IJS: Ukrepe bi lahko začeli sproščati okoli božiča

Foto: IJS projekcija IJS širjenje covida-19 Foto: IJS projekcija IJS širjenje covida-19 Foto: IJS projekcija IJS širjenje covida-19 Foto: IJS projekcija IJS širjenje covida-19 Foto: IJS projekcija IJS širjenje covida-19 Foto: IJS projekcija IJS širjenje covida-19 Foto: IJS projekcija IJS širjenje covida-19 Foto: IJS projekcija IJS širjenje covida-19 Foto: IJS projekcija IJS širjenje covida-19 Foto: IJS projekcija IJS širjenje covida-19
Na osnovi celostne slike, števila hospitaliziranih, števila pozitivnih testov ter prekuževanja strokovnjaki z Instituta Jožef Stefan ocenjujejo, da epidemija ne upada.
Oglej si celoten članek

Ocena Instituta Jožef Stefan je, da je reprodukcijsko število R približno 1, kar pomeni, da se virus širi z nespremenjeno hitrostjo in da epidemija ne upada, kar je razvidno iz slik 1, 5 in 6 v galeriji. "So pa rezultati nejasni in protislovni, saj se na osnovi števila hospitaliziranih nakazuje, da epidemija počasi upada, medtem ko se na osnovi števila pozitivnih testov nakazuje, da je R približno 1,06 in da epidemija raste s podvojitvenim časom približno 75 dni, kar je zelo slabo, če bi se v naslednjih dneh potrdilo, da je to res," so zapisali. Če bi se to potrdilo, bi namreč število hospitaliziranih začelo spet naraščati. 

Še vedno narašča število dnevnih pozitivnih testov v združeni starostni kategoriji 65+. Število narašča tudi v preostali Sloveniji brez domov starejših občanov, kar ni dobro, opozarjajo (glej sliko 2). 

V bolnišnicah naj bi vrh predvidoma dosegli konec novembra. Takrat naj bi bilo hospitaliziranih približno 1300 oseb, od tega 230 na intenzivnih oddelkih (glej sliki 3 in 4). "Epidemija se bo nato predvidoma začela umirjati zaradi ostrejših ukrepov in prekuževanja. Podajamo tudi R, ocenjen na osnovi podatkov pozitivnih testov za nazaj, kjer je pri interpretaciji rezultatov treba upoštevati, da je ob vsaki spremembi režima testiranja podana vrednost R v prehodnem obdobju popačena (slika 7)," dodajajo.

Foto: IJS projekcija IJS širjenje covida-19 Trenutno imamo v povprečju približno 1450 pozitivnih testov dnevno (slika 1). "Epidemiologi bodo lahko spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih testov padlo pod 300 na dan. To stanje lahko dosežemo šele po približno 2,3 razpolovnih časih (1450, 725, 363, 181), ko bo epidemija začela upadati. Razpolovni čas je odvisen od tega, koliko bomo uspeli spustiti R z našim obnašanjem. Če ga bomo uspeli spustiti na R=0,7, bo razpolovni čas približno dva tedna, pri R=0,5 pa približno en teden. 2,3 razpolovni dobi pri R=0,7, torej 2,3x dva tedna, je približno en mesec, pri R=0,5 pa je to približno dobra dva tedna (2,3x en teden)," pojasnjujejo. V primeru, da bi se R spustil na 0,7, bi lahko pričakovali, da se bo epidemija začela umirjati okoli 20. decembra, če pa bi bil R 0,5, bi se epidemija začela umirjati že v začetku decembra. 

Manj kot 300 pozitivnih na dan šele okoli božiča

"Kot vedno smo prvi del napovedi preverjali s tem, kar že imamo v 'čakalnici' (znano število pozitivnih testov v zadnjem obdobju po starostnih kategorijah, ki se bodo z določenim časovnim zamikom in deležem pojavili v bolnišnicah, na intenzivni in umrli), kjer imamo: hospitalizirani 1375, intenzivna 233, umrli +449 (včeraj 1325, intenzivna 223, umrli +408). Čakalnica presega maksimalne napovedi, kar ne obeta nič dobrega. So pa negotovosti teh ocen, še posebej zasedenosti bolnic, velike," pravijo.

"V napovedi za pozitivne teste (slika 1) in bolnice (slika 3, slika 4, slika 5, slika 6) smo zelo optimistično predpostavili, da so ukrepi (z "ukrepi" so mišljeni ukrepi in njihovo izvajanje) s 16.11. spustili R na 0,7 (glede na trenutno stanje bomo dejansko veseli, če bomo uspeli krivulje obrniti navzdol in spustiti R opazno pod 1, mogoče na 0,9 ali 0,8). V tem primeru bo okoli 26. decembra padlo povprečno število pozitivnih testov pod 300 na dan, kar je maksimalno število pozitivnih testov, pri katerem uspejo epidemiologi še zasledovati stike potrjeno okuženih, kar močno zmanjša širjenje virusa in je predpogoj za postopno sproščanje ukrepov. Zaradi časovnega zamika med okužbo in pozitivnim testom bi se lahko začelo postopoma sproščati ukrepe že nekaj dni prej," ocenjujejo. "V prognozi za bolnišnice so predstavljeni tudi scenarij za primer, da bi ukrepi s 16.11. prijeli zelo dobro (takrat R=0,5), in scenarij, da ti ukrepi ne bi prijeli (takrat R=1,0, enako kot prej). Negotovost napovedi je v tem obdobju prijemanja ukrepov zelo velika. Namen predstavitve različnih scenarijev je, da se seznanimo z negotovostmi in karakterističnimi časi."

Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno 11 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 9. prebivalec. Trenutno je delež kužnih približno 4,5 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 22. prebivalec. V drugem valu se je do zdaj okužilo približno 10 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 10. prebivalec. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 18:23 20. November 2020.

    ja, bravo božič, da malo daste zraka folku, ... ta pokukan božič bom preživel sam, in vi bi zdaj sprostili …

  • 21:05 19. November 2020.

    Okoli bozica? Kako predvidljivo. Le zakaj,hmmm. Aja,jajo mora k polnocnici,pa k spovedi. No,za spived bo rabil ze papeza,ker mu noben …

  • 20:35 19. November 2020.

    Pričakovano. Hahahahahahaha ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.