Je polovični odmerek cepiva dovolj?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Znanstveniki ugotavljajo, ali je polovičen odmerek morda dovolj za imunost.
Oglej si celoten članek

Testiranje naj bi pokazalo enak imunski odziv kot po klasičnem odmerku

Koordinator ameriške operacije za cepljenje Warp Speed, dr. Moncef Slaoui, ​​je v nedeljo predstavil svojo idejo za povečanje števila cepljenih posameznikov proti covid-19: razpolovitev doze cepiva Moderna. S tem bi potencialno podvojili število ljudi, ki bi lahko prejeli cepivo. Podatki iz kliničnih testiranj proizvajalca cepiva Moderna namreč kažejo, da so ljudje med 18. in 55. letom, ki so prejeli dva odmerka po 50 mikrogramov, pokazali "enak imunski odziv" kot pri klasičnih dveh odmerkih po 100 mikrogramov, poroča The New York Times.

Dr. Slaoui je povedal, da so se o tem že pogovarjali z upravo za prehrano in zdravila (FDA) ter s farmacevtsko družbo Moderna, a slednja se na prošnjo za komentar ni odzvala takoj. Vsako cepivo bi bilo še vedno dostavljeno v dveh odmerkih po urniku v razmiku štirih tednov, je dejal dr. Slaoui v intervjuju za "CBS's Face the Nation". Odločitev bo sprejela FDA. 

Ray Jordan, tiskovni predstavnik Moderne, predloga dr. Slaouija ni komentiral, je pa opozoril, da so se Modernina klinična preskušanja v pozni fazi osredotočila na režim dveh odmerkov po 100 mikrogramov cepiva na kos, razporejena v razmaku štirih tednov. To je bil enak urnik in odmerjanje, ki je cepivu prejšnji mesec prislužilo zeleno luč FDA.

Nekateri menijo, da je ta pristop boljši od britanskega

Kot je povedal dr. Slaoui, bi vbrizgavanje polovične doze lahko pomenilo "bolj odgovoren pristop, ki bo temeljil na dejstvih in podatkih za imunizacijo več ljudi."

Dr. Natalie Dean, biostatističarka z Univerze na Floridi, se je strinjala, da bi bil mogoče tak pristop celo boljši od britanskega, ki temelji na odlaganju drugega odmerka na kasnejši čas. "V tem času vsi iščejo rešitve, saj število novo okuženih še vedno raste, poleg tega so se pojavile lažje prenosljive različice virusa," je dodala.

Dr. John Moore, strokovnjak za cepiva z univerze Cornell, pa je opozoril, da tak pristop ne bi nujno deloval za vsa cepiva in da ne bi želel, da do njega pride, "če ne bi bilo nujno". Dodal pa je še, da je prepolovitev odmerkov vseeno bolj smiselna kot odlašanje z drugim odmerkom.

Zdravje Prihodnji teden začetek cepljenja splošne populacije

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 14:22 4. Januar 2021.

    še majn seveda gre saj pa capini že hodijo garnituri na dom cepit

  • 14:03 4. Januar 2021.

    www︎.︎Magenot︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • 13:25 4. Januar 2021.

    Definiticno je, ampak potem 1/2 proizvajalec zasluži. Edino če zopet podvoji odmerke :) :) :) Saj ne vem, kdo je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.