Zdravje > Aktualno
5598 ogledov

Epidemija ošpic: Nevarnost širjenja bolezni v Sloveniji

Ošpice EPA
Zaradi nevarnosti širjenja bolezni tudi NIJZ vsem, ki bodo v prihodnjih dneh potovali na Kosovo, svetuje, naj preverijo, ali so zaščiteni proti tej bolezni.

Na področju Prištine in Kosovega Polja se je po 16 letih znova pojavila epidemija ošpic. Zaradi nevarnosti širjenja bolezni tudi v Slovenijo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vsem, ki bodo v prihodnjih dneh potovali na Kosovo, svetuje, naj preverijo, ali so zaščiteni proti tej bolezni. Tistim, ki proti ošpicam niso zaščiteni, svetujejo, da pred potovanjem na Kosovo opravijo cepljenje.

ošpice Zdravje Po 16-letih epidemija ošpic

Takoj k zdravniku

Osebam, pri katerih se po vrnitvi iz krajev, kjer je trenutno izbruh ošpic, pojavijo bolezenski znaki, značilni za ošpice, kot so visoka vročina, kašelj, rdeče in solzne očesne veznice, izcedek iz nosu in izpuščaj, ter osebam, ki so bile pred nedavnim v stiku z bolnikom z ošpicami, svetujejo, da o tem po telefonu takoj obvestijo izbranega zdravnika, ki jim bo dal ustrezna navodila. Te osebe naj sicer ostanejo doma in naj ne hodijo v čakalnice pri zdravnikih.

ošpice | Avtor: Profimedias Profimedias

Nalezljiva virusna bolezen

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju, kihanju, redkeje pa s posrednim prenosom preko sveže onesnaženih predmetov. Bolnik, ki je okužen z ošpicami, je kužen štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu izpuščaja.

Komentarjev 2
  • Rudman 07:27 20.oktober 2017.

    Ja in kaj pa zdaj?V jok pa na drevo. Kaj je cepivo pred rokom uporabe al kaj? Samo nekaj strasite ljudi za brez veze. Povejte raje kako se preboli na naravni nacin. Ah to pa raje ne ker farmacija nima ...prikaži več nic od tega. V indiji so ospice zazeljena bolezen, ker ko jih enkrat prebolis si odporen do smrti in se ti ni treba vsakih 5 let cepit. Ampak ne, mi smo moderni svet, mi lahko vse dobre stvari zapakirano v injekcijo in smo zmagali. Kdor misli, da je cepljenje izkoreninilo bolezni je reci pisi idiot

  • milko13 05:26 20.oktober 2017.

    Res ne vem zakaj taka panika zaradi povsem običajne bolezni, ki jo enkrat preboliš in je potem ne dobiš več. Ko sem jaz gor rasel jo je dobil skoraj vsak drugi in niso dohtarji temu posvečali prav nič pretirane pozornosti.

Sorodne novice