Svet
34 ogledov

Ošpice iz BiH in Srbije prenesli v Nemčijo

Ošpice EPA
V Berlinu so hospitalizirali sto ljudi.

V Berlinu se je od oktobra lani z ošpicami okužili več kot 370 ljudi, večinoma odraslih, samo januarja pa je zbolelo več kot 250 ljudi, kažejo podatki za nadzor in preprečevanje bolezni pristojnega Instituta Robert Koch.

Hospitalizirati so morali okoli sto ljudi. Nemška tiskovna agencija Dpa pa navaja, da je med okuženimi 90 odstotkov takih, ki proti ošpicam niso cepljeni. Okužba naj bi se prenesla iz Bosne in Hercegovine ter Srbije, kjer so bili programi cepljenja sredi vojn na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih minulega stoletja prekinjeni.

Cepljeni le z eno dozo cepiva

Že nekaj tednov po izbruhu je bila več kot polovica novih pacientov Nemcev, med njimi številni, ki so bili rojeni po letu 1970. Ti niso dobili druge doze cepiva, ki so jo priporočili šele po letu 1991.

Precepljenost med otroki se je v Nemčiji občutno izboljšala z letom 2000. Danes jih je 96,7 odstotka prejelo eno dozo cepiva, 92,4 pa še drugo. Za dolgotrajno izkoreninjenje bolezni je sicer potrebna vsaj 95-odstotna precepljenost z obema dozama.

Študija, ki so jo v Nemčiji opravili leta 2013, pa je pokazala, da tretjina vseh otrok v Nemčiji ni bila deležna zadostne imunizacije ali pa so jo cepili prepozno. Po mnenju vodje enote za imunizacijo pri Kochovem institutu Anette Siedler je stopnja imunizacije med prebivalstvom še vedno prenizka, izbruh v Berlinu pa predstavlja grenak udarec.

Hoteli uvesti obvezno cepljenje

Po mnenju predstavnika združenja nemških pediatrov Ulricha Fegelerja za izkoreninjenje ošpic še vedno premalo naredijo politiki. Leta 2013 je takratni nemški minister za zdravje predlagal obvezno cepljenje za ošpice, a je naletel na gluha ušesa. Z izbruhom ošpic se trenutno borijo tudi na Hrvaškem, prav tako pa so nedavno preplah povzročile v ameriški Kaliforniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.