Zdravje > Otrok
1690 ogledov

Po 16-letih epidemija ošpic

ošpice Profimedias
Okrepili nadzor in uvedli izredno cepljenje.

Na področju Prištine in Kosovega Polja se je po 16 letih znova pojavila epidemije ošpic poroča Tanjug. Srbska tiskovna agencija navaja, da je novico o epidemiji sporočil prištinski zavod za javno zdravje. 

Oslovski kašelj Zdravje Cepilni status: Za preventivo pred ošpicami boste morali plačati sami

Samo v kosovskem glavnem mestu Priština naj bi bilo z virusom ošpic, zaradi katerih je na Kosovu doslej umrl otrok, okuženih okoli sto ljudi. O ošpicah poročajo tudi iz mest na Kosovu, kjer so v večini Srbi. Na Kosovu so zaradi epidemije ošpic že okrepili nadzor in uvedli izredno cepljenje.

ošpice Izbruh ošpic tudi pri nas Slovenija Ošpice: "Pred vrati imamo tempirano bombo"

Nadzor so okrepili tudi v Srbiji, kjer tamkajšnji epidemiologi opozarjajo, da je odstotek cepljenega prebivalstva daleč od zadovoljujočega in da obstaja tveganje za epidemijo tudi v Srbiji, saj je epidemija po njihovih navedbah tudi v Romuniji, Makedoniji ter Avstriji.

"V Romuniji je zaradi ošpic umrlo 43 ljudi, epidemija je v Makedoniji, Avstriji in tveganje za okužbo obstaja, posebno v tem jesenskem obdobju," je za Tanjug dejala srbska epidemiologinja Goranka Lončarević.

Komentarjev 2
  • Rudman 08:43 19.oktober 2017.

    Ja in kaj pa zdaj?V jok pa na drevo. Kaj je cepivo pred rokom uporabe al kaj? Samo nekaj strasite ljudi za brez veze. Povejte raje kako se preboli na naravni nacin. Ah to pa raje ne ker farmacija nima ...prikaži več nic od tega. V indiji so ospice zazeljena bolezen, ker ko jih enkrat prebolis si odporen do smrti in se ti ni treba vsakih 5 let cepit. Ampak ne, mi smo moderni svet, mi lahko vse dobre stvari zapakirano v injekcijo in smo zmagali. Kdor misli, da je cepljenje izkoreninilo bolezni je reci pisi idiot