Zdravje > Prehrana
33 ogledov

Jabolka, hruške, jagode, čebula ...

hujšanje Shutterstock
Številne študije dokazujejo, da lahko z uživanjem hrane bogate s flavonoidi vplivamo na ohranjanje kognitivnih sposobnosti in preprečevanje nevrodegenerativnih bolezni. Z njihovo pomočjo pa lahko tudi hujšamo.

Jabolka, hruške, jagode in čebula pomagajo pri ohranjanju zdrave telesne teže. Pomagajo pri preprečevanju debelosti in s povezanimi boleznimi kot so sladakorna bolezen tipa dva, visok krvni tlak, bolezni srca in ožilja ter nekatere vrste raka. Takšen je zaključek raziskave o hrani bogati s flavonoidi, ki so jo objavili v British Medical Journal.

V zelenjavi in sadju je sicer prisotnih več kot 6.000 vrst flavonoidov, s hujšanjem so jih povezale že nekatere predhodne raziskave, ki pa so testirale le majhno število prekomerno težkih ljudi. V novi raziskavi je znanstvena sodelavka Harvardske šole za javno zdravje Monica Bertoia sledila vzorcu 124-086 moških in žensk med 27 in 65 letom. Sledili so jim od leta 1986 do leta 2011 in bili v stiku z njimi vsaka štiri leta. Udeleženci so morali reševati tudi vprašalnike o hrani, iz katerih so strokovnjaki ocenili vnos flavonoidov. Vsake dve leti pa so morali sporočiti morebitno spremembo življenjskega sloga.

Hrana bogata s flavonoidi

Tisti, ki so povečali količino antocianinov, ki jih najdemo v jagodah ali borovnicah, flavonoidov polimerov, ki jih imajo jabolka, ali flavonolov, ki so v čaju ali čebuli, so bili manj podvrženi povečanju teže, ugotavlja raziskava. “Spremembe v teži niso velike, ampak lahko pomagajo v boju proti trenutni epidemiji debelosti,” je pojasnila Bertoia. 

Zelo bogate s flavonoidi so denimo borovnice in ginko. Zeleni čaj vsebuje zelo visoke koncentracije flavonoideov, po nekaterih podatkih je v suhem zelenem čaju tudi 40 odstotkov flavonoidov. 

borovnice | Avtor: Shutterstock Shutterstock

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.