Zdravje
5447 ogledov

Slovenija ni osamljen otok: Nacionalni inštitut za javno zdravje zabeležil nov primer ošpic

Cepljenje profimedia
Ta mesec so zdravniki zaznali nov primer okužbe z ošpicami, glede na situacijo v sosednjih državah gre pričakovati še dodatne okužbe.

Zadnji izbruh ošpic v Evropi je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v zadnjih dvanajstih mesecih zakrivil 35 smrtnih žrtev. Zadnji primer so zabeležili v Italiji, kjer je umrl 6-letnik. Skupno število okuženih pri zahodni sosedi pa je sredi julija že preseglo 3.300 primerov. O izbruhih bolezni sporoča še več drugih evropskih držav, smrtne žrtve pa so zabeležili tudi v Romuniji, Nemčiji in na Portugalskem.

Slovenija pa seveda ni osamljen otok. Prvi primer, ko se je posameznik okužil v Avstriji, smo letos v Sloveniji zabeležili že januarja. "Po stiku s prvim bolnikom je zbolelo še pet oseb, šlo je za odrasle osebe, od katerih so bile tri osebe cepljene," je za Žurnal24 pojasnila dr. Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je tudi potrdila, da se je v tem mesecu v tujini okužil še sedmi posameznik - otrok, ki še ni bil cepljen.

Glede na situacijo v sosednjih državah pa strokovnjakinja z inštituta pričakuje še posamezne vnesene primere ošpic.

Samo število okuženih z ošpicami sicer še ne predstavlja odklona v primerjavi z drugimi leti, a kot so opozorili strokovnjaki že pred poletnimi počitnicami, je zaskrbljujoče predvsem padanje precepljenosti, saj bi se bolezen lahko zelo hitro razširila. "Tempirano bombo imamo pred vrati," je opozarjala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jožica Maučec Zakotnik.

Na ministrstvu za zdravje zato že dlje časa pripravljajo ukrepe za povečanje precepljenosti. Sporni ukrep prevalitve stroškov zdravljenja zapletov bolezni, ki bi jih bilo mogoče preprečiti z obveznim cepljenjem, na pleča staršev, so na ministrstvu sicer umaknili in predvideli "mehkejše" ukrepe v obliki omejitve pri vpisu v vrtec ter dostopnosti do organiziranega zdravstvenega letovanja.


Zaradi naraščanja števila obolelih za ošpicami v Evropi, predvsem pa v Italiji in preprečitve širitve ošpic pri nas, zdravniki pozivajo, da preverite cepilni status in se, če je potrebno, cepite.

Oslovski kašelj Zdravje Cepilni status: Za preventivo pred ošpicami boste morali plačati sami
Komentarjev 8
  • JLPiccard 15:15 20.julij 2017.

    "...zadnjih dvanajstih mesecih zakrivil 35 smrtnih žrtev" 35 umrlih na 743 milijonov prebivalcev evrope... koliko ljudi je umrlo zaradi raka? alkohola? prekomernega odmerka droge? kaj samo strašite folk...spet samo copy /paste - da bi se pa šli nekega raziskovalnega novinarstva ...prikaži več pa ne ali pa pogledali javne statistike pa tudi ne.."

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:17 20.julij 2017.

    Še enkrat - NOVINARJI!!!! ZAKAJ NE POROČATE O PROTESTIH KORPORATIVNEGA PREVZEMA DRŽAVE V ITALIJI??? https://www.youtube.com/watch?v=VPEVJSM8tbA

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:05 20.julij 2017.

    In kakor je lepo razvidno iz članka - cepljeni niso imuni na obolelost. Ne pomaga če si cepljen. Zbolel boš tak al tak. S cepljenjem pa samo malho farmacevtov hranimo in uničujemo svoj imunski sistem zaradi avtoimunosti, ki jo povzroča ...prikaži več cepljenje. Ljudje se bojijo ošpic - a navadnega prehlada se tut bojijo? Ker ošpice, če jih prebolevaš doma v postelji, so navaden prehlad s pikami, nič drugega. V bolnici pa ti zbijejo vročino in ti naredijo komplikacije.