Slovenija
429 ogledov

Prelomna sodba povezana s cepivi

hepatitis A
Prelomna razsodba Evropskega sodišča: proizvajalec cepiva je lahko odgovoren za posledice cepljenja, ne glede na to, da medicinske raziskave ne dokazujejo niti ne izključujejo obstoja vzročne zveze med uporabo cepiva in nastankom bolezni.

Po tem, ko je bil Francoz J. W. od konca leta 1998 trikrat cepljen proti hepatitisu B, so se avgusta 1999 začele pojavljati različne motnje, na podlagi katerih mu je bila novembra 2000 postavljena diagnoza multiple skleroze. Bolezen je hitro napredovala, leta 2011 je umrl.

Njegova družina je leta 2006 od družbe Sanofi Pasteur zahtevala plačilo odškodnine za škodo, ki naj bi jim nastala, ker je bil J. W. cepljen z zadevnim cepivom. V utemeljitvi so navajali, da sovpadanje cepljenja in pojava multiple skleroze ter neobstoj bolezenskih znakov v osebni anamnezi in anamnezi družinskih članov J. W. glede te bolezni vzbujata resne, natančne in dosledne domneve o obstoju napake v cepivu in o obstoju vzročne zveze med uporabo tega cepiva in nastankom navedene bolezni.

Francoska sodišča so tožbo na različnih stopnjah zavrnila z razlago, da ni znanstvenega soglasja glede obstoja vzročne zveze med cepljenjem proti hepatitisu B in nastankom multiple skleroze. Družina se je zato obrnila na Evropsko sodišče. 

Razsodba je presenetljiva. Sodišče je namreč ugotovilo, da nekatera dejstva, na katera se sklicuje vlagatelj zahtevka, pomenijo resne, natančne in dosledne indice, na podlagi katerih je mogoče ugotoviti obstoj napake v cepivu ter vzročne zveze med to napako in navedeno boleznijo. Proizvajalcu cepiva nalaga, da navedene domneve izpodbija, torej, da dokaže, da cepivo okvare ni povzročilo.

Nacionalnim sodiščem pa Evropsko sodišče nalaga, da pri odločanju upoštevajo resne ter zanesljive dokaze in ne domneve ter prisluhnejo argumentom vseh vpletenih strani.

Sodnemu senatu je predsedoval slovenski sodnik Marko Ilešič, odločitev sodišča pa lahko preberete tukaj.

Komentarjev 5
  • JONIJONI 21:40 25.junij 2017.

    Hahahahaha... Ta ki ti je dal minus, je sigurno prisesan na farmacevtske jasli.

  • Avatar Leon
    Leon 14:16 23.junij 2017.

    NIJZ uporablja enake okoljske standarde kot ARSO ob znanih okoljskih sramotah ! Njihove moralne in etične vrednote niso zeleno okolje ampak se merijo v zelencih.

  • Avatar Leon
    Leon 14:13 23.junij 2017.

    Prelomna razsodba Evropskega sodišča: proizvajalec cepiva je lahko odgovoren za posledice cepljenja............bla,bla........JE LAHKO ODGOVOREN je magična beseda za odvetnike in stranke ,ki imajo dovolj denarja ,kar pa farmacija potrjuje z dobički.