Slovenija
23 ogledov

Ministrica otroških smrti ne komentira

Pediatrična klinika Žurnal24 main
Ministrstvo bo počakalo na uradno poročilo, ki ga na zdravniški zbornici pričakujejo v naslednjih dneh.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki sicer danes predstavlja predlog resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015-2025, domnevnih nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji, o katerih smo pisali včeraj, ne komentira.

PREBERITE ŠE:

"Komaj čakam, da vidim, kdo je bil bad in kdo good guy"

"Ne morem komentirati, ker poročila še nimamo," je povedala na današnji novinarski konferenci. "Kar vemo, vemo preko medijev. Kot veste, je ministrstvo naročilo strokovni nadzor, ko bo poročilo dokončno in nas bo zbornica obvestila, bomo komentirali."

Portalplus.si je včeraj poročal, da naj bi vmesno poročilo mednarodne izvedenske komisije po nadzoru nad programom otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana razkrivalo, da je v času trajanja programa umrlo 33 otrok, vsaj tretjino med njimi zaradi strokovne napake. Da so v vmesnem poročilu res podatki, ki kažejo, da so otroci umirali zaradi napak v programu otroške srčne kirurgije v letih 2007 do 2013, je sinoči potrdil predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina. "Zelo težko sodim o teh teh številkah, končnega poročila še nimamo. So pa te številke prišle v javnost po naklučju, po nekem spodrsljaju. Te številke so blizu številkam, ki se bodo pojavile v končnem poročilu."

Uradni dokument pričakujejo kmalu

Pristojni pisanja niso komentirali, na Zdravniški zbornici Slovenije pa so povedali, da uradno poročilo pričakujejo v naslednjih nekaj dneh.

Mednarodni nadzor nad šestletnim programom otroške srčne kirurgije, ki ga je vodil izraelski kirurg David Mishaly, je na zahtevo Ministrstva za zdravje, naročila Zdravniška zbornica. Decembra 2013 je otroški srčni program prevzel Tomislav Klokočovnik, izraelskli kirurg Mishaly pa v programu ni več redno sodeloval.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.