Zdravje
318 ogledov

Odstopila še vodja službe za otroško kardiologijo

Pediatrična klinika Žurnal24 main
V okviru iskanja rešitev za otroško kardiologijo naj bi opravili tudi pogovor s pediatrom specialistom kardiologom iz Bosne in Hercegovine.

 V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana še vedno iščejo rešitve za otroško kardiologijo. Za danes je predviden pogovor s pediatrom specialistom kardiologom iz Bosne in Hercegovine. Medtem pa se soočajo z novim odstopom. Kot so potrdili za STA, je namreč z mesta vodje službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki odstopila Mirta Koželj.

Časnik Delo navaja, da bo z oddelka čez devet dni odšel še zadnji specialist za otroško srce, Koželjeva pa bi tako na oddelku ostala sama, pri čemer ni specialistka za otroško, ampak odraslo srce. V UKC so pojasnili, da je urnik službe za kardiologijo za naslednji mesec pripravljen. V času odpovednega roka z mesta vodje pa bosta vodstvi UKC Ljubljana in Pediatrične klinike čim prej imenovali novega vodjo.

Že pretekli teden je za takojšnjo razrešitev zaprosila tudi strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič. Strokovno vodenje pediatrične klinike pa je prevzel njen dosedanji namestnik in predstojnik kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo na pediatriji Janez Jazbec.

Otroška srčna kirurgija Zdravljenje Zdravje Otroška srčna kirurgija: Usoda hudo bolnih malčkov še kar visi v zraku

Še naprej iščejo specialiste, ki bi prišli v UKC

V UKC zagotavljajo, da se vodstvo še naprej trudi z iskanjem pediatrov specialistov kardiologov, ki bi prišli v UKC. Kot so zapisali, je predvideno, da pride danes na razgovor v UKC pediater specialist kardiolog iz Bosne in Hercegovine. Pri tem pa so znova podprli vsa prizadevanja za takojšnjo sprostitev zakonodaje, ki je že doslej preprečevala zaposlitve tujih zdravnikov, ki prihajajo v Slovenijo izven EU. 

Težave se vlečejo že več let. UKC že več kot desetletje nima svojega otroškega srčnega kirurga. S 7. julijem pa odhaja še zadnji otroški kardiolog, s čimer bodo ostali brez svojega strokovnjaka in tako ne bodo mogli zagotoviti nenehne bolnišnične oskrbe in 24-urne pripravljenosti za otroke s srčnimi boleznimi.

Po seji sveta UKC prejšnji teden so sicer napovedali, da bosta to delo začasno prevzela dva pediatra s pediatrične klinike, strokovno podporo pa jima bodo nudili otroški kardiologi iz tujine in en kardiolog iz kirurške klinike. V. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar pa je kasneje sporočili, da so se uspeli dogovoriti z ameriškima strokovnjakoma s področja otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije. Izrazil je pričakovanje, da bosta začela v Ljubljani delati že 8. julija in bosta zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo in 24-urno pripravljenost. A ker nista iz EU, bo treba pred tem še sprejeti spremembo zakonodaje, ki bi olajšala njun prihod.

Otroška srčna kirurgija Bolni otroci Zdravje Otroška srčna kirurgija: Pediatra nimata znanj kardiologov
Komentarjev 1
  • Pepe007 07:40 28.junij 2018.

    Da bi prišel ameriški zdravnik v Slovenijo delat za plačo kot jo je imel slovenski predhodnik, je praktično nemogoče. Napišite kaj več. Ali gre za zdravnike, ki v ZDA ne smejo delati, ali pa bo stalo nekajkrat več kot so ...prikaži več stali njegovi predhodniki in ki se jim ni dalo izboljšati delovnih pogojev. Glede na "akcijo"nabiranja delavcev po celem svetu, lahko pričakujemo dodatno kakega mrtvega zraven zaradi nesporazumov pri komunikaciji.