Zdravje > Aktualno
466 ogledov

Ošpice kar naenkrat pomembna predvolilna tema

ošpice Shutterstock
Cepljenje: Da ali ne?

Obveznost cepljenja otrok, ki jo je poleti uzakonil italijanski parlament, v Italiji postaja vse bolj pomembna predvolilna tema.

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost Italijanski ukrep Zdravje Uvedba obveznega cepljenja otrok v Italiji

Populistična Severna liga je že napovedala, da bo v primeru zmage na volitvah, ki so predvidene za 4. marec, to obveznost odpravila.

Bolnišnica Bolezen Zdravje Okuženi ošpice trosil tudi po Izoli

"Smo za cepljenje, vendar ne za prisilno cepljenje otrok," je izjavil vodja Severne lige Matteo Salvini. S tem pa si je že prislužil zgražanje zdravstvene ministrice Beatrice Lorenzin, da so te napovedi "populistične in povsem neodgovorne". "Za nekaj glasov volivcev je Salvini pripravljen tvegati življenja naših otrok," je dejala.

Ošpice prišle iz tujine Slovenija Ošpice k nam prišle iz tujine

Kritični zaradi napovedi Severne lige so sicer tudi v desnosredinskem taboru. Paolo Romani, senator stranke Naprej Italija, ki jo vodi Silvio Berlusconi, se je že zavzel za ohranitev obveznosti cepljenja, ker da je to pomembno za javno zdravstvo.

So pa podobnega mnenja kot v Severni ligi tudi v protestnem gibanju Pet zvezd. "Smo za cepljenje, ampak ne za zakon Lorenzinove, ki Italijane v to sili," je izjavila senatorka Paola Taverna.

Omenjeni zakon je sicer uzakonil obvezno cepljenje otrok v starosti od šest do 16 let za deset nalezljivih bolezni, med njimi so davica, tetanusu in ošpice. Staršem, ki ne upoštevajo določil zakona, grozi globa v višini od 100 do 500 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice