Slovenija
856 ogledov

To se je UKC odločil glede otrok s srčno napako

Otroška srčna kirurgija
Otroci s srčno napako ponovno s soglasjem UKC na zdravljenje v Izrael.

Slovenski otroci s srčno napako, ki so bili v preteklosti operirani pri izraelskem kirurgu Davidu Mishalyju, bodo ob soglasju Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ponovno lahko obravnavani pri tem zdravniku, če bodo starši tako želeli. To pomeni, da bo zdravljenje ponovno lahko krila zdravstvena blagajna.

V preteklih letih se je zatikalo pri soglasju pristojnih v UKC. Posledično so morali starši samoplačniško kriti stroške zdravljenja, če so želeli, da njihovega otroka vseeno operira Mishaly. 

V UKC so se za ponovno soglasje odločili, ker so ocenili, da je "za posameznega otroka, ki potrebuje kirurško zdravljenje prirojene srčne napake, najbolj kakovostno in varno zdravljenje, če se nadaljuje kontinuiteta in otroka obravnava in spremlja isti kirurg".

Otroška srčna kirurgija Odšli vsi zdravniki Zdravje Razpad sistema na kardiologiji: "Resno razmišljamo o ukinitvi programa"

V Slovenijo hodil nekajkrat na mesec 

UKC je sodeloval z Mishalyjem od konca leta 2007 do aprila 2014, ko so z njim prekinili pogodbo. V Ljubljano ga je pripeljal takratni predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Borut Geršak, saj je otroški srčni kirurg Vladimir Sojak septembra 2007 zapustil UKC.

Mishaly je v UKC prihajal operirat nekajkrat na mesec, leta 2012 pa so v javnost prišle informacije o visokih izplačilih izraelskemu kirurgu. Pozneje je zaradi načina sodelovanja z Mishalyjem dalo ugovor vesti deset zdravnikov, ki so sodelovali v programu otroške srčne kirurgije.

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce | Avtor: Profimedias Profimedias

Razpad programa otroške srčne kirurgije

Zaradi nenehnih razprtij med sodelujočimi iz programa so odšli praktično vsi domači kirurgi, ki so se šolali za otroškega srčnega kirurga. Množično so odhajali tudi intenzivisti iz kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Nazadnje so pred dnevi oznanili svoj odhod še trije otroški kardiologi, Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić.

Vodstvo UKC sicer išče rešitve in strokovnjake doma in v tujini, tako želijo privabiti otroške kardiologe. A generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder ne izključuje niti ukinitve programa. UKC sicer trenutno sodeluje z otroškimi srčnimi kirurga iz praškega centra Motol, ki bodo prihajali v Slovenijo operirat nekaj dni v mesecu. Pred tem so pol leta z Motolom sodelovali tako, da so njihovi kirurgi bili pet dni v tednu navzoči v Ljubljani.

UKC Ljubljana Otroci Slovenija Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni dobil blagoslov vlade

Ministrstvo obljublja inštitut

Ministrstvo za zdravje pa vidi rešitev v samostojnem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni, za katerega ministrstvo napoveduje, da bo začel delovati 1. julija. Na ministrstvu so sicer sprva napovedovali, da bo inštitut začel delovati do 1. maja. V četrtek so na ministrstvu zagotovili, da priprave na začetek delovanja inštituta potekajo intenzivno, izbrani so prostori v okviru UKC Ljubljana, določena je oprema, prav tako potekajo pogovori z domačimi in tujimi kirurgi, ki bodo delali v centru, in dogovori s tujimi centri o zagotavljanju strokovne podpore.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • ginko 18:26 11.maj 2018.

    Za Cerarja, ki je podpiral Milojko pri interpelacijah KAZENSKA OVADBA ! A to je delo (ne)vlade za blaginjo državljanov ? Brez kirurgov za zdravljenje otrok, čakalne vrste vsak dan večje.... .Golazen udbomafijska, še bi kradli kar naprej, otroci in stari ...prikaži več pa na žale, Tako je v ukradeni globoki Kučanovi državi. Državljani ...???? !!!!

  • Avatar Leon
    Leon 14:35 11.maj 2018.

    Še pomnite gospodje ? Zavrtite si film nazaj .............gre za politične podlubnike,ki nekaznovano uničujejo državo . Slovenke in Slovenci spomnite se jih na volitvah ! ! !