Zdravje
152 ogledov

Otroška srčna kirurgija: Opozicija vladi predlaga ukrepe

Otroška srčna kirurgija
Treba je najti rešitev za otroško srčno kirurgijo, so prepričani v SDS in NSi, zato so vložili zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora.

Stranki SDS in NSi sta vložili zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora zaradi izrednih razmer na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Predlagatelji menijo, da je nujno treba poiskati rešitev in odgovoriti na vprašanje, kaj se želi na tem področju doseči srednjeročno in dolgoročno. Odgovornost za nastale razmere po njihovem mnenju nosita predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar in ministrica za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Milojka Kolar Celarc.

"Že v začetku leta 2018 in že prej se je nakazovalo, da se bo otroška intenzivna terapija dobesedno zrušila, vlada pa na to ni reagirala, čeprav gre za interventno zadevo," je na tiskovni konferenci dejala poslanka SDS Jelka Godec. Vlada je kot odgovor na vsa dogajanja ustanovila Nacionalni inštitut za srčne bolezni, s čimer so želeli zgolj "umiriti starše, strokovno javnost v smislu, da bo področje zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami delovalo normalno". 

V strankah SDS in NSi se ob tem sprašujejo, kako bo inštitut deloval, če v Sloveniji ni več otroških kirurgov in zdravnikov. "Tu sicer ne krivimo nikogar, ki deluje v projektnem svetu nacionalnega inštituta, a vprašanja ostajajo: torej kje, kdo, kateri kardiologi, kateri kirurgi bodo sodelovali," je dejala poslanka Jelka Godec.  

Milojka Kolar Celarc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Odgovarjal ni nihče

Godčeva je ob tem spomnila, da sta obe stranki na temo otroške srčne kirurgije že večkrat sklicali seje odborov za zdravstvo in tudi izredne seje Državnega zbora. Prvič konec leta 2015 v zvezi z mednarodnim poročilom strokovnjakov s področja srčne kirurgije, ki so ugotovili, da razmere niso idealne in da se zadeve lahko zrušijo. "Enako smo storili tudi 2016, pa tudi ob obeh interpelacijah, ko je nas, starše in strokovno javnost ministrica za zdravje prepričevala, da program otroške srčne kirurgije deluje optimalno, da so zagotovljeni vsi normalni pogoji za zdravljenje teh bolnikov. Sedaj se je izkazalo, da ni tako, in da bo očitno tudi po besedah direktorja UKC Ljubljana, to področje popolnoma ukinjeno," je povedala poslanka SDS. Ob tem je spomnila še, da je glede samega programa srčne kirurgije v vsem tem času prihajalo tudi do različnih zahtev za dostope, a je, ko se je zahteval odstop Rajka Kende, posredovala ministrica, "do danes pa glede zadnjih dogajanj, ni odgovarjal nihče". 

Otroška srčna kirurgija Odšli vsi zdravniki Zdravje Razpad sistema na kardiologiji: "Resno razmišljamo o ukinitvi programa"

Pediatrična klinika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kaj pa zdaj?

Godčeva je poudarila, da starši nimajo odgovorov na preštevilna vprašanja. Kaj naj storijo v primerih, ko se otroku stanje hitro spremeni? Kam naj ga odpeljejo? Vprašala se je, zakaj koalicija ne sprejme interventnega zakona, ki bi staršem dal odgovore, na katerega zdravnika naj se obrnejo. 

"V SDS in NSi tako glede na to, da vladna koalicija ni reagirala, da se niso zganili niti posebej v SMC, DeSUS niti v SD, vlagamo zahtevo za izredno sejo Državnega zbora, kjer predlagamo, med drugim, naj vlada takoj pripravi nabor sanacijskih ukrepov, torej tiste najbolj nujne, in da naj poskuša, predvsem je to v pristojnosti ministrice za zdravje, preko članov sveta zavoda, ki jih je imenovala, doseči, da ti otroški kardiologi, ki so v odhajanju, v odpovednem roku opravijo vsaj urgentne posege," je naštela Jelka Godec. 

Predlagajo tudi, da vlada doseže dogovor s priznano univerzitetno kliniko iz ene od sosednjih držav za takojšnjo obdelavo nujnih primerov. Prav tako naj vlada zagotovi "nujni prevoz teh bolnikov, ali s falconom ali s helikopterjem, če ni sposobna v Sloveniji zadržati zdravnikov v za zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami". 

Otroška srčna kirurgija Izrael Slovenija To se je UKC odločil glede otrok s srčno napako

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Janez Smodis 16:28 15.maj 2018.

    To babo Kolarjevo čim prej brcnit v zadnjico ,da bo takoj odletela na Žale .Katastrofa kaj dela