Zdravje > Aktualno
6138 ogledov

Nasprotniki obveznega cepljenja: "Poslancem in farmaciji smo pokazali, da se bomo borili za svoje otroke"

1/6
Anže Petkovšek
Protestirali proti zakonu, ki bi prepovedal vpis necepljenih otrok v javne vrtce.

"S čustvi nabito srečanje. Že ko sem prihajala na ploščad so se mi rosile oči, ker je bilo toliko ljudi, ki smo vsi na isti strani. Vauu. Se ni bilo treba prerekati in kontrirati. Sem bila med "svojimi". Kako to dobro dene," je na Facebook strani Združenja za naravni razvoj otrok zapisala ena od udeleženk protestnega shoda proti sprejetju novele zakona o nalezljivih boleznih, s katero bi onemogočili vpis necepljenim v vrtec, ki je potekal pred državnim zborom. 

"Poslancem in farmaciji smo pokazali, da se bomo borili za svoje otroke. Vsak posebej zmore veliko, skupaj pa lahko premikamo gore," so sporočili z združenja, ki je organiziralo današnji shod na Trgu republike.

Protestniki so prepričani, da je novela zakona o nalezljivih boleznih, ki so jo v začetku februarja vložili poslanci SMC, neustavna, saj staršem odvzema pravico do odločanja o vprašanjih, ki ključno vplivajo na otrokovo zdravje.

Sicer sprememba zakona predvideva več ukrepov, med drugim predlagajo dodatni program v elektronskem registru cepljenih oseb, v okviru katerega bi sistem osebe, ki niso cepljene, evidentiral in podatke poslal pristojnim službam.

Necepljeni ne bi mogli v javne vrtce

Novela še predvideva, da starši otrok več ne bi mogli podati vloge za opustitev cepljenja neposredno pred komisijo za cepljenje. Starši, ki bi odklonili obvezno cepljenje svojega otroka, bi se morali udeležiti obveznega individualnega izobraževanja.

Sicer je največ prahu dvignil ukrep po katerem otroci, ki ne bi bili cepljeni zaradi nemedicinskih razlogov, ne bi mogli biti vpisani v javne vrtce oz. javnofinancirane zasebne vrtce. "Le otroci, ki imajo medicinske kontraindikacije in bodo imeli odločbo komisije za cepljenje, se bodo lahko vpisali v javni in z javnimi sredstvi sofinanciran zasebni vrtec," piše v predlogu zakona. 

Predlog neustaven

"Statistično gledano je odstotek necepljenih otrok zelo nizek in tako bo tudi ostalo, kot je na primer v Nemčiji in drugih državah, ki imajo prostovoljno cepljenje. Starši še vedno cepijo svoje otroke. Problem je v tem, da se v Sloveniji stranski učinki cepljenja sploh ne beležijo," je za STA povedal predsednik Združenja za naravni razvoj otrok Boris Potočar.

Cepljenje Ukrep Zdravje Predlog omejitve vpisa necepljenih otrok podpirata obe ministrstvi

Potočar je opozoril na pravno mnenje Mateja Avblja, ki je ocenil, da je predlog novele pomanjkljiv in neprimeren za nadaljnjo zakonodajno obravnavo, in izpostavil neprimernost predlaganih ukrepov predvsem zaradi prepovedi obiskovanja vrtcev in nekaterih drugih izobraževalnih ustanov ter posledično prisiljevanja staršev v obvezno samoplačniško izobraževanje. Zaradi tega je po njegovem mnenju predlog novele v nasprotju z ustavo.

 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ena izmed govornic na protestu Aleksandra Ambrož je dejala, da le en do dva odstotka otrok zbolita zaradi cepljenja, vendar vseeno poudarja, da je od starša odvisno, ali je pripravljen tvegati zdravje lastnega otroka.

Hčerka dobila možgansko bolezen

Slabo izkušnjo s cepivi je imela tudi protestnica Saša Pustovrh. "Pediatrinja je potrdila, da je moja hčerka zbolela za možganskim encefalitisom zaradi cepiva. Pojasnila mi je, da bom lahko vesela, če hčerka ne bo ostala hroma in v kartoteko zapisala, da cepljenja zanjo več ne dovoli," je pojasnila za STA.

Potem, ko se je odločila, da hčerke ne bo več cepila, je zanjo komaj našla osebnega zdravnika. "Če novelo sprejmemo bo situacija še težja, otroka si pa več ne upam izpostavljati cepivom," je še povedala Pustovrhova. Zaradi takšne izkušnje ne bo pustila cepiti niti druge hčerke.

DZ naj bi novelo obravnaval to novelo še v tem mesecu. Predsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo Tomaž Gantar (DeSUS) je napovedal, da bo sejo odbora, na kateri bi obravnavali predlog novele, sklical za prihodnji ponedeljek.

Bodo poslanci sploh odločali?

A je vprašanje, ali bodo na seji odbora sploh sklepčni, saj tako v DeSUS in SD napovedujejo, da se obravnave ne bodo udeležili. V obeh strankah so namreč že pred nekaj dnevi napovedali, da ne bodo sodelovali pri obravnavi zakonov, ki so jih vložili poslanci.

"Po eni strani govorimo o pomembni tematiki, to je cepljenje. A za to je potreben usklajen zakon z vsem, kar je treba vanj vključiti. Ocenjujemo, da predlog novele ni dovolj pripravljen, da bi ga tik pred zdajci ob koncu mandata morali sprejeti," je dejal Gantar za medije.

Prvopodpisana pod zakon, poslanka SMC Vlasta Počkaj pa vseeno upa, da bo zakon uspel skozi parlamentarni postopek. Sicer pa jo je današnji protest užalostil. Spomnila je, da zakonodaja obstaja že od osamosvojitve Slovenije in je cepljenje že obvezno, s predlogom zakona pa želijo v nekaj členih to poudariti.

Vrtec Vpis v vrtec Zdravje Predlog omejitve vpisa necepljenih otrok podpira tudi varuhinja

 

Komentarjev 60
  • Laznivi 22:57 16.april 2018.

    Kaj bo sele ko se bomo zbrali normalni starsi in zahtevali da se ti necepljeni prenasalci bolezni nesmejo vec druziti z nasimi normalnimi otroci. Zahtevali bomo locitev v vrcih solah igriscih...

  • jakec1575 21:05 16.april 2018.

    Stvar je preprosta. Ljudi je strah cepiti svoje otroke, ker država slovenija v 25 letih ni uspela vzpostaviti standardov, nadzornih mehanizmov, ki dejansko delajo in zaupanja ljudstva v državo in njene institucije. Če pogledamo samo okoljski inšektorat, ki je v ...prikaži več celoti odpovedal. Kaj daje državljanom upanje, da so ta cepiva, ki jih kupuje Slovenija, varna, preverjena itd. kot vemo sodijo pod kategorijo poslovne skrivnosti, torej nacionalni institut ne ve, kaj vse je v njih. imajo rezultate labora

  • Friderik1950 20:39 16.april 2018.

    Komentar usmerjam na enega od komentarjev, ki omenja kakovost. Tu se strinjam. Slovenija je z 'odlično komercialo', najcenejše, najcenejše na vseh področjih postala smetišče cenenega blaga, ki ga pa drago plačuje. Velja tudi za cepiva.

Sorodne novice