Slovenija
67 ogledov

Ošpice se v Slovenijo širijo tudi iz Bosne in Hercegovine

zdravnik, bolnik Profimedias
Doslej zbolelo 21 udeležencev pasje razstave, trije so virus dobili v Bosni in Hercegovini. Med obolelimi večina necepljenih.

V Sloveniji so se pojavili trije bolniki z ošpicami, ki se virusa niso nalezli na pasji razstavi v Šempetru pač pa gre za vnos bolezni iz Bosne in Hercegovine. "Ker bodo prebivalci Slovenije v predprazničnem in prazničnem času obiskovali bližnje države, kjer trenutno potekajo večji izbruhi ošpic, predvsem v Bosni in Hercegovini, svetujemo, da preverijo svoj cepilni status in v kolikor niso bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva, opravijo cepljenje in se zaščitijo pred ošpicami," svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot smo že poročali, so v nekaterih delih BiH razglasili epidemijo ošpic.

Od udeležencev pasje razstave v Šempetru je doslej, po podatkih NIJZ,  zbolelo 21 ljudi.  Še vedno med obolelimi ni otrok, nihče pa tudi ni potreboval bolnišničnega zdravljenja.

Med obolelimi sedem polno cepljenih, ostali necepljeni ali le delno

Sedem obolelih je bilo cepljenih z dvema odmerkoma cepiva, štirje z enim odmerkom cepiva, deset pa jih ni poročalo o cepljenju proti ošpicam. Glede na to, da pri nas virus ošpic že dlje časa ni krožil, predvidevamo, da je bila okužba vnešena iz tujine. "Epidemiološka preiskava še vedno poteka in še vedno se iščejo kontakti, zato se pričakuje še posamezne obolele za ošpicami," pravijo na NIJZ.

Necepljeni, ki so bili v kontaktu z obolelimi, naj se cepijo

Največje tveganje za okužbo z virusom ošpic imajo osebe, ki so bile v stiku z bolnikom v času štirih dni pred pojavom izpuščaja in štirih dni po pojavu izpuščaja in proti ošpicam niso zaščitene. To so osebe, ki proti ošpicam niso bile cepljene ali so bile cepljene nepopolno, le z enim odmerkom, ošpic niso prebolele in so rojene po letu 1960. Te osebe morajo biti cepljene proti ošpicam čim prej, da se okužba prepreči.

Kužni pred izbruhom izpuščaja

Ošpice so akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero je značilna vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Ta se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato se razširi po telesu, traja štiri do sedem dni. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek. Inkubacijska doba pri ošpicah znaša okoli deset dni. Bolniki postanejo kužni štiri dni pred pojavom izpuščaja in ostanejo kužni do štiri dni po pojavu izpuščaja.

Po letu 1990 cepljeni z dvema odmerkoma

V Sloveniji je bilo obvezno cepljenje proti ošpicam uvedeno leta 1968. Drugi odmerek je bil uveden v program že v letu 1974 oziroma leta 1978. Od leta 1990 pa so otroci praviloma cepljeni proti ošpicam z dvema odmerkoma kombiniranega cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, prvi odmerek prejmejo od dopolnjenih 12 mesecev, drugega pa ob vstopu v šolo.

Slovenija relativno dobro obvladuje ošpice z visokim deležem cepljenih proti ošpicam. Tako se ošpice pri nas več let sploh niso pojavljale, v zadnjih letih pa se je pojavilo nekaj vnesenih primerov ošpic, ki pa niso povzročile večjih izbruhov.

 

"Edina učinkovita zaščita pred ošpicami je cepljenje. Cepljenje proti ošpicam priporočamo vsem, ki ošpic niso preboleli ali niso bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva. Zelo pomembno je, da so pred ošpicami zaščiteni zdravstveni delavci," pravijo na NIJZ.

Komentarjev 1
  • Ferluci 17:01 05.december 2014.

    Besedo 'tudi' bi lahko izpustili.