Zdravje
109 ogledov

Tujim zdravnikom dali zeleno luč

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce Profimedias
Poslanci so podprli dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki bodo olajšale zaposlitve zdravnikov iz držav zunaj EU.

Dopolnitve zakona so poslanci obravnavali, ker želijo na tak način rešiti problem pomanjkanja domačih strokovnjakov na področju otroške kardiologije. Dopolnitve zakona je podprlo 48 poslancev, proti jih je glasovalo 12. Veljati bodo začele dan po objavi v uradnem listu.

Proti zakonu so glasovali poslanci SNS in Levice. V obeh poslanskih skupinah so predlaganim dopolnitvam zakona med drugim očitali razgradnjo javnega zdravstvenega sistema. Poslanci SDS so se pri glasovanju vzdržali.

Zdravniki Zdravje naših otrok Zdravje Otroška srčna kirurgija: Tik pred dogovorom s še več zdravniki iz ZDA

Uporabljalo naj bi se v izjemnih primerih

Z dopolnitvami zakona bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji. Šlo bi za izjemne primere, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in je s tem tvegano ogrožanje življenj ali huda okvara zdravja bolnikov.

Od teh zdravnikov tako ne bodo zahtevali visokega znanja slovenskega jezika, bo pa moral izvajalec zdravstvene dejavnosti zagotoviti komunikacijo med vabljenim zdravnikom in bolnikom ter njegovimi svojci v slovenskem jeziku, ter da je vsa medicinska dokumentacija bolnikov dostopna tudi v slovenskem jeziku.

Zdravnik bo lahko v Sloveniji deloval največ eno leto, če bo prejel vabilo iz terciarne zdravstvene ustanove in če bodo za njegovo strokovno znanje jamčili trije zdravniki v Sloveniji, od tega nacionalni koordinator za to specializacijo in specialista mentorja.

Otroška srčna kirurgija | Avtor: Profimedia Profimedia

Dva kardiologa iz tujine že pri nas

Službi za kardiologijo ljubljanske pediatrične klinike sta se v ponedeljek pridružila dva otroška kardiologa iz tujine. A ker dopolnitve zakona še niso v veljavi, še nista bila neposredno vpeta v delo z bolniki, pač pa jima bo to omogočeno po uveljavitvi dopolnitev zakona. Sta pa omenjena zdravnika že na voljo za konzultacije domačim zdravnikom.

pediatrična klinika | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na ministrstvu zadovoljni

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je sporočila, da jo potrditev dopolnitev zakona veseli, saj te zagotavljajo kontinuirano, varno in kakovostno oskrbo bolnikov. "S tem so poslanci omogočili hitrejše zaposlovanje tistih zdravnikov specialistov, ki jih je na trgu razmeroma malo, tudi v primerjavi z drugimi ozkimi strokovnimi področji znotraj zdravstva," so besede Medvedove sporočili z ministrstva za zdravje.

Ob tem je poudarila, da spremembe zakona ne ukinjajo pravic bolnikov, ki jih določa zakon o pacientovih pravicah, da zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci z njim govorijo v slovenščini, saj bo izvajalec zdravstvene dejavnosti moral zagotoviti, da ta komunikacija poteka v slovenščini. To pomeni, da se zdravnik s pacientom lahko sporazumeva tudi s tolmačem.

Dodala je še, da so v zadnjih mesecih pri reševanju problema otroške kardiokirurgije delali z roko v roki z vodstvoma UKC Ljubljana in Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni ter stroke. Za pomoč so pridobili mednarodno uveljavljenega kirurga Igorja Gregoriča, ki je v ZDA ustanovil takšen center, ki ga še vedno vodi. Z njegovo pomočjo in zaradi dopolnitev zakona "nam je uspelo, da nam bodo v prehodnem obdobju, dokler ne postavimo domače ekipe zdravnikov, pomagali strokovnjaki iz Evrope in ZDA", je še zapisala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice