Zdravje
1078 ogledov

Izpiral si je sinuse in se okužil z amebo, ki napade možgane.

voda..pipa..omivanje..roke..omivalnik..pranje voda..pipa..omivanje..roke..omivalnik..pranje
Američan s Floride je še ena žrtev parazita, ki napade možgane.

Zdravstveni uslužbenci okrožja Charlotte na Floridi so potrdili primer moškega, ki si je z vodo izpiral sinuse, nakar se mu je zdravstvno stanje poslabšalo do te mere, da mu niso mogli več pomagati. Kot poroča Sky News, pristojni domnevajo, da se je pri izpiranju z vodo iz pipe okužil z naegleria fowleri, ki je poznana kot ameba, ki napade možgane. 

V organizem vstopi skozi nos, poišče pot do možganov, kjer uničuje tkivo in povzroči uničujočo infekcijo oz. primarni amebni meningoencefalitis. V večini primerov je ta smrtonosen. 

Do večine infkecij pride po kopanju v sladkovodnih jezerih in rekah poleti, omenjena ameba se najbolje razvija pri višjih temperaturah. Simptomi vključujejo glavobole, povišano telesno temperaturo, slabost, izgubo ravnotežja, tudi vkleščen vrat. 

Pristojni z omenjenega oddelka pri tem poudarjajo, da se ljudje ne morejo okužiti s pitjem vode iz pipe, priporočal pa je, da za izpiranje sinusov uporabljajo destilirano vodo. V kolikor to prekuhavajo, je potrebno, da vre vsaj eno minuto. 

Infekcije z naeglerio fowleri so redke, v ZDA so v lanskem letu po uradnih podatkih potrdili tri primere v Iowi, Arizoni in Nebraski. 

Reševanje pod Komno Slovenija Nenadoma se je zgrudila: Čeprav so takoj priskočili na pomoč, je bilo prepozno

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 12:14 03.marec 2023.

    Američani so znani po tem, da radi drugim izpirajo možgane. Za to pa smo tam, kjer smo..