Zdravje
1918 ogledov

SMC in del Desusa predlagali prepoved sprejema necepljenih otrok v vrtec

Cepljenje
Interes otroka do zdravja bi postavili nad pravico staršev, da o njem odločajo v nasprotju z medicinsko doktrono.

Poslanci vladajoče SMC, šest poslancev Desus in poslanka Stranke Alenke Bratušek, so včeraj v parlamentarni postopek vložili novelo Zakona o nalezljivih boleznih, v kateri predlagajo ukrepe zoper starše, ki otrok ne cepijo pa za to ni upravičenega zdravstvenega zakona. Predlagajo skrajšani postopek sprejemanja zakona.

Preveliko nasprotovanje cepljenju

Predlagatelji zakona opozarjajo, da število cepljenih ali nepopolno cepljenih otrok v Sloveniji narašča, čeprav je cepljenje obvezno. Število precepljenih je že padlo pod kritično mejo, ki preprečuje izbruh oziroma širjenje bolezni. "Nekateri starši odklanjajo cepljenje zaradi drugačnih prepričanj, ki so posledica strahu na osnovi tolmačenj zapisov na svetovnem spletu, ki jih širijo strokovno nepodkovane osebe ali celo anonimni komentatorji, ki za škodo, povzročeno javnemu zdravju in osebam, ki so zaradi neprecepljenosti izpostavljene izjemno velikim tveganjem, ne odgovarjajo," so zapisali in opozorili na gibanja, ki odvračajo starše od cepljenja in jim ponujajo alternativne metode za vzpostavljanje imunosti. "Dokler so nasprotovanja redka ali zajemajo omejen krog ljudi, to ne predstavlja splošne nevarnosti. Če precepljenost pod kritično mejo pa se lahko spet pojavijo bolezni, ki bi jih s cepljenjem lahko preprečili."

ošpice Se vračajo? Slovenija Se nalezljive bolezni res vračajo: Smrti zaradi ošpic

Med ukrepi tudi prepoved vpisa v vrtec

Predlagatelji zato predlagajo uvedbo treh ukrepov, ki bi precepljenost ponovno povečali:

1. Dodatni program v elektronskem registru cepljenih, s katerim bi podatke o necepljenih osebah posredoval na Nacionalni inštitut za javno zdravje, ta pa bi tiste, ki so cepljenje zavrnili iz nemedicinskih razlogov, prijavil Inšpektoratu za zdravje. S tem bi izbrane zdravnike, ki so trenutno odgovorni za takšno sporočanje inšpektoratu, razbremenili papirologije, prav tako bi jih razbremenili represivne vloge, ki obremenjuje odnos med zdravnikom in bolnikom oziroma staršem.

2. Drugi predlagani predlog je, da starši otrok več ne bi mogli podati vloge za opustitev cepljenja neposredno pred komisijo za cepljenje, ker da starši niso kvalificirani za presojo, kdaj je otrok upravičeno izvzet iz cepljenja. "V tem primeru sta interes otroka in njegova ustavna pravica do zdravja nad pravico starša, da o njem odloča v skladu s svojimi prepričanji oziroma v nasprotju z uradno sprejeto medicinsko doktrino," so zapisali v predlogu zakona.

3. S tretjim ukrepom bi necepljenim otrokom iz nemedicinskega razloga omejili dostop do javnega ali javno sofinanciranega zasebnega vrtca. Vpis bi bil mogoč le za otroke, ki so cepljeni po programu. "Le otroci, ki imajo medicinske kontraindikacije in bodo imeli odločbo komisije za cepljenje, se bodo lahko vpisali v javni in z javnimi sredstvi sofinanciran zasebni vrtec," so zapisali.

Zdravje Ošpice: Najpogosteje kličejo tisti, ki so do sedaj zavračali vsa cepljenja

Ukrepi uvedeni tudi drugod

Podobne omejitve so po izbruhu ošpic že sprejeli v nekaterih sosednjih državah. V Italiji, kjer se je okužilo že skora 5 tisoč ljudi, štirje so umrli, starši necepljenih otrok od dekreta, ki ga je junija letos sprejela vlada, necepljenih otrok ne morejo več vpisati v vrtce in šole, predvidene so tudi visoke denarne kazni. 

V Splitu in Dubrovniku morajo starši pred vpisom pokazati potrdilo o cepljenju, v Srbiji so kazni za starše, ki ne cepijo otrok,povišali na 1200 evrov. Tudi Nemčija je junija spremenila zakonodajo po kateri morajo vrtci obvestiti zdravstvene oblasti, če starši niso predložili dokazila o cepljenju.

 

Komentarjev 22
  • miki1234 11:50 03.februar 2018.

    Taki bebci, ki vidijo povsod samo neke teorije zarote so krivi, da so se pričele vračati bolezni, ki so bile že skoraj izkoreninjene. Zaradi teh bolezni umirajo sedaj ljudje in otroci, ki nimajo obrambnega mehanizma za boj proti njim. Današnja ...prikaži več cepiva so popolnoma varna.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 11:28 03.februar 2018.

    Da vam bo jasno kdo je farmacevtski podrepnik. http://njena.svet24.si/clanek/svet-slavnih/596e0507e659e/hci-predsednika-vlade-si-zasluzi-pocitnice

  • Rudman 07:41 02.februar 2018.

    Kar nekaj casa ze spremljam to situacijo v zvezi s cepljenjem. In moj zakljucek. To ni nic drugega kot prisila. Vedno nekaj na silo. Ce bi bilo cepljenje res tako ucinkovito kot se govori po novicah, ga nebi bilo potrebno ...prikaži več toliko oglasevati in lobirati po vladah. Uncikovitost je majhna oz je ni, stranski ucinki so, vendar jih pediatri ne vpisujejo v kartone. Ce se ze kaznuje starse, je potrebno it tudi v obratno smer, ce so stranski ucinki ima stars vso pravico tozit drzavo oz pediatra.

Sorodne novice