Jabolka, hruške, jagode, čebula ...

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Številne študije dokazujejo, da lahko z uživanjem hrane bogate s flavonoidi vplivamo na ohranjanje kognitivnih sposobnosti in preprečevanje nevrodegenerativnih bolezni. Z njihovo pomočjo pa lahko tudi hujšamo.
Oglej si celoten članek

Jabolka, hruške, jagode in čebula pomagajo pri ohranjanju zdrave telesne teže. Pomagajo pri preprečevanju debelosti in s povezanimi boleznimi kot so sladakorna bolezen tipa dva, visok krvni tlak, bolezni srca in ožilja ter nekatere vrste raka. Takšen je zaključek raziskave o hrani bogati s flavonoidi, ki so jo objavili v British Medical Journal.

V zelenjavi in sadju je sicer prisotnih več kot 6.000 vrst flavonoidov, s hujšanjem so jih povezale že nekatere predhodne raziskave, ki pa so testirale le majhno število prekomerno težkih ljudi. V novi raziskavi je znanstvena sodelavka Harvardske šole za javno zdravje Monica Bertoia sledila vzorcu 124-086 moških in žensk med 27 in 65 letom. Sledili so jim od leta 1986 do leta 2011 in bili v stiku z njimi vsaka štiri leta. Udeleženci so morali reševati tudi vprašalnike o hrani, iz katerih so strokovnjaki ocenili vnos flavonoidov. Vsake dve leti pa so morali sporočiti morebitno spremembo življenjskega sloga.

Hrana bogata s flavonoidi

Tisti, ki so povečali količino antocianinov, ki jih najdemo v jagodah ali borovnicah, flavonoidov polimerov, ki jih imajo jabolka, ali flavonolov, ki so v čaju ali čebuli, so bili manj podvrženi povečanju teže, ugotavlja raziskava. “Spremembe v teži niso velike, ampak lahko pomagajo v boju proti trenutni epidemiji debelosti,” je pojasnila Bertoia. 

Zelo bogate s flavonoidi so denimo borovnice in ginko. Zeleni čaj vsebuje zelo visoke koncentracije flavonoideov, po nekaterih podatkih je v suhem zelenem čaju tudi 40 odstotkov flavonoidov. 

Foto: Shutterstock borovnice

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.