Jelko Kacin o spremembi cepilne strategije

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Trenutno prioritetna skupina prebivalci stari med 50 in 59 let. Ali se bo cepljenje po tej starostni skupini sprostilo za vse, bo znano jutri.
Oglej si celoten članek

Vlada bo na današnji seji znova obravnavala aktualne epidemiološke razmere, poleg tega bo znova pretresala cepilno strategijo: 

Državni sekretar in nacionalni koordinator za logistični del akcije Jelko Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci dejalda je trenutno prioritetna skupina prebivalstvo med 50 in 59 let. Po njegovem ta skupina še ni dobro precepljenja, saj je precepljenost "le okoli 20-odstotna". To pomeni  50 do 60 tisoč ljudi.  Ali se bo cepljenje po tej starostni skupini sprostilo za vse, bo znano jutri, ko bo na vladni novinarski konferenci sodeloval tudi zdravstveni minister Janez Poklukar.

Bo se treba znova prijavljati?

Glede nove, nacionalne aplikacije je Kacin zagotovil, da nova prijava, v kolikor se je nekdo že prijavil na cepljenje prek drugih kanalov, ne bo potrebna." Zagotovo so manjši cepilni centri v manjših okoljih, kjer se vsi poznajo, bolj proaktivni, saj lažje prikličejo ljudi. V večjih mestih so problemi večji. Nova programska opora bo prinesla podatek, kdo in kje še ni bil cepljen. Zdravstveni domovi z različnimi računalniškimi programi so lahko zaradi tega spregledani." 

Pojavljajo se napake...

Po njegovem bodo težave, ki se pojavljajo zdaj, poskušati premagati prav z novo nacionalno aplikacijo in tako izboljšati koordinacijo s cepilnimi centri. "Kljub temu, da je bil že koncem aprila objavljen zapisnik po katerem prebolevnike cepimo z enim odmerkov, še vedno naletimo na primere, ko cepijo še z drugim odmerkom. Pojavljajo se napake, ko so najprej cepljeni s Pfeizerjem potem pa z AZ," je bil kritičen. 

Zakaj aplikacija šele sedaj?

"Kot veste, je začasni minister za zdravje, ko je ugotovil, da razmere na ministrstvu za zdravje niso ohrabljujoče, odločil, da razpusti ekipo za cepljenje pri MZ," je na vprašanje, zakaj aplikacija za cepljenje prihaja šele sedaj, povedal Kacin. "Odločil se je, da razpusti ekipo za cepljenje pri MZ in pooblastilo prenese na NIJZ." Ne glede na to pa je pogodba o nadgradnji programske opreme v po besedah Kacina v pristojnosti MZ.

"Seveda se da cepiti vsak dan, a cepilni centri morajo imeti na voljo dovolj ljudi," je na kritiko Romana Jerale z Kemijskega inštituta, ki je opozoril, da cepljenje poteka prepočasi, odgovoril Kacin. "Ljudi ni na pretek, s človeškimi viri je potrebno razumno gospodariti - tam, kjer so potrebe, se lahko cepi vsak dan, tam, kjer število prebivalcev ne dosega takih številk, cepljenje vsak dan ni potrebno."

Poudaril je, da se cepljenje organizira v takem obsegu, kot ga organizirajo cepilni centri, glede na to, kakšne potrebe imajo. "NIJZ poskuša zadostiti potrebam in pričakovanjem cepilnim centrom," je dejal Kacin. "Ko bo cepiva več, bo tudi cepilni urnik lahko drugače organiziran."

Kaj pa tretji odmerek?

O tem, ali se bo tiste, ki so že cepljeni, jeseni cepilo še tretjič, da bi podaljšali imuniteto, je Kacin dejal, da se bo "treba odločiti hitro, saj je jesen tako rekoč pred vrati". Meni sicer, da bo treba podaljšati imuniteto, kot so to storili pri prebolevnikih in že cepljenje cepiti z enim odmerkom. "Na to se aktivno pripravljamo, za tretji in četrti kvartal imamo pripravljenih veliko odmerkov," je dodal. 

Covid-19 Cepljenje s 3. odmerkom. To je znano do sedaj!

Načrtujejo cepljenje tudi v prihodnosti, v prihodnjem letu, z drugačnimi cepivi. "Sicer se je treba pripraviti, da bomo že decembra imeli pripravljeno cepivo, ki bo zajelo nove seve. Ukvarjamo se tudi s cepljenjem mlajše generacijo, naravnani moramo biti na daljše obdobje, ne samo na leto 22 in 23."

V Sloveniji so sicer torek ob opravljenih 4750 PCR testih potrdili 929 okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada. V bolnišnicah se zdravi 560 covidnih bolnikov, od tega na oddelkih za intenzivno terapijo 141. V torek je v bolnišnicah umrlo šest covidnih bolnikov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 19:13 5. Maj 2021.

    madonca kdo pa je ta KAcin ? jjest se ga nič ne spomnim.. kje je je bil zadnjih 200 ur …

  • 14:43 5. Maj 2021.

    Vsi zdravi na cepljenje, da bodo spoznali kaj pomeni biti bolan celo življenje.

  • 14:10 5. Maj 2021.

    nekateri ne ločijo med "imunostjo" in "imuniteto".. glede na visoke položaje, ki jih zasedajo je to velika žalost.. verjamem pa, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.