Zdravje > Aktualno
2030 ogledov

Epidemija ošpic v Srbiji: Zapleti pri približno 30 odstotkih primerov

Pred odhodom v Srbijo ali na Kosovo preverite cepilni status.

Od začetka oktobra so v Srbiji zabeležili 202 primera ošpic, epidemijo pa so razglasili v Beogradu, v srbskih enklavah na Kosovu, kjer je obolelih največ (139), v Kraljevu, Bujanovcu in v Subotici, poroča srbska tiskovna agencija Reuters. 

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost Po Kosovu Zdravje V Srbiji razglasili epidemijo

Najmlajši bolnik je tri mesec star dojenček, najstarejši oboleli pa je dopolnil 48 let, sporočajo iz Srbije in dodajajo, da so ošpice pri petnajstih osebah pripeljale do hujših zapletov, največ jih je zbolelo še za pljučnico.

Ošpice se prenašajo aerogeno, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje s posrednim prenosom preko sveže kontaminiranih predmetov.

Po navadbah srbskega inštititu za javno zdravje večina teh bolnikov ni bila cepljena oziroma njihov cepilni status ni bil znan.

Zapleti pri ošpicah

ošpice | Avtor: Profimedias Profimedias
Zapleti se pojavijo pri približno 30 odstotkih primerov, največje tveganje za zaplete in tudi smrt pa imajo dojenčki in imunsko oslabljene osebe, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ):  "Bolezen pri novorojenčkih in dojenčkih lahko povzroči hudo drisko z dehidracijo. Otroci lahko prav tako zbolijo za vnetjem srednjega ušesa in hudo pljučnico, ki je najpogosteje vzrok za smrt. Redkeje se kot zaplet lahko razvije tudi vnetje osrednjega živčevja," opozarja NIJZ. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice