Zdravje > Življenjski stil
69 ogledov

Italijani spijo bolje od nas ...

nespečnost, spanje Žurnal24 main
Na Poljskem so zabeležili najvišji odstotek odraslih, ki imajo težave s spancem.

O našem zdravju in načinu življenja veliko pove tudi spanec oziroma težave povezane s spanjem. Eden od pokazateljev je kronična nespečnost, ki je v Sloveniji dokaj pogosta, a je v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami dovolj nizka.

Raziskavo o težavah s spanjem so strokovnjaki izvedli na podlagi podatkov, ki so jih pridobili z anketami o zdravju, staranju in upokojevanju v Evropi – SHARE. Strokovnjaki so analizirali podatke o 54.722 osebah, ki so stare več kot 50 let in prihajajo iz 16 različnih držav. 

Najslabše spijo Poljaki, najbolje Italijani

Najvišji odstotek udeležencev, ki so imeli težave s spancem so zabeležili na Poljskem, kjer ima težave kar 31,2 odstotka oseb. Sledijo Estonija (30,5), Portugalska (29,8), Nemčija in Francija (28). Slovenija je na spodnji polovici z 22,7 odstotka oseb, ki imajo težave s spancem. Najmanj težav imajo Danci in Italijani (16,6 odstotka).

Strokovnjaki so sicer ugotovili, da imajo ženske dvakrat več možnosti, da bodo imele težave s spancem. Ugotovili so tudi, da spijo poročeni ljudje bolje od samskih. Bolje spijo tudi tisti z boljšim socialno-ekonomskim položajem.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.