodnji mesec.

Sprejeli začano rešitev

Šabeder je v izjavi medijem po sestanku tudi dejal, da so v dogovorih za sodelovanje še z dvema zdravnikoma iz drugih slovenskih zavodov, v torek prihajata na pogovore o sodelovanju še dva kardiologa iz tujine. Direktor je ob tem dodal, da gre za začasno rešitev, saj bo treba saj bodo morali izobraziti domače strokovnjake in vzpostaviti oddelek na novo. Sodelovanje bo potekalo po podjemnih pogodbah, na uro bodo plačani 50 evrov neto, vključeni bodo tudi vsi stroški prihoda iz tujine.

Šabeder je poudaril, da delo na otroški kardiologiji tudi danes poteka normalno in da delajo vsi trije kardiologi, ki so dali odpoved.

V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije, ki se se že več let ukvarja tudi s skrbjo za otroke s prirojenimi srčnimi napakami, pa so so dopoldne ostro odzvali na dogajanje na otroški kardiologiji Pediatrične klinike v Ljubljani, ki je po njihovem dokončno "doseglo dno". Kot je znano, so prejšnji teden dali odpoved trije otroški kardiologi, tako da naš največji klinični center ostaja praktično brez svojih kardiologov.

Nacionalna katastrofa: Edini takšen primer na svetu

Po besedah podpredsednika Franca Zalarja gre za nacionalno katastrofo, saj se nikjer na svetu še ni zgodilo, da bi razpadel tak program na nivoju države. "V zadnjem času je to spet postalo aktualno, saj je še deveti zdravnik od desetih, ki je podpisal ugovor vesti, dal odpoved. Verjemite, da to ni slučajno, od zadaj so pritiski,"  je dejal Zalar in dodal. "To je nacionalni problem. Tudi drugod po svetu imajo podobne krize, podobni centri po svetu propadajo, nenazadnje je propadel kardiokirurški center v Gradcu, znan je primer v britanskem Bristolu. Da bi propadel nacionalni program, kot se je to zgodilo v Sloveniji, takšnega primera ne poznamo," je dodal. 

 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Katastrofalno vodenje in vmešavanje lobijev

Zdaj ni čas za obtoževanje in iskanje krivcev, ampak je čas za takojšnje poteze, pozivajo. "Zdravstvena obravnava mora biti kompleksna in ne parcialna, kot je bila v preteklosti in kar je privedlo do postopnega kolapsa posamezne dejavnosti, na koncu pa do popolnega sesutja sistema," smo slišali na novinarski konferenci, kjer so opozorili, da je razpad sistema povzročilo katastrofalno vodenje in vmešavanje različnih lobijev: "Stroko so razbili na take drobce, da je ni mogoče več sestaviti. Ob takih pritiskih se ne da več delati," je dodal  predsednik društva in zdravnika na Kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana Dr. Matija Cevc.

"Obstajajo mlajši strokovnjaki v Sloveniji, ki bi lahko pomagali vzpostaviti otroško kardiologijo. A to nekaj časa traja. Poleg tega so vsi kontaminirani, preveč poznajo razmere, v katerih se je vse dogajalo."

Ne preostane drugega, kot da pridejo tujci

Ker domačih strokovnjakov ni več, saj so si vsi našli delo v tujini, bo treba po njegovem mnenju pripeljati ustrezne kadre iz tujine in otrokom omogočiti kompleksno obravnavo prirojenih srčnih napak.

 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zdravljenje v tujini bi bilo za nekatere strahotno

Po besedah Dr. Cevca se ne smemo slepiti, da se lahko vse nosečnice in novorojenčke, pri katerih je postavljen sum za prirojene težave s srcem, pelje na preglede v tujino. "Vedeti morate, da ko je neka mamica noseča in ugotovijo, da ima otroček težave, da ima luknjo v srčku, da bo drugačen že porod, da mora imeti taka mamica ob porodu posebno ekipo. Ta bo poskrbela, da ne bo prišlo do zapletov. Rojevanje v tujini je po moje problematično. Že tako se takšne mamice bojijo proroda, potem pa še v tujino. To mora biti strahotno," je dodal.

Po njegovem torej mnogi težko bolni novorojenčki potrebujejo zdravljenje takoj in tu, sicer ne bodo preživeli. "Hkrati  je treba domače zdravnike poslati na usposabljanje v tujino in jasno povedati, da bo to trajalo več let," smo še slišali. 

Vse izjave o varnosti pacientov, so za nas navadno zavajanje javnosti, če ne že čista laž, ki bo dolgoročno pripeljala do še večje katastrofe. O tem je vse povedalo že znano (in pozabljeno) poročilo mednarodne komisije.

"Pustite profesorju Gregoriču naj dela"

V društvu ustanovitev Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni pod vodstvom Prof. Igorja Gregoriča, slovenskega kirurga, ki dela v ZDA pozdravljajo, vendar ob tem opozarjajo, da brez kadrov ne bo mogel uspešno delati. "Strokovnjakov v bližini je dovolj, a pomembni so pogoji, v katerih bi v prihodnje lahko opravljali svoje delo. Tudi drugod vedo, kaj se dogaja v Ljubljani, zato ima Gregorič težavo pridobiti kadre,"  je dejal Cevc.

"Da se ne bi slepili. Z ustanovitvijo inštituta s 1. julijem ne bomo še nič rešili. Tako usposobljenih kardiologov v Sloveniji ni, da bi lahko takoj prevzeli delo," je dodal Zalar.

Otroška srčna kirurgija Otroška srčna kirurgija Zdravje Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni: Vabijo slovenske zdravnike, ki delajo v tujini

Nabiranje političnih točk na ta račun je gnusno in sprevrženo dejanje

 "Analfabeti bodo govorili o strokovnih zadevah. To kaže, da jim je popolnoma vseeno za otroke, dokler oni zbirajo politične točke,"

Društvo posebej izpostavlja, da se civilna družba ne sme mešati v strokovne zadeve, še manj pa dnevna politika. Po njihovem je imela "doslej pomembno vlogo pri sprejemanju povsem zgrešenih odločitev predvsem politika, in to tako na ravni države kot znotraj UKC Ljubljana. "In še kar ni videti konca tega, nekateri bi celo v tej situaciji sklicevali parlamentarne seje. Politika je že do sedaj naredila več škode, kot koristi. Od vladajočih pričakujemo, da v soglasju s stroko in civilno družbo postavijo temelje sistema, od tu naprej pa kot temu rečemo: roke proč. Nabiranje političnih točk je gnusno in povsem zavrženo dejanje," opozarjajo na društvu.

vanda.levstik@zurnal24.si

Otroška srčna kirurgija Otroška srčna kirurgija Zdravje Otroška srčna kirurgija: Opozicija vladi predlaga ukrepe

 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 

Komentarjev 3
  • smejka 15:18 17.maj 2018.

    Odgovorne pred sodišče zaradi ogrižanja življenj!

  • Avatar Leon
    Leon 14:01 17.maj 2018.

    Otroška srčna kirurgija: "Izjave o varnosti pacientov so zavajanje javnosti, če že ne čista laž".........ali je avtor zapisa podal prijavo na tožilstvo zoper odgovorne ? NE ! To je problem reševanja problemov v Sloveniji ! Vsak se boji KRIVOSODJA .