Zdravje
8933 ogledov

Ošpice: kako se prenašajo, kdaj si kužen in zakaj so tako nevarne

Ošpice EPA
Ošpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, za katero pa lahko zbolijo tudi odrasli. Kaj storiti, če ne veste, ali ste bili cepljeni oziroma, ali ste dobili oba odmerka?

Za zdravljenje ošpic ni posebnega zdravila. Znaki okužbe z virusom ošpic so visoka vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic, značilen izpuščaj, ki se pojavi med 3. do 7. dnevom bolezni, najprej za ušesi in na obrazu. Trenutno se pojavljajo skoraj povsod po Evropi, največ obolelih je v Italiji, Romuniji in Srbiji. Pojavljajo se tudi v Avstriji, Nemčiji in Franciji.

Pediatrična klinika Ošpice Zdravje Trepetali bodo do 25. januarja

Cepljenje Izbruh ošpic Zdravje Slovenija ni osamljen otok: Nacionalni inštitut za javno zdravje zabeležil nov primer ošpic

Pojav izpuščaja in kužnost

Bolnik je kužen štiri dni pred pojavom in še štiri dni po pojavu izpuščaja. Ošpice se prenašajo aerogeno, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje s posrednim prenosom preko sveže kontaminiranih predmetov. Virus se v zaprtem prostoru, kjer se je zadrževal bolnik, lahko zadržuje še dve do tri ure, je danes pojasnila Tanja Mrvič iz službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb.

Največje tveganje za zaplete in tudi smrt je pri dojenčkih in imunsko oslabljenih bolnikih. Zapleti se pojavijo pri približno 30 odstotkih primerov. Pri novorojenčkih in dojenčkih lahko ošpice povzročijo hudo drisko s posledično izsušitvijo. Otroci lahko prav tako zbolijo za vnetjem srednjega ušesa in hudo pljučnico, ki je najpogosteje vzrok za smrt. Redkeje se kot zaplet lahko razvije tudi vnetje osrednjega živčevja.

Cepljenje Slovenija Zdravje Noseča medicinska sestra zaradi okužbe z ošpicami izgubila otroka

Lahko cepimo samo proti ošpicam?

Cepivo, ki ga uporabljamo v Sloveniji, je kombinirano cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR). Kombinirano cepivo vsebuje živ oslabljen sev virusa ošpic, mumpsa in rdečk. Pripravljeno je na celični kulturi piščančjih zarodkov. Cepivo ne vsebuje tiomersala ali drugih konzervansov. Proizvodnja monovalentnega cepiva proti ošpicam je omejena in so posamezni odmerki na voljo le za dojenčke ob epidemiološki indikaciji.

Prvi odmerek cepiva prejmejo otroci od dopolnjenih 12 mesecev starosti do dopolnjenih 18 mesecev starosti, ponovno so cepljeni ob vstopu v osnovno šolo. Otroke in odrasle, ki še niso bili cepljeni proti ošpicam, cepijo z dvema odmerkoma cepiva v presledku enega meseca.

Cepljenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Zakaj dva odmerka?

95 do 98 odstotkov otrok, ki so bili cepljeni z enim odmerkom cepiva OMR, razvije protitelesa. Pri okrog 2-5 odstotka otrok se protitelesa ne razvijejo. Pri večini teh oseb se protitelesa razvijejo po drugem odmerku cepiva. Večina otrok je torej po prvem cepljenju  zaščitena proti ošpicam.

Raven protiteles je po cepljenju nižja kot po naravni okužbi. Serološke in epidemiološke raziskave kažejo, da je s cepljenjem pridobljena imunost dolgotrajna in pri večini cepljenih oseb doživljenjska.

Kdaj moramo cepljenje plačati?

Proti ošpicam se lahko cepimo na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje ali pri izbranem zdravniku, predšolski otroci, šolarji, študenti pa se cepijo pri izbranem pediatru ali šolskem zdravniku. V primeru epidemiološke indikacije (stik z bolnikom z ošpicami) so odrasli cepljeni na stroške ZZZS, sicer je cepljenje za odrasle samoplačniško.

Oslovski kašelj Zdravje Cepilni status: Za preventivo pred ošpicami boste morali plačati sami

Leta 1968 začetek cepljenja

Leta 1968 je bilo cepljenje proti ošpicam priporočeno in sicer za otroke od dopolnjenih 8 mesecev do 8 let starosti, torej za rojene od leta 1960 dalje, ki še niso preboleli ošpic. Leta 1969 je cepljenje postalo obvezno in sicer za otroke od 8 mesecev do dveh let starosti, ki še niso bili cepljeni, in otroke pred sprejemom v vrtec, šolo, če še niso preboleli ošpic.

