Zdravje > Aktualno
73 ogledov

Napačno obračunavali operacije

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce Profimedias
Nepravilnostim v programu otroške srčne kirurgije na ljubljanskem UKC ni videti konca

Izredni finančno-medicinski nadzor zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZS) je namreč pokazal, da je UKC med leti 2007 in 2014 zaračunal za 137.793 evrov storitev več, kot jih je opravil. Največ nepravilnosti je bilo med leti 2010 in 2012.

ZZZS je ugotovil, da so v UKC v okviru otroške srčne kirurgije osem primerov napačno obračunali v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, v šestih primerih so napačno izračunali operacije v lastno škodo, torej so ZZZS premalo zaračunali vrednost operacije, v enem primeru pa je bilo zmotno obračunano v breme prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. V devetih primerih napake niso vplivale na obračun zdravstvene storitve.

Plačali bodo kazen 2000 evrov

Vrednost napačno zaračunanih storitev obsega 3,7 odstotka celotne zaračunane vrednosti opravljenih storitev, so za STA navedli na ZZZS. To sicer ne predstavlja večjih ali pomembnejših nepravilnosti oz. oškodovanja sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Glede na vrednost nepravilno obračunanih storitev pa je ZZZS izrekel UKC pogodbeno kazen v višini 2000 evrov.

Primeri smrti otrok zastarali

slovenija 23.12.13, Novinarska konferenca Univerzitetnega klinicnega centra, UKC | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Kot vse kaže pa za svoje napake ne bodo odgovarjali odgovorni za izvajanje programa otroške srčne kirurgije. Tožilec razsodišča zdravniške zbornice je namreč ocenil, da so trije primeri smrti otrok v tem programu iz leta 2012 zastarali, v četrtem pa ne gre za strokovno napako. Primeri zastarajo po dveh letih. 

Gre za primere smrti štirih otrok v letu 2012, ki jih je tudi izpostavilo poročilo o nadzoru nad programom otroške srčne kirurgije. Nadzor nad otroško srčno kirurgijo je sicer opravila zdravniška zbornica, za takšno stanje v programu pa so kot najbolj odgovorne okrivili izraelskega kirurga Davida Mishalyja, njegovega slovenskega učenca Roberta Blumauerja in vodstvo UKC.

Izgovori?

Tožilec razsodišča bi lahko ukrepal že septembra, ko je bilo poročilo predstavljeno javnosti. Še preden so na zbornici ugotovili, da je zadeva v treh primerih zastarala, pa je bil njihov razlog za neukrepanje v tem, da na podlagi poročila in brez potrebne medicinske dokumentacije, ki so jo zasegli preiskovalni organi, ni možno presojati o možnih strokovnih napakah zdravnikov. To je dejal predsednik razsodišča Brane Mežnar decembra lani na seji skupščine zbornice.

Takrat je dejal, da je možna le ocena objektivne strokovne in poslovne odgovornosti za posledice s strani odgovornih na nivoju oddelka, klinike in zavoda, za kar pa so pristojni ministrstvo za zdravje in svet UKC Ljubljana. Razsodišče in tožilec pa bi odločala o domnevnih nepravilnostih šele po prijavi.

Ministrstvo prst uperilo v zbornico

Na ministrstvu za zdravje menijo, da za zastaranje največjo odgovornost nosi zdravniška zbornica oziroma njeni organi. Ob tem na ministrstvu so opozorili, da pravilnik o organizaciji in delu razsodišča zbornice določa, da pregon kršitev zastara v dveh letih od storitve kršitve. Dejanja, ki imajo znake kaznivega dejanja, pa zastarajo v dobi, kot je za takšna kazniva dejanja določena v kazenskem zakoniku.

Kriminalisti so sicer novembra lani podali kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj malomarnega zdravljenja. To kaznivo dejanje se kaznuje z zaporom do enega leta, zastaralni rok pa je v tem primeru tri leta. Šlo naj bi za odgovornost Blumauerja za smrti štirih otrok.

Kakšen smisel je imela komisija?

Tomislav Klokočovnik bo s potrditvijo proračuna končno lahko poravnal račune z S | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Do odločitve Balažica je kritičen tudi Tomislav Klokočovnik, ki program otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana vodi od leta 2013. Kot je dejal, je nad to odločitvijo presenečen in razočaran. "Kakšen smisel je torej imela ta zunanja strokovna komisija? Zakaj je zbornica dala toliko denarja za zunanje poročilo, če se je že takrat dalo vedeti, da bodo primeri zastarali," se je vprašal.

Kot je dejal, se z odločitvijo tožilca zdravniške zbornice ne strinja. "Težko razumem, da je bilo toliko pompa, toliko škode narejene slovenskemu zdravstvenemu sistemu, UKC Ljubljana in staršem teh otrok, zdaj pa rečejo, da je vse zastaralo in da ni nobenega smisla," je povedal Klokočovnik in dodal, da bi bilo pomembno moralno sporočilo neke vsebinske odločitve zbornice.

Kazenske ovadbe?

Na Policijski upravi Ljubljana so danes za STA pojasnili, da se preiskava v povezavi z dogodki na otroški srčni kirurgiji nadaljuje, tako zaradi tajnosti predkazenskega postopka ne morejo razkriti podrobnejših informacij. Že novembra lani pa so ljubljanski kriminalisti na državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj malomarnega zdravljenja.

Tožilec pri razsodišču bo po zagotovilih zbornice v primeru, ko bi nadaljnja preiskava policije pokazala, da je v omenjenih štirih primerih dejansko šlo za kazniva dejanja, in če bodo ti postopki tudi pravnomočno zaključeni, takoj predlagal uvedbo postopka pred razsodiščem zdravniške zbornice. "Glede na trenutni potek sodnih in kriminalističnih preiskav, ki jih pozorno spremljamo, in ko bodo pravosodni organi odločili o nekaterih spornih dogodkih, bomo ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi," so dodali.

Zbornica: zagotoviti je treba zaupanja vreden program

slovenija 27.11.13, Andrej Mozina, predsednik zdravniske zbornice Slovenije, int | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Predsednik zbornice Andrej Možina je za STA pojasnil, da bo zbornica v primeru obsodilne obsodbe zadevo znova obravnavala. "Sodnik lahko tudi priporoči odvzem licence ali kakšen drug ukrep. V vsakem primeru pa, ko pride do obsodilne sodbe, ima zbornica nalogo, da uvede postopek preko razsodišča zbornice, in v tem primeru zadeva ne zastara," je pojasnil.

Izpostavil je tudi, da v UKC Ljubljana niso izkoristili vseh svojih možnosti, saj bi lahko opravili interno strokovno presojo, glede na to, da imajo v hiši mednarodne kirurge in bi lahko obdelali vsak posamezen primer ter morda tudi preiskovalcem kaj pojasnili.

Na zbornici tako menijo, da da sta zdaj na vrsti ministrstvo za zdravje in UKC Ljubljana, ki morata izpeljati korektivne ukrepe ter zagotoviti program, ki bo kakovosten in zaupanja vreden v domačem in mednarodnem prostoru.

Strategijo razvoja programa otroške srčne kirurgije bo sicer zdravstveni svet, ki je najvišje posvetovalno telo ministra za zdravje, obravnaval še na marčevski seji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.