Zdravje > Aktualno
7293 ogledov

Zaradi ošpic umrl dveletni deček

Cepljenje
Malček je umrl zaradi komplikacij, ki so nastale po okužbi z virusom, zoper katerega ni bil cepljen.

Dveletni deček Jakov R. iz Niša je druga žrtev ošpic v Srbiji v zadnjih desetih dneh, poročajo srbski mediji. Med drugim navajajo, da ga zdravniki po desetih dneh na aparatih, s pomočjo katerih je dihal, niso mogli več pomagati, saj je imel že preveč prizadeta pljuča in srce.

"Deček je bil rojen šest tednov prezgodaj, imel je slabše razvita pljuča. Kljub temu bi bile možnosti njegovega preživetja bistveno višje, če bi bil cepljen," je za medije povedal predstojnik Intenzivnega oddelka na Otroški kliniki Dejan Milojević.

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost Žalostno Zdravje Smrtna žrtev zaradi ošpic

Starši dečka naj bi bili nasprotniki cepljenja.

Prva žrtev ošpic v Srbiji je bil konec decembra lani 20-letni moški iz Beograda. Kot so potrdili zdravniki tudi ta ni bil cepljen.

Srbski zdravniki opozarjajo, da kar 91 odstotkov tistih, ki so zboleli za ošpicami, ni bilo cepljenih. Na spletnih omrežjih med Srbi kroži zahteva, da se zoper nasprotnike cepljenja sprožijo kazenske prijave zaradi njihove odgovornosti za rušenje javnega zdravja.

Preverite cepilni status Zdravje Epidemija ošpic v Srbiji: Zapleti pri približno 30 odstotkih primerov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.