Pozitivni učinki druženja in rednih socialnih stikov

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Te ženske obolele za rakom imajo po izsledkih znanstvenikov veliko slabše možnosti za preživetje ...
Oglej si celoten članek

Poleg pozitivnih učinkov, ki jih imata druženje in redni socialni stiki na posameznikovo duševno zdravje, je raziskava pokazala, da imata velik vpliv tudi na fizično zdravje.

Ženske, ki so zbolele za rakom na dojkah in so izkusile socialno izolacijo, imajo glede na rezultate raziskave avtorice Candyce Kroenke namreč za 40 odstotkov višje tveganje za njegovo ponovitev in tudi do 60 odstotkov višjo stopnjo umrljivosti od tistih bolnic, ki imajo tesne socialne vezi.

Foto: Aleš Černivec Tanja Španić Rezultati predsednice slovenskega združenja Europe Donna, ki ozavešča o raku na dojkah, dr. Katjo Španić ne presenečajo: "Ljudje smo socialna bitja. Večini družba ustreza, zato je tudi med boleznijo, kot je rak, izjemno pomembno, da ne ostanemo sami. In zato sta družba oziroma socialna podpora izjemni pomembni. Pa naj bo to v živo, preko telefona ali pa preko spleta. Pomembno je, da si najdemo takšno podporo, ki nas razume."

Z vseslovensko osveščevalno akcijo G.as generacije želimo na Žurnalu24.si opozoriti na to problematiko, razbiti stereotipe, povezane s posameznimi generacijami in okrepiti socialne odnose. Predvsem pa želimo povezati generacije in poglobiti njihovo medsebojno razumevanje, izboljšati pretok znanja in pogledov na svet ter zmanjšati razkorak med njimi. Projekt lahko spremjlate TUKAJ.

Opozori na večkrat viden pojav, ko ženske, ki so zbolele za rakom, na lastni koži izkusijo socialno osamljenost. "Od tega, da so jih prijatelji prenehali obiskovati ali klicati, do tega, da se jih sokrajani tako izogibajo, da gredo na drugo stran ceste ob srečanju z njimi," z žalostjo pove.

Vseslovenska akcija Projekt Glas generacije za povezovanje in proti osamljenosti

Podpora bližnjih ključna

Kako pomembni sta družba in podpora bližnjih, kot tudi sodelavcev ter prijateljev, je med zdravljenjem občutila na lastni koži. "Ker pa nisem poznala mladih odraslih, ki bi zboleli za rakom, so mi v veliko opore bile tudi skupine preko spleta," navede primer, kje bolniki z rakom še lahko najdejo podporo.

Foto: Shutterstock Zivljenje 14.10.13, rak dojke, zdravje, foto: shutterstock Pri Združenju Europa Donna Slovenija si tako že več let prizadevajo razviti in nadgraditi programe psihosocialne podpore za ženske bolnice in tudi za njihove bližnje. Povezali so se pod program ROZA, ki ga podpira tudi Ministrstvo za zdravje.

Spoznajmo vse generacije, poslušajmo njihove nasvete in modrosti ter izpostavimo kakšen pogled imajo na svet otroci, mladi, odrasli in starejši. Naj dobi vsaka generacija svoj glas, tudi tiste, ki so običajno spregledane in preslišane. Družbo tvorimo vsi, nihče naj ne bo izključen. Vsak lahko pomembno prispeva k družbi, ne glede na starost.

Glas generacije

Poleg zgodnjega odkrivanja bolezni, čim hitrejšega in učinkovitega zdravljenje in rehabilitacije ključen korak k ozdravitvi predstavlja prav psihosocialna podpora.

Kaj pa storiti, ko oseba, ki trpi za rakom, odklanja kakršenkoli stike? "Nikogar ne moremo prisiliti v stike in pomembno je to spoštovati. Tisto, kar mi mislimo, da je za bolnika pomoč, je lahko zanj veliko breme. Mogoče je dobro, da poiščemo stvari, o katerih se strinjamo in na tem gradimo odnos," je jasna predsednica društva, kjer se trudijo tovrstne teme odpirati in detabuizirati. 

Prav o pomenu psihosocialne podpore med in po zdravljenju raka so v društvu ob svetovnem dnevu raka, 4. februarja, spregovorili s tremi strokovnjakinjami. Več v posnetku.

 

Zdravje "Novejše raziskave kažejo, da se približujemo epidemiji"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.