Zdravje > Aktualno
784 ogledov

V UKC Ljubljana nezakonito kupili za 70 milijonov evrov medicinske opreme

klinični Saša Despot
Računsko sodišče ugotovilo pomembne kršitve Zakona o javnem naročanju. Zaradi suma kaznivih dejanj revizijsko poročilo že posredovali policiji.

Računsko sodišče je v svoji reviziji poslovanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v letih 2014 in 2015 ugotovilo, da je ta nezakonito kupil za 69 milijonov evrov medicinske opreme. Po grobih ocenah so tako mimo razpisov in konkurence na trgu kupili petino materiala, ugotavljajo državni revizorji.

V letih 2014 in 2015 so UKC vodili trije generalni direktorji, vsi so bili vršilci dolžnosti. Gre za Simona Vrhunca, Andreja Baričiča in Brigito Čokl. Vodja nabave pa je bil v tem času Bojan Uran, ki danes več ni na tem položaju, pač pa ima pooblastilo za vodenje klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo, ortopedske klinike in dermatovenerološke klinike.

"Pri naročanju zdravstvenega materiala in medicinske opreme dobaviteljev v vrednosti 69.443.786 evrov ter dobaviteljev medicinske opreme v vrednosti 121.915 evrov ni izbral na podlagi predhodno izvedenih postopkov javnega naročanja," piše v danes objavljenem poročilu:  "Računsko sodišče je o pravilnosti poslovanja UKC Ljubljana izreklo negativno mnenje, ker je ugotovilo pomembne kršitve Zakona o javnem naročanju," so sporočili. 

 | Avtor: Računsko sodišče Računsko sodišče
V štirih postopkih oddaje javnih naročil v skupni vrednosti 318.497 evrov so bile ugotovljene kršitve  v dveh postopkih ni izločil nepopolnih ponudb, v enem postopku pa je izločil popolno ponudbo, poleg tega v enem postopku ni izkazal, da strokovne zahteve izpolnjuje le ponudba dobavitelja, ki je bil povabljen k pogajanjem.

Revizijsko poročilo še ugotavlja, da računov UKC Ljubljana ni plačeval v predpisanem roku, prav tako so revizorji ugotovili, da je naša največja bolnišnica dobavitelje preplačala za najmanj 10.598 evrov. 

Pri pridobivanju in upravljanju z medicinsko opremo je bil UKC Ljubljana po mnenju računskega sodišča neučinkovit − ni namreč ugotavljal potreb po medicinski opremi za daljše obdobje in ni imel izdelanih ustreznih tehničnih zahtev. 

Prav tako niso imeli urejenih evidenc donirane opreme in niso ugotavljali, ali to opremo sploh potrebujejo niti s kakšnim namenom jo lastniki podarjajo. Vodili niso niti skupnih stroškov opreme in vzdrževanja.
 

Revizijsko poročilo že na policiji

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel je medtem za STA dejal, da Računsko sodišče omenjeno poročilo zaradi suma kaznivih dejanj in korupcije že posredovalo policiji. 

Povedal je, da so imeli zelo velike težave pri pridobivanju dokumentacije v UKC, pa tudi pri razlagi te dokumentacije. Zato je tudi revizija trajala dlje časa. "Vmes smo razmišljali celo o neizreku mnenja, ampak se za to pozneje nismo odločili, ker s tem po mojem mnenju ne bi bistveno pripomogli k razjasnitvi situacije," je dodal.

Računsko sodišče je v preteklosti UKC Ljubljana izdalo več revizijskih poročil z negativnim mnenjem. Na vprašanje, ali ta poročila sploh kaj zaležejo pri UKC, pa je Vesel ocenil, da se mu zdi problem kontinuiteta vodstev. "Težko je najti sogovornika, ki bi bil prisoten daljše časovno obdobje, ki bi se zavedal problema in bi ga bil tudi sposoben rešiti. Najbrž bi potrebovali večjo pozornost tudi sveta zavoda ali celo ustanovitelja. Smo na točki, ko bo to nekdo moral storiti. Upam, da bo to sedanje vodstvo," je dejal.

Tuja oprema svojevrsten fenomen

Računsko sodišče je v reviziji opozorilo tudi na problematiko donacije opreme in brezplačne uporabe opreme. Kot je opozoril Vesel, v UKC poleg donirane opreme uporabljajo tudi okoli 1000 kosov tuje opreme v uporabi. "Tuja oprema v uporabi je svojevrsten fenomen. Žal pa UKC ne ugotavlja potreb po tovrstni opremi za daljše časovno obdobje, niti nimajo ustreznega sistema za spremljanje iztrošenosti opreme, ki bi bil pogoj za učinkovito načrtovanje nabav v UKC," je dejal in dodal, da so spremljali iztrošenost le za nekaj vrst opreme.

"To opremo je treba vzdrževati, servisirati in zanjo nabavljati rezervne materiale. Vse to je vezano na določenega proizvajalca in dobavitelja, kar zopet onemogoča javno naročanje v tem obsegu, ki bi bilo tukaj pričakovano," je opozoril predsednik računskega sodišča in dodal, da vse to predstavlja "zelo velik problem obvladovanja tveganj za korupcijo".

Zato je računsko sodišče revizijsko poročilo posredovalo tudi policiji z naznanilom tistih oseb, za katere mislijo, da so odgovorne za to ravnanje. Gre za direktorje v tem časovnem obdobju in tiste, ki so delovali v nabavnih službah.

Odziv UKC-ja

"Poročila še nismo podrobno preučili, vendar lahko že sedaj potrdimo, da so nekatere ugotovitve Računskega sodišča podobne
ugotovitvam pregleda dokumentov in analiz, ki jih je v zadnjem mesecu opravilo novo vodstvo UKC Ljubljana, predvsem glede vrednosti in števila dobav mimo postopkov javnega naročanju,"
piše v odzivu UKC LJ na danes izdano revizijsko poročilo, ki je v javnosti dvignilo veliko prahu. Iz kliničnega centra še sporočajo da aktivnosti za odpravo nekaterih odstopanj že tečejo, nekatera odstopanja pa so izrazito sistemske narave in jih ni mogoče odpraviti čez noč.

Komentarjev 1