Zdravje
405 ogledov

Tako bo poskrbljeno za otroke s srčno napako

Otroška srčna kirurgija
V pogodbi s češkim centrom so določeni tako dnevi za operacije kot njihovo število.

Po pogodbi za vzpostavitev programa otroške srčne kirurgije, ki sta jo nedavno podpisala UKC Ljubljana in Univerzitetna bolnišnica v Motolu (Praga), je predvideno, da bi bila za vzpostavitev povsem neodvisnega delovnega prostora potrebna vsaj tri, največ pet let. Za pol leta sodelovanja bo UKC odštel najmanj 173.800 evrov, je razvidno iz pogodbe.

Pogodba s praškim centrom je sklenjena za pol leta, a bodo po poteku te dobe ocenili sodelovanje in se dogovorili o nadaljnjih korakih ter postopkih in o morebitnem podaljšanju sporazuma.

Pediatrična klinika Otroška srčna kirurgija Slovenija Odšla naj bi še zadnja slovenska otroška srčna kirurga

Na razpolago trije izkušeni kirurgi

Praga bo v tem času Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana zagotavljala tri polno usposobljene in izkušene srčne kirurge ter po potrebi drugo zdravstveno osebje, ki bodo redno izvajali operacije v UKC vsaj dvakrat mesečno, piše v pogodbi, ki so jo STA posredovali iz UKC.

Pogodba tudi določa, da se bodo slovenski zdravniki, ki se bodo izobraževali v programu, udeležili multidisciplinarnih vizit in seminarjev v Ljubljani, prav tako jih bodo pošiljali na stažiranje v Prago. V pogodbi sta tako navedeni imeni dveh kirurgov, ki da se bosta izobraževala za otroška srčna kirurga, to sta Miha Weiss in Tadeja Kolar, ki pa sta se medtem odločila, da se zaradi nesoglasij med sodelujočimi ne bosta izobraževala v programu.

S češke strani pa bodo v programu sodelovali trije polno usposobljeni in izkušeni kirurgi, to so Roman Gebauer, Tomaš Tlaskal in Tomaš Matejka, ter trije starejši zdravniki specialisti, to so Žaneta Bandžuchova, Rudolf Poruban in Petr Bukovsky.

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce | Avtor: Profimedias Profimedias
Morali bodo biti nenehno dostopni

Polno usposobljeni kirurgi bodo samostojno izvajali kardiokirurške operacije v UKC, prav tako bodo morali biti nenehno dostopni prek telefona in bodo morali v nujnih primerih v 24 urah prispeti v UKC. Če bo nujno, bo center v Motolu zagotovil hospitalizacijo bolnikov s prirojeno srčno napako v 24 urah.

Ti trije kirurgi bodo individualno prisotni v Ljubljani vsak drug teden. V Ljubljano bodo morali prispeti v nedeljo zvečer, lahko bodo odšli v petek zvečer. V primeru nujnih primerov (nov bolnik v kritičnem stanju, hitro poslabšanje stanja operiranega bolnika, ki nujno potrebuje ponovno operacijo) pa bodo morali ostati dlje.

Operirali bodo v ponedeljek, torek in sredo, ostali dnevi pa bodo rezervirani za konzultacije, multimedijske konference in pooperativne obiske. V okviru enega obiska bo zdravnik moral operirati štiri do šest bolnikov.

Otrok v bolnišnici Bolniške Zdravje Starši otrok, starejših od šest let, v zagati

V prvih šestih mesecih dodatna pomoč

V prvih šestih mesecih bo Praga zagotovila še pomoč enega od svojih starejših sekundarijev na področju otroške srčne kirurgije za tiste tedne, ko ne bo navzočih izkušenih kirurgov. Ti starejši zdravniki specialisti bodo morali biti sposobni rešiti vsaka nujna stanja bolnikov, operiranih v času prisotnosti starejšega kirurga.

Vendar pa v tem obdobju brez prisotnosti starejših kirurgov ne bodo izvajali načrtovanih operacij. V primeru bolnikov, ki bi bili nenačrtovano sprejeti kot nujni primeri, pa se bodo o možnosti, da bi starejši sekundarij otroka operiral samostojno, odločalo na podlagi dogovora obeh koordinatorjev projekta. Na področju intervencijske kardiologije pa bo praški center zagotovil intervencijo v nujnih primerih, a bo to dodatno zaračunano po samostojni pogodbi.

pediatrična klinika | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Večino bodo operirali v Ljubljani

Po pogodbi bi morali v prvem letu v UKC operirati 75 odstotkov bolnikov, v zadnjem letu pa 90 odstotkov. Ostali bodo zaradi kompleksnosti ali nujnosti posegov operirani v Pragi. Slovenski kirurgi, ki bodo sodelovali v programu, se bodo v obdobju treh let v Pragi šolali šest do 12 mesecev. Pri tem pa mora mlajši slovenski kirurg v treh letih doseči vsaj stopnjo usposobljenosti starejšega sekundarija.

Pogodba tudi določa, da bo bolnišnica v Motolu priznana kot edina tuja institucija, ki je vključena v program, hkrati pa bodo morali upoštevati in spoštovati, da imajo skladno s slovensko zakonodajo slovenski bolniki pravico, da izberejo zdravljenje tudi v drugih zdravstvenih centrih.

Milojka Kolar Celarc UKC Zdravje Kolar Celarčeva: Vodstvo ni ustrezno reševalo problema otroške kardiologije

Od 2007 brez lastnega kirurga

UKC Ljubljana je sicer ostal brez lastnega kirurga septembra 2007, ko je UKC zapustil kirurg Vladimir Sojak, ki je v UKC delal dve leti. Nato so "angažirali" izraelskega kirurga Davida Mishalyja, ki pa je v UKC operiral do aprila 2014. Čeprav je bilo dogovorjeno, da bo izobrazil dva slovenska kirurga, Roberta Blumauerja in Janeza Vodiškarja, do tega ni prišlo. Oba sta sčasoma zapustila UKC, danes oba delata kot srčna kirurga v Nemčiji. V tem času so program otroške srčne kirurgije vseskozi spremljale afere in slabi medsebojni odnosi zaposlenih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.