Zdravje
1831 ogledov

Predlog omejitve vpisa necepljenih otrok podpirata obe ministrstvi

Cepljenje profimedia
Novela zakona s katero bi omejili vpis necepljenih otrok v vtec, naj bi imela podporo v parlamentu in na obeh ministrstvih, ministrstvu za zdravje in ministrstvu za šolstvo.

"S strani ministrstva za zdravje kaj dosti ni bilo narejeno," o razlogih za novelo zakona, ki so ga vložili poslanci SMC in nekateri poslanci DeSusa, razlaga poslanka SMC Vlasta Počkaj. Kot je znano, precepljenost proti nalezljivim otroškim boleznim v Sloveniji upada, na nekaterih območjih je že pod mejo, ki zagotavlja, da se bolezen ne bo razširila v epidemijo.

Ministrstvo ni sprejelo nobenega ukrepa

Na ministrstvu za zdravje o tem, da razmišljajo o ukrepih s katerimi bi ljudi prepričali v cepljenje, govorijo že več let, vendar doslej niso naredili še nič konkretnega. Predlog, da bi morali starši sami plačati za zdravljenje otrok, ki niso cepljeni iz nemedicinskih razlogih, ki ga je ministrstvo predlagalo v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, so ostro zavrnili tudi v zdravstvenih sferah.

slovenija 20.11.13. cepljenje, foto: shutterstock Slovenija Ministrstvo črtalo sporni ukrep sankcioniranja staršev, ki zavračajo cepljenje otrok

Poslanci dveh koalicijskih strank tako v predlogu novele, ki so ga v DZ vložili pretekli teden, predvideva več ukrepov, s katerimi želijo zajeziti in ponovno dvigniti raven precepljenosti na 95 odstotkov. Predlagajo dodatni program v elektronskem registru cepljenih oseb, v okviru katerega bi sistem osebe, ki niso cepljene, evidentiral in podatke poslal pristojnim službam.

Pediatri ne bi več prijavljali staršev

Tako pediatrom več ne bi bilo treba prijavljati staršev, ki svojih otrok ne cepijo iz nemedicinskih razlogov, ampak bi to zdravstvenemu inšpektoratu sporočil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Predlagajo tudi, da starši otrok več ne bi mogli podati vloge za opustitev cepljenja neposredno pred komisijo za cepljenje. Starši, ki bi odklonili obvezno cepljenje svojega otroka, bi se morali udeležiti obveznega individualnega izobraževanja.

"Starši niso kvalificirani za presojo"

Drugi predlagani predlog je, da starši otrok več ne bi mogli podati vloge za opustitev cepljenja neposredno pred komisijo za cepljenje, ker da starši niso kvalificirani za presojo, kdaj je otrok upravičeno izvzet iz cepljenja. "V tem primeru sta interes otroka in njegova ustavna pravica do zdravja nad pravico starša, da o njem odloča v skladu s svojimi prepričanji oziroma v nasprotju z uradno sprejeto medicinsko doktrino," so zapisali v predlogu zakona.
 

Poslanci SMC skoraj v celoti podpirajo zakon, je dejala Počkajeva in dodala, da nekateri ne podpirajo predloga glede omejitve vpisovanja v vrtce, zato niso prispevali svojih podpisov. Neenotni so tudi v stranki DeSus, kjer je novelo podpisalo šest poslancev, podpis podpore je prispevala tudi poslanka iz poslanske skupine nepovezanih poslancev Mirjam Bon Klanjšček.

V vrtec le cepljeni otroci

Največ prahu dviguje ukrep po katerem otroci, ki ne bi bili cepljeni zaradi nemedicinskih razlogov, ne bi mogli biti vpisani v javne vrtce oz. javnofinancirane zasebne vrtce. "Le otroci, ki imajo medicinske kontraindikacije in bodo imeli odločbo komisije za cepljenje, se bodo lahko vpisali v javni in z javnimi sredstvi sofinanciran zasebni vrtec," so zapisali v predlogu zakona.

Ministrstvi prepoved vstopa v vrtec podpirata

Počkajeva je na današnji novinarski konferenci dejala, da so pri pripravi zakona povprašali za mnenje stroko. Obvestilo, da bodo vložili predlog zakona, so poslali tudi ministrstvu za zdravje, od koder so po njenih besedah dobili neuradne informacije, da zakon podpirajo.  Tudi od ministrstva za izobraževanje so po njenih besedah prejeli informacijo, da ukrep glede omejevanja vpisa v vrtce podpirajo.

Počkajeva pričakuje, da bo zakon, za katerega želijo, da bo obravnavan po hitrem postopku, dobil podporo. Cepljenje podpirajo tudi v SD, o podpori naj bi se dogovarjali tudi s poslanci NSi, predlog zakona bodo predstavili tudi Levici in SDS. Poslanec Levice Matej Tašner Vatovec je dejal, da predlaganih rešitev novele še niso preučili, ampak namen zakona razumejo in takšne ukrepe podpirajo.

Pokorn: Cepiva so varna, vendar ne 100 odstotno zanesljiva

Pediater in infektolog Marko Pokorn pa dodaja, da je osnovna želja in cilj novele, da Slovenija ostane varna družba glede nalezljivih bolezni s tem, da ostane nivo precepljenosti dovolj visok oz. na 95 odstotkih. "Naj teh pet ali manj odstotkov ostane na voljo osebam, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti," je dejal. "Cepiva so varna in učinkovita, ne pa 100-odstotno. Zato je potreben visok delež precepljenih," je dodal.

 

Komentarjev 7
  • evelux 07:11 06.februar 2018.

    NO sedaj ste se že spravili na naše otroke ....no očitno bo to gnilo slovenijo res vrag vzel vse gre še samo navzdol.....

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:39 05.februar 2018.

    Samo ne se spraševat pol pa po glavi praskat: http://apanews.net/en/pays/kenya/news/kenya-thousands-infertile-after-govt-sponsored-vaccination-odinga

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 20:40 05.februar 2018.

    to je zdravstveni fašizem in priznanje, da cepiva ne delujejo. vedno se izbruh bolezni sledi nazaj do izvora v - cepljenih.vi pa kar verjemite delu in ostalim toaletnim papirjem visoke kakovosti :)