Zdravje
9924 ogledov

Prihodnji teden začetek cepljenja splošne populacije

Cepljenje proti covid-19 Epa
Kdo bo imel prednost?

Po tem, ko so bili prvi odmerki cepiva proti covid-19 proizvajalca Pfizer in BionTech, ki so v Slovenijo prispeli pred novim letom, porabljeni predvsem v domovih za starejše (DSO) in za najbolj izpostavljeno zdravstveno osebje, je danes prispelo še dodatnih 16 557 odmerkov cepiva. 

Današnja pošiljka namenjana predvsem zdravstvu

To cepivo bo v celoti namenjeno predvsem zaposlenim v zdravstvu, oskrbovancem DSO, ki so kasneje izrazili interes za cepljenje ter nekaterim zaposlenim v DSO, ki še niso bili cepljeni, razlaga državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. 

Prihodnji teden začetek cepljenja v splošni populaciji

"Cepivo, ki bo prispelo prihodnji teden, bo že namenjeno starejšim osebam v splošni populaciji, torej tistim, ki niso nastanjeni v DSO ali pa tistim, ki imajo kronične bolezni, ki imajo večji rizik za potek bolezni," pravi Magajne. Interes oziroma zahteve za cepljenje v tej skupini prebivalcev zbirajo izbrani osebni zdravniki. Najprej bodo cepljeni stari nad 80 let, nato nad 70, sledili bodo starejši od 60 let in nato kronični bolniki, razlaga Magajne.

O prednosti med kroničnimi bolniki bo presojal osebni zdravnik

"Kateri kronični bolniki, je zelo odvisno od zdravnika, ki presodi splošno stanje pacientov. Kronični bolniki so lahko bolniki z visokim krvnim tlakom, so lahko bolniki z nekimi drugimi kroničnimi bolezni, vsekakor je presoja zdravnika, ki pozna tudi splošno stanje svojega pacienta," razlaga Magajne. 

Stranskih učinkov cepljenja ne beležijo

"Zaenkrat nimamo informacije, da bi bil zabeležen kakršen koli učinek, ki bi bil pridružen cepljenju," glede stranskih učinkov cepljenja, ki je steklo dva tedna pred novim letom, pravi Magajne. Informacije o neželenih stranskih učinkih zbira Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). "Kakršen koli dogodek, ki pridružen cepljenju, se analizira in ugotavlja, ali gre za dogodek, ki je povezan s cepljenjem ali za neko slučajnostno povezavo. To dela posebna strokovna skupina," pravi Magajne. 

Čeprav so že cepljeni, zbolevajo

Da cepljeni še zbolijo, je možno, potrjuje državna sekretarka. Odpornost po prvem odmerku je po besedah Magajne, vsaj 50 odstotna, zbolijo pa lahko tudi tisti, ki so bili med cepljenjem že okuženi. 

Po povečanem obsegu testiranja odpiranje nekaterih dejavnosti, predvsem šol

Učinek cepljenja pred novim letom naj bi se poznal predvsem v pritisku na bolnišnice, Magajne v drugem delu januarja pričakuje nekoliko manj hospitaliziranih.

"Več ukrepov vsaj deloma pripomore k obvladovanju epidemije, ki se pri nas noče spustiti, število obolelih kar vztraja na neki višini že nekaj časa," pravi Magajne. Ključni ukrep še vedno ostaja ohranjanje distance in higiena rok, eden od ukrepov, ki lahko zmanjša širjenje virusa pa je tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi, ki ga zaradi velikega zanimanja, zdaj izvajajo v zdravstvenih domovih ali pri koncesionarjih. "Z večjim obsegom testiranja, bi lahko v naslednjih tednih z manjšim nelagodjem odpirali nekatere dejavnosti, razmišljamo predvsem o šolah," pravi Magajne. "Po tem, ko se bodo jutri v šole vrnili otroci s posebnimi potrebami, bi se se lahko v naslednjem tednu, glede na situacijo v kateri se bo videlo, kako bo na epidemijo vplivali prazniki, odločalo o ostalih dejavnostih," pravi Magajne.   

 

 
Komentarjev 9
  • TAKO 07:32 05.januar 2021.

    Po vrsti prosim. Prvo politike, pol novinarje, nato zdravstvene delavce....Ostala populacija pa se naj sama odloči kdo je za in kdo ne!

  • suineg78 21:39 04.januar 2021.

    Portugalska. 1 na milijon, kajne? https://www.dailymail.co.uk/news/article-9111311/Portuguese-health-worker-41-dies-two-days-getting-Pfizer-covid-vaccine.html

  • tomaz65 19:26 04.januar 2021.

    Kaksne neumnosti se dogajajo z tem cepljenjem pa to ne mores verjet banda zabita in mislijo nasi veljaki da se bomo vsi cepili.ja sigurno se bomo.zabite si te inekcije v vase riti pa bo mir