Slovenija
8603 ogledov

Zavarovalnica noče kriti stroškov zdravljenja

bolnišnica dvigalo
Stroški zdravljenja naj bi narasli že na 40 tisoč evrov. Pojasnila ZZZS in UKC Ljubljana nasprotujoča.

13. avgusta se je v Logarski dolini, kjer je bila na počitnicah z možem in hčerko, poškodovala 34-letna ruska državljanka. Nesreča naj bi se zgodila med vožnjo s kolesom, Rusinja pa naj bi, po poročanju ruskih časnikov, utrpela poškodbe glave. 

Rusinjo so prepeljali v UKC Ljubljana, kjer so jo dali v umetno medicinsko komo, mož in hči pa sta se morala sama vrniti v Peterburg, nato pa se znašla v hudi stiski, saj ruska zavarovalnica zavrača kritje stroškov zdravljenja, ki naj bi presegli že 40 tisoč evrov. 

Zavarovalnica: Polica tega ne pokriva

Zavarovalnica naj bi namreč zagovarjala stališče, da je pri kolesarjenju šlo za "aktivne počitnice", ki jih njena zavarovalna polica ni pokrivala. Po pisanju ruskih medijev družini zdaj v skrajnem primeru celo grozi, da bo morala prodati svojo hišo in oditi na ulico, da bi plačala zdravljenje, navaja portal RBDH Slovenia. Na dogajanje se je odzvala ruska skupnost v Sloveniji, ki je za povračilo stroškov začela zbirati denar. 

ZZZS: Nujno zdravljenje krije proračun

Ko gre za nujno zdravljenje, ga tudi za tujce, ki nimajo zavarovanja, krije proračun Slovenije. so potrdili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). "Če tujec iz EU, EGP, Švice ali držav, s katerimi ima  Slovenija sklenjeno ustrezno bilateralno pogodbo, koristi v Sloveniji storitve nujnega zdravljenja, (na podlagi evropske kartice), stroške plača zavarovalnica, pri kateri imajo sklenjeno
zdravstveno zavarovanje, (torej ne ZZZS). Prav tako velja za komercialna zavarovanja. Izjemo predstavljajo tujci brez zavarovanja, katerim stroške nujnega zdravljenja krijemo vsi davkoplačevalci, torej proračun,"
pojasnjuje Peter Rutar iz ZZZS.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da Republika Slovenija z Rusko federacijo nima sklenjenega sporazuma za kritje stroškov zdravljenja.

UKC Ljubljana: Stroške mora poravnati sam

Na UKC Ljubljana na naše vprašanje, kako je opredeljeno zdravljenje, nam zaradi varovanja osebnih podatkov niso želeli odgovoriti., v nasprotju s pojasnili iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje, pa na UKC Ljubljana pravijo: "Če se v bolnišnici nujno zdravi tujec, kateremu zavarovalnica zdravljenja ne krije, je samoplačnik in mora stroške zdravljenja poravnati sam."

Ministrstvo: Če ni zavorovanja, se izstavi račun

"V konkretnem primeru državljanke Ruske federacije pojasnjujemo, da je prva skrb zdravstva, da osebi, ki potrebuje nujno zdravstveno oskrbo, to tudi zagotovi," pravijo na ministrstvu za zdravje. "Pristojne službe bolnišnice že ob sprejemu pacienta preverijo njegovo zdravstveno zavarovanje in status. V kolikor se izkaže, da oseba v matični državi nima urejenega zdravstvenega zavarovanja ali komercialnega zavarovanja, se ji izstavi račun za opravljeno zdravljenje. Če je to mogoče, se od osebe zahteva, da se plačilo za opravljeno zdravljenje izvrši pred odpustom iz zdravstvene ustanove," šo pojasnjujejo na ministrstvu. 

Če so izčrpane vse druče možnosti, je plačnik ministrstvo

 V kolikor zdravstvena ustanova ni uspešna pri izterjavi plačila, lahko predloži Ministrstvu za zdravje izjavo zdravnika, da je šlo za nujno zdravljenje, poročilo o nujnem zdravljenju, ter vse listine, s katerimi izkazuje, da so storili vse, kar je v njihovi pristojnosti, da bi oseba račun poravnala. V tem primeru Ministrstvo za zdravje zagotovi potrebna sredstva za plačilo zdravljenja. Ministrstvo za zdravje je torej plačnik zdravstvene oskrbe le v primeru, ko so izčrpane vse druge možnosti za zagotovitev plačila.

Slovenci v Rusijo brez zavarovanja ne morejo

Državljani Ruske federacije za vstop v Slovenijo potrebujejo vizum, enako kot slovenski državljani, ko potujejo v Rusko federacijo. "Prosilci morajo za pridobitev enotnega šengenskega vizuma v Ruski federaciji predložiti tudi potovalno zdravstveno zavarovanje, ki velja celoten čas nameravanega bivanja, za celotno šengensko območje in ki krije vse morebitne stroške v povezavi z vrnitvijo prosilca iz zdravstvenih razlogov, nujno medicinsko pomočjo ali nujnim zdravljenjem v bolnišnici med prebivanjem na ozemlju držav članic. Najnižje kritje je 30.000 evrov," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.  

Komentarjev 7
  • Joze Gal 10:34 02.september 2017.

    ..denar,denar....

  • zverko 06:31 02.september 2017.

    Obvezno pomagat in ne postavljati denar na prvo mesto.100000 slovencev bo dalo po en evro in zadeva resena .ce smo dali za t6 ki ga je pahor in jastrebi izropal in oprana miljarda ki pahor ni nic vedel .dam z ...prikaži več veseljem 1 evro za rusko pacijentko.lp

  • wolf.ata 17:03 01.september 2017.

    džoser,sedi,rdeča 1 (nezadostno)