Zdravje
21399 ogledov

Noseča medicinska sestra zaradi okužbe z ošpicami izgubila otroka

Cepljenje
Čeprav je bila cepljena, se je okužila z ošpicami.

Medicinska sestra na pediatrični kliniki se je marca 2015 po stiku z deklico z ošpicami tudi sama okužila. Kot je povedala v pogovoru za časnik Delo, je zbolela, čeprav je bila proti ošpicam cepljena z dvema odmerkoma, zadnjič okoli leta 1980. 

Prve znake okužbe je opazila dva tedna po stiku z obolelim otrokom. Utrujenost je sprva pripisala šesttedenski nosečnosti, sledila je visoka vročina z mrzlico in pojav izpuščajev. "Spraševala sem se, kaj bo z mojim otročkom, kaj, če so res ošpice, kaj bo z vsemi otroki, ki sem jih sprejela na kliniko, ko sem bila najbolj kužna, kaj, če bo za koga od njih usodno," je povedala za Delo.

ošpice Ošpice Zdravje Dveletni otrok v domači oskrbi ošpice Otrok v bolnišnici Zdravje Ošpice tudi v Sloveniji

Preiskave so potrdile, da gre za ošpice. Z družino so morali tri tedne ostati v izolaciji. "Na srečo se ni okužil nihče več, ker sem imela blago obliko bolezni in nisem bila močno kužna. Gotovo prav zato, ker sem bila cepljena. Zbolela sem verjetno zaradi zmanjšane imunosti med nosečnostjo," je povedala za omenjeni časnik. Bolezen pa je terjala svoj davek. Zaradi okužbe je izgubila otroka. 

Kot je poudarila, je zagovornica cepljenja, saj je to edina varna in učinkovita metoda za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. "Jaz in moja družina smo zaradi neprecepljenosti populacije [deklica, od katere se je okužila, zaradi ocene njenega zdravnika ni bila cepljena] plačali visok davek. Kdo oziroma katera družina bo naslednja?" se je vprašala v pogovoru za Delo. Kot pravi, iz izkušenj ve, da je večja verjetnost, da zboliš za ošpicami, kot da pride do hudega zapleta po cepljenju. Poudarila je, da je treba misliti predvsem na najbolj občutljive kategorije ljudi in na tiste, ki ne smejo biti cepljeni zaradi vpliva na zdravje. 

Ošpice NIJZ opozarja Zdravje Epidemija ošpic: Nevarnost širjenja bolezni v Sloveniji Cepljenje Opozorila Zdravje "Precepljenost slovenskih otrok na kritični meji"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 44
  • Lena81 22:02 06.januar 2018.

    Eni doktorate delajo iz spletnih informacij-laiki!! Ti boš prva oseba, ki bo letela po cepivo do dohtarja, če epidemija izbruhne v Sloveniji!!! Ampak verjetno si že cepljen po programu! Medicinska sestra bi ospice lahko prebolela samo v srednjem veku. LOL

  • pikijakob 20:34 06.januar 2018.

    Spet propaganda za ovce.

  • smejka 15:57 06.januar 2018.

    Lahko je komentirat,če nisi prizadet osebno.