Zdravje
4256 ogledov

V Srbiji razglasili epidemijo

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost Žurnal24 main
Srbija na nogah zaradi epidemije ošpic.

Sredi minulega tedna je srbski inštitut za javno zdravje razglasil epidemijo ošpic v Beogradu. Laboratorijske analize so potrdile okužbo pri petih osebah, poročajo srbski mediji. Gre za necepljene osebe oziroma osebe pri katerih cepilni status ni znan.  Pri eni od obolelih oseb so diagnosticirali pljučnico, kar velja za hujši zaplet pri ošpicah. 

Od začetka oktobra so v Srbiji in delom Kosova, kjer živijo večinoma Srbi, zabeležili 65 primerov tega virusnega obolenja. 

ošpice Zdravje Po 16-letih epidemija ošpic

Necepljene pošiljajo iz vrtcev

Iz vrcev v Nišu so skladno s priporočili Inštituta za javno zdravje začeli pošiljati otroke, ki niso bili cepljeni. O pomembnosti cepljenja so srbske zdravstvene oblasti začele izvajati izobraževanja v romski naseljih.

Farmacevti proti cepljenju z določenim cepivom?

Ministrstvo za zdravje, ki starše poziva naj otroke čim prej cepijo, sumi, da nekatere farmacevtske družbe lobirajo proti cepivu MMR, ki naj bi ščitilo še pred virusi rdečk in mumpsa. 

"Nasprotniki cepljenja organizirajo shode, vlagajo pritožbe na sodišča in imajo pri vsem tem podporo. To kaže na to, da obstaja neki tretji interes. Nekdo nima težav s tem, da vlaga denar v kampanje in podpira neformalne lobije. Delali smo analize, ki dokazujejo, da bi tak interes lahko imeli posamezniki iz farmacevtskih družb," je vir povedal za časopis Kurir. 

Oslovski kašelj Zdravje Cepilni status: Za preventivo pred ošpicami boste morali plačati sami

 

 

 

Komentarjev 2
  • JONIJONI 22:50 13.november 2017.

    Pa to je že pandemija!!!

  • JLPiccard 13:13 13.november 2017.

    uau, 5 oseb in epidemija...grozno

Sorodne novice