Slovenija
38 ogledov

Nadzor nad otroško srčno kirurgijo tik pred koncem

dojenček, pediater, pregled Shutterstock
Zaključno poročilo o delovanju otroške srčne kirurgije je v fazi izdelave, sporočajo iz zdravniške zbornice. Na UKC Ljubljana medtem urejajo papirje za štiri kirurge, ki naj bi prihajali operirat v Ljubljano.

Zaključno poročilo o oceni delovanja otroške srčne kirurgije je v fazi izdelave, so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS).

Mednarodne komisija, ki jo vodi uveljavljeni srčni kirurg Igor Gregorič, preučuje izvajanje operacij pri otrocih s prirojenimi srčnimi napakami na UKC Ljubljana. Ministrstvo je zahtevalo nadzor nad izvajanjem programa v letu 2012, komisija pa skuša pridobiti podatke za daljše obdobje 2007-2014 "brez katerih zaključno poročilo ne bo imelo potrebne teže objektivne znanstveno podprte ocene." Težave z izvajanjem programa operacij pri otrocih, ki se rodijo s srčno napako, namreč trajajo že vse od leta 2007 in še vedno niso rešene. 

Težave z geslom za dostop do podatkov

Poročilo naj bilo, kot so sprva napovedovali na ZZS, pripravljeno že do poletja. "Dogovorjen terminski plan je bil s strani komisije upoštevan zlasti za leto 2012, kar je bila prednostna zahteva Ministrstva za zdravje. V tem obdobju analize podatkov se je spremenilo vstopno geslo mednarodnega registra, zato komisija ni imela dostopa do podatkov. O tej spremembi predhodno niso bili obveščeni," pojasnjujejo na ZZS. 

Predsednik ZZS Andrej Možina sporoča tudi, da je s strani mednarodne komisije vseskozi seznanjen o poteku zahtevnega revizijskega postopka in o težavah komisije pri pridobivanju  podatkov. Komisija ima polno zaupanje predsednika in v njeni presoji je, ali bo poročilo podala na osnovi zahtevanih ali dosegljivih podatkov.

Zaključno poročilo bodo posredovali ministrstvu za zdravje, ki je tudi naročnik nadzora, o rezultatih pa bodo obvestili tudi javnost, obljubljajo na ZZS.

Otroke bosta operirala kirurga s Prage

Iz ljubljanskega UKC otroke s prirojenimi srčnimi napakami na operacije vozijo v München, v prihodnje pa naj bi v Ljubljani dvakrat mesečno operirala kirurga s Prage, Ljubljanski kirurg Miha Weiss pa bo šel na enoletno izpopolnjevanje v Prago. Da je UKC Ljubljana podpisal pogodbo s centrom za otroško kardiovaskularno kirurgijo v Pragi, je pretekli teden povedala predsednica Sveta UKC Ljubljana Aleksandra Markovič.

Kot je poudarila Markovičeva, v praškem centru na leto opravijo okoli petsto operacij na otroških srcih, izidi zdravljenja so dobri. Na UKC urejajo tudi licence za še dva tuja zdravnika, ki bosta prihajala operirat v Ljubljano - eden iz Padove in drugi iz Münchna. Papirje urejajo tudi za kirurge iz Prage. UKC je že začel urejati tudi papirje za srbskega kirurga Šehiča, vendar pojasnil, kaj se je zgodilo z že dogovorjenim sodelovanjem, nismo dobili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.