Zdravje > Otrok
844 ogledov

Ošpice: Zadnja smrtna žrtev ošpic je šestletnik iz Italije

ošpice Shutterstock
Zaradi ošpic v zadnjem letu v Evropi umrlo 35 ljudi

Zaradi nizke precepljenosti je v Evropi zaradi ošpic v zadnjem letu umrlo 35 ljudi. V Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) so zelo zaskrbljeni, saj ošpice kljub dostopnemu in učinkovitemu cepivu ostajajo najpogostejši vzrok smrti med otroki po vsem svetu.

V Italiji umrl šest letni deček

Zadnja smrtna žrtev ošpic je šestletnik iz Italije, kjer so od junija lani zabeležili več kot 3300 primerov in dve smrti zaradi te bolezni. Izbruhe so zabeležili tudi v Romuniji, kjer je zaradi ošpic umrlo 31 ljudi. Po en primer smrti zaradi te bolezni so zabeležili še v Nemčiji in na Portugalskem.

"Vsaka smrt ali invalidnost, ki jo povzroči bolezen, ki se jo da s cepljenjem preprečiti, je nesprejemljiva tragedija," je poudarila regijska direktorica WHO za Evropo Zsuzsanna Jakab. V WHO so po njenih besedah zelo zaskrbljeni, saj ošpice kljub dostopnemu in učinkovitemu cepivu ostajajo najpogostejši vzrok smrti med otroki po vsem svetu, tudi v Evropi.

Nizka precepljenost

Zato je prednostna naloga WHO, da v sodelovanju s posameznimi državami nadzorujejo izbruhe te bolezni in ohranjajo visoko raven precepljenosti vseh kategorij prebivalstva. Kot so sporočili iz WHO, je 37 državam že uspelo preprečiti širjenje bolezni.

A hkrati opozarjajo, da obstajajo "žepi" nizke precepljenosti, kjer se ta zelo nalezljiv virus širi med tiste, ki iz različnih razlogov niso cepljeni.

Nekatere države, ki so soočajo z najhujšimi izbruhi bolezni, so sicer že okrepile prizadevanja za izkoreninjenje ošpic, med drugim Romunija in Italija, še poroča WHO.

Po ocenah je imunizacija proti ošpicam v zadnjih 60 letih rešila več otroških življenj kot kateri koli drugi medicinski ukrep. Ocenjujejo, da so ošpice vsako leto povzročile 2,6 milijona smrtnih primerov letno, preden so v minulem stoletju uvedli splošno cepljenje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 16:47 12.julij 2017.

    Takole pa izgledajo ulice v Italiji skoraj vsak dan že, od kar skuša Italija odvzeti osnovne človekove pravice - pravico o lastnem odločanju medicinskih posegov v telo. Cepljenje je medicinski poseg. Pomnimo - ošpice so v času Jugoslavije veljale za ...prikaži več eno najmilejših bolezni, ki se je od izuma cepiva prelevila v smrtno nevarno bolezen. https://www.youtube.com/watch?v=1JBJHk86Cf0

  • Tunga Vidya Dasi 16:23 12.julij 2017.

    a kdo ve, kdaj je bila zadnja smrtna žrtev ošpic v Sloveniji?

  • Tunga Vidya Dasi 16:21 12.julij 2017.

    imel je levkemijo