Zdravje > Aktualno
4324 ogledov

Ošpice: Najpogosteje kličejo tisti, ki so do sedaj zavračali vsa cepljenja

Po zadnjih novicah o ošpicah v Sloveniji in nenazadnje, dveh smrtnih žrtvah v Srbiji, zaskrbljeni in vznemirjeni.

Potem ko je z ošpicami okuženi odrasli prejšnji teden prišel na ljubljansko pediatrično kliniko in bil tam v stiku z 250 osebami, se je pozneje izkazalo, da je bil še v Izoli v zdravstvenem domu in na urgenci. V zdravstvenem domu je bilo virusu izpostavljenih 41 oseb, na urgenci 31, v družinskem krogu in med sodelavci 13 oseb, so navedl ina Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).Na inštitutu dodajajo, da še niso prejeli obvestila o kakšnem novem primeru okužbe.

Bolnišnica Bolezen Zdravje Okuženi ošpice trosil tudi po Izoli

Ker inkubacijska doba pri ošpicah traja med pet in 21 dni, tisti, ki so bili v stiku z okuženim, lahko zbolijo še do konca januarja. 

Ošpice Zdravje Ošpice: kako se prenašajo, kdaj si kužen in zakaj so tako nevarne

Na prvem mestu gripa, sprašujejo tudi o ošpicah

V Sloveniji precepljenost iz leta v leto pada. Precej slaba je predvsem v Ljubljani, kjer je pod mejo kolektivne zaščite, celo pod 85 odstotki. Glede na to, da se ošpice tako hitro širijo, obstaja možnost širjenja bolezni. Po zadnjih novicah o ošpicah v Sloveniji in nenazadnje o dveh smrtnih žrtvah v Srbiji, se tega vse bolj zavedajo tudi prebivalci: "V celotnem zdravstvenem domu lahko rečemo, da smo zaznali nekoliko povečano povpraševanje na temo ošpic, pa tudi cepljenja do sedaj necepljenih, predvsem v pediatričnih ambulantah," pojasnjujejo v Zdravstvenem domu Ljubljana: "Na vprašanja ljudi smo seveda dolžni odgovoriti in jih informirati po svojih najboljših zmožnostih: dobijo navodila o preverjaju statusu cepljenja, o možnih oblikah preverjanja le-tega, o načinih prenosa bolezni, o možnih varovalnih (zaščitnih) ukrepih. V primeru, da vprašanja presegajo naše kompetence, posamenike usperimo na epidemiološko službo," dodaja družinska zdravnica dr. Nena Kopčavar Guček, ki dodaja, da je trenutno največ klicev zaradi gripe. 

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Ljudje zaskrbljeni in vznemirjeni

Če je v prestolnici precepljenost padla že pod 90 odstotkov, je precepljenost proti otroškim nalezljivim boleznim (podatki iz leta 2015) v štajerski prestolnici vendarle boljša: "Ljudje so nekoliko bolj zaskrbljeni in vznemirjeni, ne gre pa za paniko,"  sporočajo iz drugega največjega zdravstvenega doma v Sloveniji, ZD dr. Adolfa Drolca Maribor: 

"Najpogosteje kličejo tisti, ki so do sedaj zavračali vsa cepljenja za svojega otroka in se zanimajo, kje in kdaj pa bi sedaj lahko izvedli cepljenje proti ošpicam. Posamezni klici so tudi v zvezi z obolevnostjo, to so predvsem tisti, ki so pred časom bili v državah na območju Balkan ali so na drug način bili v morebitnem stiku z boleznijo, ki pa je v večini primerov nepotrjena," je za Žurnal24 pojasnil pomočnik direktorja za zdravstveno nego ZD Maribor Aleksander Jus.

Preverjajo cepilni status

"Prihaja tudi do povečanega števila klicev in pisnih prošenj glede preverjanja cepilnih statusov od ljudi, ki se na novo zaposlujejo v določenih institucijah, ki to od njih zahtevajo, ali pa s strani študentov fakultete , ki pred nastopom kliničnih vaj morajo prinesti potrdila o precepljenosti," dodaja Jus. V Organizacijski enoti Varstvo otrok in mladine imajo trenutno največ klicev glede cepilnega statusa: " V kolikor razpolagajo s podatki jih lahko vsak posameznik v nekaj dneh tudi prejme, v nasprotnem primeru pa se jih napoti k osebnemu zdravniku, ki lahko pacienta napoti v laboratorij, kjer precepljenost tudi preverijo."

Po podatkih Evropskega centra za obvladovanje bolezni (ECDC) je bilo v Evropi v zadnjih 12 mesecih 14.000 primerov ošpic, največ v Romuniji in Italiji. Za posledicami bolezni je umrlo 35 ljudi. 

 

Od leta 2000 do leta 2010 ošpic v Sloveniji ni bilo. Zadnji večji izbruh je bil v Sloveniji leta 2014, in sicer v povezavi z razstavo psov, zbolelo je 38 ljudi, od tega tudi pet otrok, ki niso bili cepljeni proti ošpicam. Lani je bilo v Sloveniji sedem primerov obolelih zaradi ošpic. 

ošpice Slovenija Slovenija Razglašen izbruh ošpic

vanda.levstik@žurnal.si

 

Komentarjev 3
 • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 13:52 15.januar 2018.

  www.efi-online.de/wp-content/uploads/2014/10/VaccineFreeChildrenHealthier.pdf

 • Avatar Darko Capek
  Darko Capek 11:17 14.januar 2018.

  kot zmeraj lažejo

 • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:12 13.januar 2018.

  "Najpogosteje kličejo tisti, ki so do sedaj zavračali vsa cepljenja za svojega otroka in se zanimajo, kje in kdaj pa bi sedaj lahko izvedli cepljenje proti ošpicam." Take gluposti pa še ne. 1. cepljenje je obvezno v Sloveniji, tako da ...prikaži več cepljenja ne moreš zavrnit. 2. vsak starš, ki zavrne cepljenje, ga lahko odloži do 1. leta starosti in to pri pediatru. Torej, točno vedo da se gredo lahko cepit h pediatru. Po 1. letu starosti, pa te preganja inšpekcija in država, dokler ne cepiš.

Sorodne novice