Italijani spijo bolje od nas ...

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Na Poljskem so zabeležili najvišji odstotek odraslih, ki imajo težave s spancem.
Oglej si celoten članek

O našem zdravju in načinu življenja veliko pove tudi spanec oziroma težave povezane s spanjem. Eden od pokazateljev je kronična nespečnost, ki je v Sloveniji dokaj pogosta, a je v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami dovolj nizka.

Raziskavo o težavah s spanjem so strokovnjaki izvedli na podlagi podatkov, ki so jih pridobili z anketami o zdravju, staranju in upokojevanju v Evropi – SHARE. Strokovnjaki so analizirali podatke o 54.722 osebah, ki so stare več kot 50 let in prihajajo iz 16 različnih držav. 

Najslabše spijo Poljaki, najbolje Italijani

Najvišji odstotek udeležencev, ki so imeli težave s spancem so zabeležili na Poljskem, kjer ima težave kar 31,2 odstotka oseb. Sledijo Estonija (30,5), Portugalska (29,8), Nemčija in Francija (28). Slovenija je na spodnji polovici z 22,7 odstotka oseb, ki imajo težave s spancem. Najmanj težav imajo Danci in Italijani (16,6 odstotka).

Strokovnjaki so sicer ugotovili, da imajo ženske dvakrat več možnosti, da bodo imele težave s spancem. Ugotovili so tudi, da spijo poročeni ljudje bolje od samskih. Bolje spijo tudi tisti z boljšim socialno-ekonomskim položajem.

anja.scuka@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.