Slovenija
4242 ogledov

Zaradi obstrukcije nesklepčni že na petih sejah odborov

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, poslanci, drzavni zbor, izredna Anže Petkovšek
Poslanci proti obravnavi zakonov tik pred volitvami, zaradi obstrukcije nesklepčni že na treh sejah parlamentarnih odborov. Izredna seja jutri sploh bo?

Seja odbora za zdravstvo, na kateri bi naj obravnavali novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki predvideva več ukrepov za dvig precepljenosti, je odpadla. Večina poslancev je namreč sejo obstruirala. Zaradi nesklepnosti tako odbor ni mogel razpravljati. To je že peta seja matičnega odbora, ki je zaradi obstrukcije odpadla, oziroma bila prekinjena.  Večina poslanskih skupin - z izjemo poslancev SMC in Levice - namreč obravnavi 14-ih predlogov zakonov tik pred iztekom mandata aktualnega sklica DZ, nasprotuje. 

Starši bi morali pridobiti drugo mnenje strokovnjaka

Na današnji seji odbora za zdravstvo naj bi sicer obravnavali predlog spremembe, ki v javnosti precej razburja. Novela, ki so jo vložili poslanci SMC namreč predvideva omejitev vpisa v vrtce financirane z javnih sredstev, za otroke, ki niso cepljeni pa zato ni medicinskih razlogov. Register necepljenih bi vodil NIJZ, ki bi o tem poročal inšpektoratu, starši otrok pa bi ob vložitvi vloge za opustitev cepljenja pred komisijo za cepljenje morali posredovati tudi strokovno utemeljitev strokovnjaka medicinske stroke s pojasnilom izbranega zdravnika.
V veljavi tako ostaja dosedanja ureditev, po kateri za necepljene otroke pri vpisu v vrtec ni nobenih omejitev.

Odziv Počkajeve: Upam, da bomo morali zakona novelirati zaradi epidemije ošpic

''Današnja seja parlamentarnega odbora za zdravstvo, kjer bi morali poslanci Državnega zbora obravnavati novelo zakona o nalezljivih boleznih, se je zaključila takoj na začetku, kljub temu, da je bila sklepčnost odbora zagotovljena. Takšen epilog novele zakona je v evropskem tednu cepljenja klavrno sporočilo za javnost, stroko in vse tiste, ki zaradi medicinskih razlogov ne smejo biti cepljeni in so s tem resno izpostavljeni okužbam z nalezljivimi boleznimi," je po seji sporočila predlagateljica zakona Vlasta Počkaj. "Upam, da noveliranje zakona o nalezljivih boleznih ne bo nujno potrebno v času, ko bomo tudi pri nas, zaradi tako nizke stopnje precepljenosti, soočeni z epidemijo ošpic, kot se to dogaja po vsej Evropi," dodaja Počkajeva. 

Predlog amandmaja: Vključitev necepljenega otroka v javni vrtec, kot je opredeljen po zakonu, ki ureja vrtce, in v javno sofinanciran program zasebnega vrtca v skladu z zakonom, ki ureja vrtce, se zavrne, če iz potrdila pediatra o zdravstvenem stanju otroka izhaja, da otrok ni bil cepljen v skladu z določbo 22.- člena tega zakona pa za to ne obstajajo medicinski razlogi, ugotovljeni z odločbo o opustitvi cepljenja. 

Ne glede na prejšnji odstavek se v javni vrtec, kot je opredeljen po zakonu, ki ureja vrtce, lahko vključi otrok, ki je v postopku pridobitve odločbe o opustitvi cepljenjaiz 22. člena zakona ali otrok, ki je po potrdilu pediatra pričel z obveznim cepljenjem po predpisanem programu.

Zdravje Nasprotniki obveznega cepljenja: "Poslancem in farmaciji smo pokazali, da se bomo borili za svoje otroke"

Odbori brez sklepnosti

Parlamentarni odbor predloga zakona ne more obravnavati, če ni prisotnih dovolj poslancev za sklepčnost. Matični odbor je sklepčen, če je prisotnih več kot polovica članov. Odbor DZ za izobraževanje bi moral danes obravnavati predlog novele zakona o skupnosti študentov, odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo predlog sprememb zakona o političnih strankah. Tudi ta dva odbora sta zaradi nesklepnosti odpadla.

"Očitno si nihče ne želi več delati"

Po oceni Mateja T. Vatovca (Levica) obstrukcija obravnave predloga sprememb zakona o političnih strankah "očitno kaže, da si nihče v DZ več ne želi delati ter da so že vsi v volilni kampanji". Sam je v izjavi za medije izrazil prepričanje, da bi moral DZ svoje delo opraviti do konca, poroča STA. Jani Möderndorfer (SMC), prvopodpisani pod predlog sprememb zakona pa je takšno ravnanje pripisal želji omenjenih strank, "da lahko še naprej poslujejo nezakonito, predvsem pa mešetarijo z denarjem, ki je sumljivega nadzora". Pri tem je izpostavil SDS, ki je po njegovih besedah najela posojilo, za "katerega se vsi sprašujemo, kje je izvor tega denarja".

Obravnava dveh zakonov že preprečena

Že pretekli teden je bila zaradi obstrukcije poslanskih skupin SDS, NSi, DeSUS, SD in NP preprečena obravnavo dveh poslanskih predlogov zakonov na odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide. V petek sta bili sklicani dve seji odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na katerih naj bi obravnavali predlog zakona o zdraviliškem in klimatskem zdravljenju vojnih invalidov, vojnih veteranov in žrtev vojnega nasilja ter spremembe zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Prvega je vložil predsednik DZ, ki je želel vojnim invalidom, veteranom in žrtvam vojnega nasilja vrniti pravico do zdravljenja v zdraviliščih, z drugim pa so poslanci Levice predlagali, naj se pri ugotavljanju pravice do socialne pomoči izvzame otroški dodatek.

A je predsednik odbora Uroš Prikl (DeSUSD) obe seji odpovedal, saj so vse poslanske skupine z izjemo SMC in DeSUS pisno napovedale obstrukcijo.

Izredni seji DZ, ki so ju zahtevali poslanci SMC in Levice, naj bi bili jutri in v sredo. Na njej naj bi obravnavali 14 zakonskih predlogov, ki so jih v parlamentarno proceduro vložili poslanci: deset predlogov so vložili poslanci SMC, po dva pa Levice in DeSUS.

 

 

Komentarjev 5
  • Albatroz 07:49 24.april 2018.

    obstaja veliko takih ki bi za manjši denar naredili več sprememb v slovenski politiki, samo sorodniki sednjih politikov nesmejo biti.

  • albert64 05:30 24.april 2018.

    Tu se zdaj vidi IQ in zavzetost za delo poslancev plačo znižat za ćetrtino pa bi se sprostilo kar precej delovnih mest

  • popokatopetl 23:47 23.april 2018.

    Ne vem zakaj naj bi dobivali poslansko plačo, če nočejo prit v parlament glasovat proti, če jim že zakon ni všeč.