Izpiral si je sinuse in se okužil z amebo, ki napade možgane.

Foto: voda..pipa..omivanje..roke..omivalnik..pranje
Foto: voda..pipa..omivanje..roke..omivalnik..pranje
Američan s Floride je še ena žrtev parazita, ki napade možgane.
Oglej si celoten članek

Zdravstveni uslužbenci okrožja Charlotte na Floridi so potrdili primer moškega, ki si je z vodo izpiral sinuse, nakar se mu je zdravstvno stanje poslabšalo do te mere, da mu niso mogli več pomagati. Kot poroča Sky News, pristojni domnevajo, da se je pri izpiranju z vodo iz pipe okužil z naegleria fowleri, ki je poznana kot ameba, ki napade možgane. 

V organizem vstopi skozi nos, poišče pot do možganov, kjer uničuje tkivo in povzroči uničujočo infekcijo oz. primarni amebni meningoencefalitis. V večini primerov je ta smrtonosen. 

Do večine infkecij pride po kopanju v sladkovodnih jezerih in rekah poleti, omenjena ameba se najbolje razvija pri višjih temperaturah. Simptomi vključujejo glavobole, povišano telesno temperaturo, slabost, izgubo ravnotežja, tudi vkleščen vrat. 

Pristojni z omenjenega oddelka pri tem poudarjajo, da se ljudje ne morejo okužiti s pitjem vode iz pipe, priporočal pa je, da za izpiranje sinusov uporabljajo destilirano vodo. V kolikor to prekuhavajo, je potrebno, da vre vsaj eno minuto. 

Infekcije z naeglerio fowleri so redke, v ZDA so v lanskem letu po uradnih podatkih potrdili tri primere v Iowi, Arizoni in Nebraski. 

Slovenija Nenadoma se je zgrudila: Čeprav so takoj priskočili na pomoč, je bilo prepozno

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:14 3. Marec 2023.

    Američani so znani po tem, da radi drugim izpirajo možgane. Za to pa smo tam, kjer smo..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.