Zdravje > Otrok
304 ogledov

Odstop vodje otroške kardiologije: "V UKC so vodili čarovniški proces"

pediatrična klinika Saša Despot
Vodja kardiologije Vesel odstopil zaradi obnašanja vodstva UKC

Vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Samo Vesel je potrdil, da je odstopil s funkcije. Odstopil je, ker vodstvo UKC ni razveljavilo varnostne analize smrti dojenčka, ki kaže na to, da bi bilo smrt možno preprečiti, očitki v analizi pa so leteli na Vesela in Tomaža Podnarja.

Odstopil zaradi obnašanja vodstva UKC

"To ni bila hipna odločitev. Odstopil sem v petek, svoj odstop pa sem napovedal že 14 dni prej, ko sem na upravo UKC naslovil dopis, v katerem so bili navedeni zelo razumni pogoji, pod katerimi bi bil pripravljen to službo še naprej voditi. Na žalost nisem dobil nobenega odgovora," je za STA dejal Vesel, ki je vodil službo od avgusta, potem ko je s te funkcije odstopil Podnar.

Čeprav ima služba za kardiologijo po njegovih besedah veliko težav, zlasti glede otroške srčne kirurgije in kadrovskega manka, pa to po Veselovih navedbah niso razlogi za njegov odstop. "Pravi povod je obnašanje vodstva UKC oz. popolna odsotnost ukrepanja vodstva v zvezi z analizo varnostnega zapleta, ki je ugledala luč sveta pred dvema mesecema," je dejal.

Po njegovih besedah sta za poročilo, v katerem "sva bila s Podnarjem označena kot kriva povzročitve nevestnega zdravljenja, ki se je končala s smrtjo dojenčka", izvedela iz medijev. "V UKC so vodili čarovniški proces, glavna obdolženca pa sploh nisva bila obveščena o tem, da poteka kakršen koli postopek, niti nisva bila nikoli seznanjena z očitki, niti nisva mogla odgovoriti na te očitke," je dejal. Po njegovem mnenju je to poročilo prišlo v medije z namenom osebne in profesionalne diskreditacije.

Skupaj s Podnarjem sta pričakovala in od vodstva UKC zahtevala, da se javno oglasi in razveljavi ta postopek ter ponovno vodi postopek, "ki bo imel obrambo in tudi tožnika". A se nič od tega po njegovih navedbah ni zgodilo, zato je odstopil.

Opozoril je, da še do danes ni prejel ne poročila ne njegovega osnutka. "Veva pa in imava dokaze, da je bila analiza poslana na ministrstvo," je dejal. Tako na ministrstvu kot v UKC so sicer za STA zatrdili, da UKC ni poslal analize ministrstvu. "Midva imava v rokah dokaz, ki postavlja to na laž," je dejal Vesel, pri čemer tega dokaza ni želel predočiti.

Smrt dojenčka

V UKC Ljubljana je v začetku oktobra 2015 umrl 37 dni star dojenček s prirojeno srčno napako. Analiza primera ugotavlja, da bi bilo smrt možno preprečiti, če bi se zdravniki pred diagnostičnim posegom, med katerim je umrl, bolj pripravili, izpostavlja pa tudi sistemske težave. Zaradi tega je bila zoper Vesela in Podnarja vložena tudi anonimna ovadba.

V UKC Ljubljana pa so navedli drugačne razloge za Veselov odstop. "Eden glavnih razlogov za odstop je, da kardiokirurški program še vedno ni optimalno urejen," so sporočili. Navajajo pa, da bo Vesel ostal na funkciji do imenovanja novega vodje službe za kardiologijo, ta služba pa otrokom zagotavlja varno in kakovostno zdravstveno oskrbo.

pediatrična klinika Po nekaj mesecih Zdravje Vodja službe za kardiologijo na pediatriji Vesel odstopil

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.