1974 obvezni drugi odmerek

Leta 1974 je bil uveden obvezni drugi odmerek cepljenja proti ošpicam za otroke v 4. ali 5. letu starosti, ki so že bili enkrat cepljeni. Tako so osebe rojene med leti 1960 in 1968 lahko prejele en odmerek cepiva, rojeni leta 1969 in kasneje pa praviloma dva odmerka cepiva proti ošpicam. Cepljenje z drugim odmerkom (revakcinacija) za otroke v prvem razredu (za 7 let stare otroke, rojene leta 1971) je bilo v programu ponovno navedeno leta 1978. V prvih letih po uvedbi cepljenja je bila precepljenost nizka.

ošpice | Avtor: Profimedias Profimedias

Če ne veste ali ste cepljeni

"Ljudje lahko preverijo cepilni status glede cepljenja proti ošpicam v svojih cepilnih knjižicah ali pri izbranem zdravniku," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in dodajajo, da podatkov o cepilnih statusih pri njih nimajo. Cepilni status, če podatka ne dobite pri svojem zdravniku, preverite z analizo krvi. Ta je, razen po presaditvi krvotvornih matičnih celic, samoplačniška.

Cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam se lahko opravi pri izbranem zdravniku ali v ambulantah območnih enot NIJZ, vendar pa, četudi ugotovite, da niste cepljeni, to za odrasle ni brezplačno. "Cepljenje za odrasle je samoplačniško, razen v primeru epidemiološke indikacije (npr. oseba, ki je bila v stiku z bolnikom z ošpicami), ko epidemiolog odredi cepljenje kot ukrep za preprečitev širjenja bolezni," pojasnjujejo na NIJZ.

Kako zaščititi tiste, ki ne smejo biti cepljeni?

Cepljenje z živim, oslabljenim cepivom proti ošpicam je kontraindicirano za nosečnice, dojenčke mlajše od 6 mesecev starosti in bolnike s huje okrnjeno imunostjo. Gre za bolnike s težjo primarno motnjo imunosti, po presaditvi krvotvornih matičnih celic dokler prejemajo imunosupresivno terapijo in še 12 mesecev od zadnjega odmerka kateregakoli imunosupresivnega zdravila oz. še dlje v primeru reakcije presadka proti gostitelju, bolnike s presajenimi čvrstimi organi, ki prejemajo imunosupresivno terapijo, bolnike z malignimi obolenji, ki prejemajo imunosupresivno kemoterapijo ali radioterapijo in še 6 mesecev po prenehanju aplikacije, bolniki, ki prejemajo visoke odmerke kortikosteroidov in bolniki, ki prejemajo druga zdravila, ki krnijo imunski sistem.

Te bolnike po stiku z virusom ošpic lahko zaščitijo z dajanjem intravenskih imunoglobulinov. Intravenski imunoglobulini se aplicirajo čim prej oz. najkasneje do 6 dni po izpostavitvi virusu ošpic v odmerku 0,15 g/kg telesne teže v enkratnem odmerku.

Po stiku z okuženo osebo

Če ste bili v stiku z osebo, ki je zbolela z ošpicami, se takoj javite na območni enoti NIJZ zaradi nadaljnje obravnave. "Cepljenje lahko z veliko verjetnostjo prepreči ošpice, če se izvede v do 72 urah po stiku osebe z bolnikom z ošpicami, seveda pa je smiselno cepljenje opraviti tudi kasneje," pravijo na NIJZ.

ošpice Izbruh ošpic tudi pri nas Slovenija Ošpice: "Pred vrati imamo tempirano bombo"

Vir: NIJZ

Komentarjev 1
  • Rudman 08:07 09.januar 2018.

    Nevem kaj vam je s temi ospicami. Nevarne so postale tedaj, ko se je pricelo intenzivno cepljenje. Veliko zdravnikov je javno izrazilo zaskrbljenost, ker ljudje ne pridobijo naravne imunosti. Ce ne veste, kako jih preboleti vzemite kaksno staro knjigo, katera ...prikaži več je bila izdana pred cepljenjem. Eno taksno imam in noter je zapisano, kako je potrebno ravnati pri vseh teh danes smrtnih boleznih, kaj je priporoceno uzivati cesar se je potrebno izogibati in seveda kdaj nastopijo komplikacije.