Zdravje
6224 ogledov

Zaradi posledic cepljenja izplačana le ena odškodnina

Cepljenje
V desetih letih le devet zahtevkov za odškodnino.

V zadnjih desetih letih je ministrstvo za zdravje prejelo devet zahtevkov za izplačilo odškodnine zaradi škode, ki je na zdravju nastala zaradi cepljenja. Od devetih zahtevkov je bilo sedem zavrnjenih, v enem primeru pa postopki še niso končani. Odškodnina je bila izplačana v enem primeru. 

hepatitis A Evropsko sodišle Slovenija Prelomna sodba povezana s cepivi

Pravica do odškodnine priznana le medicinski sestri

"Sedem zahtevkov je bilo zavrnjenih, ker ni bila dokazana vzročna zveza med obveznim cepljenjem in nastalo škodo na zdravju osebe, ki je vložila zahtevek," pojasnjujejo na ministrstvo za zdravje.

Povezavo med cepljenjem in zdravstvenimi posledicami je ministrstvo vse od leta 1991 tako priznalo le enkrat. Pravica do odškodnine je bila priznana bolnici, ki je zahtevek vložila leta 2006. Kot je nedavno poročalo Delo, gre za medicinsko sestro, posledice pa so nastale po drugem odmerku cepiva proti hepatitisu B s katerim je bila cepljena konec junija 2000. Poleg hude utrujenosti in izgube občutka za toploto, ima bolnica delno ohromljen spodnji del telesa od prsi navzdol .Ker je zdravstvena delavka, je bilo zanjo cepljenje obvezno.

70 tisoč evrov odškodnine

Odškodnina je bila priznana leta 2009 in tega leta tudi izplačana v višini 62.593,89 evrov oziroma valorizirana vrednost odškodnine v višini 69.376,87 evrov. To je tudi edina odškodnina, ki jo je ministrstvo izplačalo zaradi posledic cepljenja.  Ministrstvo je odškodnino izplačalo iz proračunskih sredstev.

Komisija ocenjevala nevrološko simptomatiko

Od skupaj devetih zahtevkov je v enem primeru šlo za odraslo osebo, pri ostalih sedmih za otroke (od tega gre v enem primeru za študenta). "Pri vloženih zahtevkih so bile navedene različne zdravstvene težave, ki so se pojavljale v različnih časovnih obdobjih po cepljenju," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. Za katere zdravstvene težave je komisija menila, da so nastale zaradi cepljenja v zahtevkih, ki so jih spoznali kot upravičene, na ministrstvu niso podrobno pojasnili, povedali so le, da je komisija ocenjevala nevrološko simptomatiko in podala ugotovitev, da obstaja vzročna povezava med cepljenjem in ugotovljenimi zdravstvenimi težavami.

Pravico do odškodnine, glede na 53.a člen Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB), ima oseba, ki ji je z obveznim cepljenjem nastala škoda na zdravju, ki se kaže v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij. Vloga se lahko vloži najpozneje v šestih letih od cepljenja.

"Odškodninski zahtevki zaradi posledic cepljenja, so se nanašali na cepljenja iz rednega programa v skladu s Programom cepljenja in zaščite z zdravili (npr. cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, H influence tipa b in otroški paralizi, proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, proti hepatitisu B, proti klopnemu meningoencefalitisu, .. )," odgovarjajo na vprašanje, na katera cepiva so se (najpogosteje) nanašali zahtevki za odškodnino.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • jakec1575 11:32 28.marec 2018.

    ceprav je danes informiranje o cepljenju veliko boljse in so v to vkljuceni strokovnjaki, se vedno opazam naslanjanje objav zgolj na vrsto raziskav in meta raziskave, ki so sicer najvecja verodostojnost a vendar vemo, da znanost danes najbolj poganja privatni ...prikaži več kapital. kar pomeni 7:1 v prid pozitivnim raziskavam, na vseh podrocjih. Cepljenje ja. je bistveno manj ljudi s poseldicami kot zaradi bolezni. Vendar bi morali poskrbeti za odskodnine za tisti majhen delez ljudi, ki imajo posledice.

  • Skipi 09:22 28.marec 2018.

    Sem zagovornik obveznega ceplenja ampak vsi vemo kako je s temi odškodninami. Če tisti "zdravnik" na zavarovalnici reče da to pa ni od cepljenja (čeprav je napisan kot prvi in najbolj pogost stranski učinek pri cepljenju) potem se zahtevek zavrne.

  • Rudman 07:55 28.marec 2018.

    Medicinska sestra je dobila odskodnino, ker je bilo cepljenje obvezno. A za otroke pa to ne velja, kjer je cepljenje tudi obvezno. 3 mesecni otrok ti ne more povedati, da ga boli glava, da ima kakrsne koli bolecine. In seveda ...prikaži več iz tega sledi da so cepiva varna. In mislite da je teh 70 tisoc dovolj za vse probleme, katere ima ta medicinska sestra. Bistvo tega clanka je, ce imate poskodovanega otroka od cepljenja, odskodnine ne boste dobili, tako da se vam niti ne splaca posiljati zahtevka.