Zdravje > Aktualno
368 ogledov

"Precepljenost slovenskih otrok na kritični meji"

Cepljenje
"Pomembno je, da starši poskrbijo za ustrezno precepljenost otrok, še posebej pred vstopom v programe skupinskega varstva in šolo, kjer se bolezni med vrstniki hitro širijo," opozarjajo pri Slovenski medicinski akademiji.

"V Slovenski medicinski akademiji opozarjamo, da je cepljenje najbolj učinkovita metoda preprečevanja nalezljivih bolezni, ki je v razvitem svetu praktično izkoreninila nekatere smrtno nevarne nalezljive bolezni," pravi predstojnik Katedre za interno medicino MF UL in predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš.

"Žal pa je v zadnjem obdobju prišlo tudi v Sloveniji, na račun širjenja dezinformacij, predvsem s strani laične javnosti, do upada precepljenosti otrok, ki je že na kritični meji," opozarja. Dodaja, da so tako ustvarjeni pogoji za pojav epidemij bolezni, ki so lahko smrtno nevarne in zaradi katerih bi se smrtnost prebivalstva lahko pomembno povečala.

Pojasnjuje, da se je v zadnjih letih pojavilo veliko napačnih laičnih interpretacij o nevarnosti cepljenja, pri čemer se starši zanašajo na to, da bodo drugi otroci precepljeni in bo s tem njihov otrok zavarovan pred določeno nalezljivo boleznijo: "To pa ni le nestrokovno, temveč tudi egoistično razmišljanje, ki vnaša nered v sistem, ki je doslej učinkovito deloval."

Pediatri zaskrbljeni

Pri akademiji pravijo, da pediatri na primarni ravni in zdravniki šolske medicine, ki so najštevilčnejši izvajalci cepljenja, v zadnjih letih z zaskrbljenostjo spremljajo upadanje precepljenosti v Sloveniji pod kritično raven, "kar lahko pripelje do epidemije nalezljivih bolezni, ki so bile že skorajda povsem iztrebljene."

V vseh življenjskih obdobjih je preventiva po njihovih besedah zelo pomembna, tako tudi cepljenje, ki prispeva k zmanjševanju obolevnosti in ohranjanju dobrega zdravja. "Nacionalni program cepljenja otrok in mladostnikov je univerzalen, za vse otroke in mladostnike brezplačen, ter vključuje cepljenja proti enajstim nalezljivim boleznim," dodajajo. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.