Zdravje > Aktualno
259 ogledov

Epidemija ošpic v Italiji: Preverite cepilni status

ošpice Profimedias
Po razglasitvi epidemije ošpic slovenska zdravstvena stroka svetuje, da preverite svoj cepilni status in se v primeru, če niste prejeli obeh odmerkov cepiva, cepite.

"Pri nas velja, da so osebe, cepljenje z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam skoraj vse osebe, ki so rojene po letu 1974. Osebe rojene med leti 1968 in 1974 pa večinoma en odmerek," pravi Alenka Trop Skaza z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Osebe, rojene pred letom 1960 naj bi bile večinoma prekužene, kar pomeni, da so bolezen prebolele.

Tistim, ki nimajo cepilnega kartončka, svetuje, da cepilni status preverijo na NIJZ ali pa s samoplačniškim laboratorijskim testiranjem ugotovijo, ali imajo v telesu zadostno število protiteles.

Kako učinkovito je cepivo?

"Cepivo proti ošpicam je eno najbolj učinkovitih, zaščita se ustvari pri 95 odstotkih cepljenih po prvem odmerku in 99 odstotkih cepljenih po drugem odmerku. Zelo poenostavljeno, če cepimo 100 otrok z dvema odmerkoma, samo en otrok kljub cepljenju proti ošpicam ne bo zaščiten," razlaga Trop Skaza, ki je sodelovala na okrogli mizi "Cepljenje deluje". Gre za projekt ozaveščanja glede cepljenja, ki je nastal v sodelovanju STA kluba in družbe GlaxoSmithKline Slovenija.

Zbolijo lahko tudi cepljeni, a ne okužijo drugih

Po navedbah Trop Skaze zaščita pred ošpicami, ustvarjena s cepljenjem po dveh odmerkih, ne izzveni. "Lahko pa se zgodi, da tudi cepljena oseba zboli, vendar v tem primeru ne okuži drugih. Tak primer smo pred nekaj leti zabeležili na pediatrični kliniki, kjer je cepljena medicinska sestra prišla v stik z virusom ošpic, kljub temu zbolela, vendar ni prišlo do sekundarnega prenosa."

V Sloveniji povečanega števila ošpic trenutno ne beležijo, nazadnje so se pojavile leta 2015, ko je bil virus z Italije vnešen na pasji razstavi. Zbolelo je 18 ljudi.

"Ni pomembna samo Slovenija, veliko potujemo, svet je postal globalna vas," pravi Trop Skaza. Ošpice se pojavljajo tudi v Avstriji, Nemčiji in na Portugalskem, kjer so zabeležili tudi smrtni primer. Po podatkih NIJZ zaradi ošpic vsako leto umre 130.000 bolnikov, večinoma otroci.

"Ošpice niso le blaga izpuščajna bolezen, pet odstotkov obolelih otrok bo dobilo pljučnico, en od 2000 obolelih lahko dobi hudo vnetje možganovine, encefalitis, en na dva do tri tisolč bolnih umre. Komu se bo zadeva komplicirala, je težko napovedati. Ošpice so grožnja za vsakogar, ki je necepljen."

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.