Zdravje
15594 ogledov

Aleš Šabeder razkril podatke notranje revizije glede javnih razpisov

UKC Ljubljana Anže Petkovšek Aleš Šabeder, novi generalni direktor UKC.
Novi direktor UKC Ljubljana je zavod prevzel v slabšem stanju, kot je pričakoval.

Svet UKC Ljubljana je na sredini seji za novega generalnega direktorja enoglasno podprl Aleša Šabedra, ki je po razrešitvi Andraža Kopača opravljal funkcijo vršilca dolžnosti. Šabeder se je v mesecu in pol na UKC dodobra seznanil z razmerami na UKC, ki ga prevzema v precej slabem stanju. 

Še slabše od zelo slabega

Po tem, ko je računsko sodišče ugotovilo, da je vodstvo v letih 2014 in 2015 brez javnega razpisa kupilo za 69,5 milijona evrov zdravstvenega materiala in medicinske opreme, kar pomeni, da je mimo javnega razpisa bilo izpeljanih 54 odstotkov nabav medicinskega materiala in opreme, je Šabeder naročil še notranjo revizijo za leti 2016 in 2017. Ta je pokazala še slabše rezultate, negativni trend javnih naročil mimo javnih razpisov se je še poslabšal. "V letu 2017 je bilo z javnimi naročili pokritih le še 30 odstotkov nabav," je Šabeder povedal na novinarski konferenci dan po imenovanju.

Cilj: Leta 2019 uravnoteženo poslovanje

UKC Ljubljana je imel leta 2017 100 milijonov evrov akumulativnega minusa, kar je največ med 15 bolnišnicami in kliničnimi centri, ki so zdaj v sanacijskem postopku. Po prvih ocenah je bilo poslovanje v UKC v lanskem letu še slabše kot leta 2016, ko je največja bolnišnica v državi beležila 25 milijonov evrov minusa.

Izpeljava sanacije ter uravnoteženo poslovanje sta zato ključna izziva njegovega mandata. Šabeder pričakuje, da bo UKC Ljubljana v letošnjem letu izboljšal poslovanje, leta 2019 pa naj bi bilo poslovanje že uravnoteženo.

UKC ni izpolnjeval pogodbenih obveznosti, večmilijonski izpad sredstev

Na vprašanje, kakšni bodo zato ukrepi glede prihodkov in odhodkov, Šabeder odgovarja, da je prvi cilj stoodstotna realizacija programov, ki jih plačuje Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), ki jih UKC doslej ni dosegal. "Iz tega naslova smo beležili večmilijonski izpad dohodka," je povedal Šabeder, ki o razlogih za nerealizacijo programov ni želel govoriti. Dodatne prihodke pričakuje tudi od tržne dejavnosti, ki je na UKC še v povojih ter predvsem od dviga cen zdravstvenih storitev, ki jih plačuje zavarovalnica. 

Otroška srčna kirurgija: Imenovali novo vodjo

Med nujnimi ukrepi je novi direktor uvrstil tudi ureditev razmer na otroški kardiokirurgiji in intenzivni terapiji. Kot je povedala nova strokovna direktorica Jadranka Buturović Ponikvar, so imenovali vodjo službe za kardiologijo na pediatrični kliniki, ki je bila po odstopu Sama Vesela oktobra lani brez vodstva. Vodja je postala Mirta Koželj. Imenovanje novega vodje bo po mnenju Biturović Ponikvarjeve pripomoglo k stabilizaciji razmer. V programu otroške kirurgije je bilo sicer lani operiranih 86 otrok, trenutno vse otroke operirajo češki kirurgi, ki so na UKC Ljubljana prisotni nenehno.

 

Komentarjev 14
  • borut08 16:19 16.februar 2018.

    Od 8.000 zaposlenih vsi tiho kakor,da nic ne vedo leta oz.desetletja ob vedno novih aferar oz.krajah v Ukc.Nekako isto kot v komunizmu,vsi za enega eden za vse le kdo ni zraven ne sme nicesar vedeti oz.ga je treba uniciti,da gre vse po planu.

  • Avatar Leon
    Leon 09:30 16.februar 2018.

    Aleš Šabeder razkril podatke notranje revizije glede javnih razpisov...............nekako v stilu ...NAŠE SEME VAŠ USPEH !

  • jerneja45 22:33 15.februar 2018.

    Me pa zanima, kaj bodo odkrili, ko bo Šabeder odstopil. Vsak novi nekaj doprinese k še slabšemu stanju ustanove. Bi jih bilo nekaj zapret zaradi povzročanja družbene škode, pa da vidimo, kdo bi si še upal. Zdaj pa nikomu ništa. ...prikaži več Piše se, da je vse narobe, krivci za to pa veselo čičajo doma in si pojejo tisto... saj jo poznate vsi... Kaj nam pa morejo, morejo, morejo...