Slovenija
80 ogledov

Niso jih obvestili, da zavarovanje potrebujejo, ampak da imajo ogromen dolg

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Anže Petkovšek
Na predpostavki, da morajo posamezniki vedeti za pravne predpise, temelji pravni sistem. A ko predpostavko, da "nepoznavanje prava škodi" združimo z nerazumnostjo države, lahko ta posameznike privede tudi na rob finančne stiske.

Novela pokojninskega zavarovanja (ZPIZ-2B) je za nekatere skupine predvidela obvezno vključitev v obvezno in pokojninsko zavarovanje. V primeru študentke, ki se je zaradi omenjenega primera znašala v finančni stiski, je rok za vključitev potekel 31. marca 2016. Ker ima delež v podjetju, ki v letu 2016 sicer ni poslovalo, in je v družbi tudi poslovodna oseba, bi morala s tem datumom začeti plačevati vse prispevke. 

Ker objave v medijih ni zasledila, se ni prijavila v zavarovanje, saj ni vedela, da bi se morala, vse dokler ni avgusta letos v poštni nabiralnik prejela pošte zavoda za pokojninsko zavarovanje. Zagrozili so ji, da mora poravnati vse prispevke od dne 1. aprila letos, saj je zavod po uradni dolžnosti sam zanjo sklenil zavarovanje.

"Dolga ni zmožna poravnati takoj, čeprav opravlja študentsko delo"

"Trenutno sem zaradi situacije dokaj obupan, za sestro nimam rešitve - niti ne vem več, na koga naj se obrnem za pomoč, pravni spor verjetno ne bo pomagal. Sestra dolga do ZPIZ nikakor ni zmožna takoj poravnati - čeprav opravlja študentsko delo - zavod to pričakuje. Niti ji zakon ne dopušča "legalnega" zaprtja podjetja, dokler ima odprte dolgove do države (dolg je tako vsak mesec višji)," nam je povedal brat podjetnice, ki se je z zavodom zapletel v "pisno vojno", ki so jo na zavodu zaključili s pojasnilom, da obveščanje vsakega posameznega zavarovanca ni njihovo delo. 

Bilo je v informativnih oddajah

Na vprašanje, zakaj zavarovancev ne obveščajo, ko je bilo zavarovanje sklenjeno, ampak šele, ko nastane obsežen dolg, smo tudi mi ostali brez pojasnila. Ana Kojadin, predstavnica zavoda, nam je odgovorila, da je zavod naveden krog oseb obvestil s sporočili za javnost dne 23. 12. 2015 in 17. 3. 2016. "Sporočilo za javnost je bilo objavljeno na spletni strani zavoda, obveščeni pa so bili tudi mediji, ki so sporočilo za javnost v informativnih oddajah tudi povzeli."

Ali se je vseh 7.000 oseb, ki imajo registrirano samostojno dejavnost oziroma so družbeniki osebnih ali kapitalskih družb, v katerih so hkrati tudi poslovodne osebe, vključilo v zavarovanje zavod sicer ni preveril takoj, ampak so s preverjanjem začeli šele dva meseca kasneje - junija 2016.

Okoli 2.000 brez zavarovanja, pri 2.000 še ne vedo

Doslej so preverili okoli 5.000 oseb, od tega jih je imelo 2.000 zavarovanje urejeno v Sloveniji, okoli 1.000 jih je imelo zavarovanje urejeno na področju EU oziroma Evropskega gospodarskega prostora. Kar 2.000 pa jih zavarovanja ni imelo, zato so jih vanj vključili po uradni dolžnosti ter jih o tem obvestili, a šele, ko je nastal že precejšen dolg zaradi neplačanih prispevkov.

Kaj se bo zgodilo z njimi? "Zavarovancem, ki sami ne bodo predložili obračuna prispevkov, bo odločbo o odmeri prispevkov izdala Finančna uprava Republike Slovenije. Taka odločba je izvršilni naslov. Izvršilni naslov je listina, iz katere izhaja terjatev, ki naj se prisilno izvrši. Izvršba se opravi v primeru, če dolžnik svoje davčne obveznosti ne izpolni v roku, ki je določen v izvršilnem naslovu," odgovarjajo na zavodu.

Mnogim pa dolg, za katerega sploh ne vejo, še raste. ZPIZ ima namreč v predalu še 2.000 nerešenih zadev. Za te primere še ni jasno, ali imajo posamezniki prispeveke urejene. V primeru, da jih nimajo, jih bodo morali plačevati za nazaj.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Harrison 08:45 06.december 2016.

    O dolgu te ne obvestijo takoj, ampak namerno čakajo in zavlačujejo, saj z obrestmi se da dobro služiti. To ni edini primer. Enako so naredili prijatelju iz preživninskega zavoda. Menda bil jim je dolžan še nekaj denarja, sam pa je ...prikaži več bil prepričan, da je vse plačal. Po ne vem koliko časa celo let je dobil porcijo z vsemi obrestmi vred. Lahko rečemo temu malomarnost dolžnika ali pa kraja pri belem dnevu države!

  • blueone 08:14 06.december 2016.

    Citiram: "Ker ima delež v podjetju, ki v letu 2016 sicer ni poslovalo, in je v družbi tudi poslovodna oseba, bi morala s tem datumom začeti plačevati vse prispevke. "Sedaj se pa vprašam.: 1. Kako naj plačuje ...prikaži več prispevke, če podjetje ni poslovalo??2. Kako naj plačuje prispevke, če je podjetje komaj začelo poslovati in se naj kar takoj prične plačevati drage prispevke?? (naj poudarim ponavadi se vsa začetna sredstva vlagajo nazaj v zagon podjetja, valuta oziroma odlog plačila je v praksi v Slo 90 dni itd...)Sedaj se pa vprašam kako naj človek, kar takoj začne plačevati prispevke, če ima komaj dovolj za zagon podjetja????

  • iravadi 06:48 06.december 2016.

    A lahko večkrat stisnem + ?...