Jajca: V zadnjih desetih letih so se cene precej zvišale

Foto: profimedia
Foto: profimedia
Pred veliko nočjo: Koliko jajc znesejo slovenske kokoši, od kod jih največ uvozimo? Kaj pa priimek Pirh?
Oglej si celoten članek

Za tradicionalni praznik, kot je velika noč, v mnogih domovih po Sloveniji  v teh dneh izdelujejo pirhe. Barvanje kokošjih jajc je star običaj, s kateri verniki pozdravijo pomlad in novo življenje. Jajca namreč simbolizirajo rodnost in novo rojstvo. Po krščanskem izročilu sicer pirhi predstavljajo Jezusovo ponovno vstajenje od mrtvih.

Vi in otroci Eurospin

Foto: Profimedia Pirhi Pred tem prijetnim opravilom so na Statističnem uradu Slovenije (SURS) pripravili zanimivost oziroma zbrali podatke  o količini, uvozu, porabi in ceni jajc v Sloveniji. 

Slovenske kokoši znesejo povprečno milijon jajc na dan

V Sloveniji približno1,7 milijona kokoši nesnic. Skupaj znesejo povprečno milijon jajc na dan. Stopnja samooskrbe z jajci v Sloveniji je visoka, skoraj 95-odstotna. 

Cene jajc so se v slovenskih trgovinah v zadnjih desetih letih precej zvišale. Od leta 2008 so se dvignile za 38,8 odstotka  cene v celotni skupini "hrana" pa so se v povprečju dvignile za 23,7 odstotka. V letu 2017 smo za deset kokošjih jajc odšteli povprečno 1,7 evra, navaja SURS.

Začenja se kampanja Takšna jajca kupujemo v trgovini

Statistike pirhov na Statističnem uradu ne spremljajo, spremljajo pa statistiko oseb s priimkom Pirh, in našteli so jih 77. 

Po ugotovitvah statističnega urada v Sloveniji oziroma anket, ki so jih opravili med prebivalci, na leto porabimo okoli osemdeset jajc na prebivalca.

11 kilogramov na prebivalca

Na osnovi podatkov o splošni potrošnji jajc pri nas, so številke precej višje in pokažejo, da potrošimo v Sloveniji za prehrano skoraj 11 kilogramov ali 178 jajc na prebivalca: "Podatek o potrošnji kaže količino, ki je prebivalcem Slovenije v enem letu na razpolago. Pri tem je treba upoštevati, da so v ta podatek zajete tudi izgube in spremembe zalog na ravni trgovine na drobno in končnih porabnikov," dodajajo naši statistiki. 

Foto: Surs

  • Izvoz jajc iz Slovenije je vedno večji od uvoza jajc v Slovenijo. V letu 2017 smo jih izvozili za 4,5 milijona evrov, uvozili pa za 2,7 milijona evrov.
  • Največ jajc izvozimo na Hrvaško (dve tretjini), potem v Avstrijo in na Madžarsko. Uvozimo pa jih največ iz Litve (39 odstotkov), sledita Italija  in Latvija.
  • Uvoz jajc je izrazito odvisen od sezone, ta sezona pa je praviloma vedno marca ali aprila (takrat se pojavi t. i. sezonski vpliv). V marcu 2017 smo tako uvozili 20 odstotkov letnega uvoza jajc. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:42 29. Marec 2018.

    maš prav jemo umetna jajca, prava svinjarijo prodajajo

  • 12:33 29. Marec 2018.

    Jajca, ki jih prodajajo pri nas, so povsod en neokusen drek oziroma slama, pa inšpektorji in ostali nič ne naredijo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.